Kvinna med en krukväxt

Giftätande växter!

De växter du har i fönstren i ditt hem eller på din arbetsplats är inte bara vackra prydnader.
De kan dessutom effektivt höja luftfuktigheten och eliminera gifter och tungmetaller som finns i inomhusmiljön.

Idag finns det mängder av gifter i ett vanligt hem. Naturskyddsföreningen analyserade en vanlig dammråtta från ett sovrum i ett hem i Stockholm. Den innehöll bromerade flamskyddsmedel, åtta olika ftalater, PFOS, bly, metylkvicksilver och nonylfenoldietoxylat. Gifterna kommer bland annat från rengöringsmedel, skönhetsprodukter, elektronik, möbler, plast, lim, leksaker och kläder. Eldar man med ved i braskamin ökar dessutom gifter som bensen och butadien markant.

Krukväxter minskar effektivt gifter i luften
Växter som benjaminfikus och gullranka kan ta upp och bryta ner upp till fyra mikrogram formaldehyd per kilo bladmassa, på fyra timmar elminerades 80% av formaldehyden i ett rum på en kubikmeter. Murgröna minskar halten bensen med 90 procent på ett dygn, fredslilja minskar halten med 80 procent.  Rekommendationen är att ha två växter per nio kvadratmeter.

 

Naturliga luftfuktare
Speciellt på vintern blir inomhusluften dålig. Värmen från element kan göra inomhusluften torr och obehaglig och vi vädrar mindre.   Även här kan växterna hjälpa till genom att de tar upp koldioxid och släpper ut syre i luften vilket ger frisk luft och ökad luftfuktighet. Luften blir behagligare. Speciellt storbladiga växter, med kraftigt växtsätt är de som är mest effektiva.

Växter för bra luftfuktighet
•Guldpalm, Chrysalidocarpus lutescens
•Buskpalm, Rhapis excelsa
•Bambupalm, Chamaedoea erumpens
•Krysantemum, Dendrathema x grandiflora
•Banddracena, Dracena deremensis
•Gerbera, Gerbera x cantabrigiensis

Växter som renar luften

Detta är några av de växter som i försök absorberade:

Trikloretylen
•Gerbera, Gerbera x cantabrigiensis
•Murgröna, Hedera helix
•Kantdracena, Dracaena marginata
•Fredskalla, Spathiphyllum ´Mauna Loa´
•Svärmorstunga, Sansevieria trifasciata
•Banddracena, Dracaena deremensis ´Warnecki´

Benzen
•Gerbera, Gerbera x antabrigiensis
•Krysantemum, Dendrathema x grandiflorum
•Murgröna, Hedera helix
•Svärmorstunga, Sansevieria trifasciata
•Banddracena, Dracaena deremensis ´Warnecki´
•Fredskalla, Spathiphyllum ´Mauna Loa´

Formaldehyd
•Svärmorstunga, Sansevieria trifasciata
•Murgröna, Hedera helix
•Bergspalm, Chamaedorea elegans
•Klätterkalla, Philodendron scandens ssp.
•Stor spjutranka, Philodendron domesticum
•Ampellilja, Chlorophytum comosum

Källa: Listan är hämtad från en längre lista som finns hos Blomsterfrämjandet.

Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hella Nathorst-Böös – författare till "Häxans trädgård"

Så firas midsommar i häxans trädgård

Krönikan

Att fira midsommar och sommarsolståndet är traditioner som har sina rötter långt tillbaka i tiden. I denna krönika berättar Hella Nathorst-Böös, författare till boken "Häxans trädgård" om hur firandet såg ut förr och tipsar om värmande och lugnande te med johannesört eller tinktur för den som önskar något starkare.

Lagermonade richard mann

Lagermonade – friskt och gott till sillen

Recept

Från boken "Alkoholfritt till maten" av Richard Mann kommer detta recept på en alkoholfri variant av shandy – en blandning av öl och lemonad som är vanlig i Storbritannien. Passar till lätt och fräsch mat och klassiska midsommarrätter som exempelvis primörsallad med varmrökt lax, kokta kräftor med krondill eller sill och potatis.

Food Pharmacy bjuder till midsommarfest

Recept

Mia Clase och Lina Nertby Aurell från populära Food Pharmacy sätter sin prägel på midsommarmaten och bjuder på en festlig måltid med hälsosam twist. På bordet denna midsommar står vegetarisk gubbröra, sparrissallad med grillspett och avslutningsvis jordgubb- och rabarberkompott med kokosgrädde.

Kollagen bygger skönhet från insidan

Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hud

Kollagen är ett protein som fungerar som kroppens fyllnadsmaterial. Det fyller bland annat ut huden och minskar rynkor och slapphet. Med åren minskar kroppens nivåer av kollagen men med extra tillskott går det att trigga kroppens egen produktion och fylla på nivåerna som gör att din hud blir både fastare och ser yngre ut.

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.