Annons
Annons

Erbjud ditt barn en giftfri uppväxt

Barn är av flera orsaker extra känsliga för kemikalier. Det finns mängder av produkter speciellt framtagna för barn. De marknadsförs som milda och skonsamma. Men är de verkligen det?

Redaktionen

27 september, 2012
Erbjud ditt barn en giftfri uppväxt
Dela inlägget

Är det möjligt att i dagens samhälle växa upp utan att få i sig en massa gifter och kemikalier? Antagligen inte. Men vi kan försöka minska på våra barns exponering. En del är enklare att eliminera än andra, och så handlar det så klart om prioritering och hur bekväm man är.

Redan som nyfödd har det späda barnet utsatts för mängder av kemikalier via modern. Nu för tiden tycker de flesta att det är en självklarhet att man som gravid och ammande inte röker eller dricker alkohol, på grund av den negativa påverkan det kan ha på fostret. Men ibland tänker man inte på, eller vet inte om, de miljögifter som vi får i oss via kosten, kosmetika, kläder och så vidare. En studie har visat att kvinnor som använde hårspray i början av graviditeten hade mer än dubbelt så stor risk att föda en pojke med urinröret på snoppens undersida. En annan studie har visat att ftalater, som finns i krämer och parfymer, kan påverka fostrets neurologiska utveckling och visa sig som beteendestörningar som påminner om symptomen för ADHD, ftalater har också visat kunna ge missbildningar på barnets könsorgan.

Barn och spädbarn är ömtåligare än vuxna. Deras hud är tunnare. De har mer hudyta, de andas mer och både äter och dricker mer i förhållande till sin vikt, jämfört med oss vuxna. Vilket betyder att de är känsligare och mer mottagliga för kemikalier, och drabbas på så sätt hårdare.

De flesta barnprodukter på marknaden sägs vara milda och skonsamma, men det är ju inte samma sak som att de skulle vara bra för hälsan och miljön. Man vill gärna tro att produkter som är specifikt riktade till barn ska vara snällare, mildare, bättre, men det behöver de inte alls vara. Hälsoriskerna ökar ju oftare barnet utsätts för olika ämnen. Tvål och schampo sköljs bort, medan salvor och krämer sitter kvar på kroppen under en längre tid. Så var noga när du väljer och vrakar bland dessa produkter, och i många fall kanske de inte ens behövs?

Kemikalier kan vara giftiga på olika sätt, vissa är akut giftiga, det vill säga de skadar genast, och det behövs generellt mindre mängd för att skada. Andra kemikalier kan vara långlivade, vilket betyder att de har svårt att brytas med i kroppen eller i miljön, så de stannar kvar en längre tid och fortsätter orsaka skada. Sen finns det andra kemikalier som varken är direkt giftiga eller långlivade, men de kan ändå orsaka skada om man är känslig eller utsätts för dem ofta, så som allergier.

Elva vanliga barnprodukter

Våtservetter
Mycket praktiska att torka barnets rumpa med, men försök att bara använda dem när du måste. De flesta, om inte alla, innehåller konserveringsmedel, och en del även parfym. Använd inte våtservetterna på barnets händer eller ansikte då det är ännu större risk att de då får i sig av kemikalierna. Testfakta gjorde nyligen ett test på nio olika våtservetter som finns på den svenska marknaden. De innehöll tillsammans 53 olika kemikalier och andra tillsatser. Av de 53 ämnena så är fyra klassade som hälsofarliga av EU och Kemikalieinspektionen. Alla nio våtservetter innehöll minst ett av dessa hälsofarliga ämnen. Natriumhydroxid som är frätande, citronsyra som är irriterande och farligt vid ögonkontakt, bensoesyra som är frätande i ren form och kan orsaka kontaktallergi hos känsliga personer, och bensylalkohol som är allergiframkallande och skadligt vid inandning och förtäring.

Giftfriare alternativ: gamla hederliga pappersservetter och vatten. Eller tyglappar och vatten.

Blöjor
Består av i huvudsak cellulosa och mjukplast. Närmast huden har barnet ofta ett tygliknande skikt av polypropenplast, men här finns ofta även t ex lycra som förhindrar läckage runt benen. Blöjkärnan brukar bestå av cellulosa, och blandat med cellulosan finns superabsorbenterna, som är mycket duktiga på att suga upp vätska. När cellulosan framställs används svavelhaltiga kemikalier, som till exempel sulfat, sedan bleks också cellulosan men t ex kloroxider eller väteperoxid. Polypropen, polyeten och superabsorbenterna som finns i blöjan framställs av olja, ibland naturgas, via raffinering. Olika tillsatser kan tillsättas för att produkten ska få särskilda egenskaper.

Det finns studier som visar att engångsblöjan kan ha en negativ påverkan på mäns spermieproduktion, då blöjan fungerar som ett våtvarmt omslag som höjer temperaturen kring testiklarna. Andra studier med möss har visat att de kan få andningsstörningar av engångsblöjor och när en kemisk analys har gjorts av blöjorna har de innehållit ämnen som är giftiga för andningsorganen. Samma studie drog då slutsatsen att användning av engångsblöjor kan vara en av orsakerna bakom den ökade barnastman. Studien var gjord i USA där betydligt fler tillsatser används i blöjorna, och det är inte sannolikt att de giftiga ämnena kommer från de polymerer som används i de svenska blöjorna. En annan studie som gjordes på tyska blöjor visade att de innehöll tributyltenn, TBT, som är ett hormonstörande ämne. En av de blöjor som studien innefattade finns även på den svenska marknaden. TBT används som träskyddsmedel och bekämpningsmedel och det är rimligt att anta att det TBT man funnit i blöjorna kommer från cellulosamassan, vilket innebär att det även kan finnas i våra svenska blöjor, då cellulosamassan ofta kommer från andra länder.

Giftfriare alternativ: tygblöjor. Kom ihåg att det då blir viktigt att tänka på vad du använder för tvättmedel.

Kläder
Spädbarn kan gå igenom ett par ombyten kläder per dag, de kräks, kissar och bajsar. När kläder och andra textilier tillverkas så används kemikalier, till exempel för att färga, impregnera, förhindra mögel, för att ge flamskydd osv. Tvätta därför alltid nya kläder, filtar, gosedjur och andra textilier som ska användas av spädbarnet. Här är det också viktigt att tänka på vad man använder för tvättmedel, välj gärna ett som är oparfymerat och miljömärkt och innehåller mindre gifter.

Giftfriare alternativ: återanvända och köpa second hand, då dessa kläder och textilier har tvättats ett flertal gånger, och på så sätt har mycket av gifterna redan tvättats ur. När du köper nytt försök att välja miljömärkta kläder, bomullskläder av ekologiskt odlad bomull, ylle, och konstfibrer som producerats i länder som USA, Japan, och Europeiska länder, då de har stränga miljönormer.

Leksaker
Dagens barn överöses med leksaker, och ofta är de gjorda av plast. I januari 2007 förbjöds ett antal av de farligaste mjukgörande ftalater i alla leksaker och barnavårdsprodukter i EU. Andra ftalater får inte användas i leksaker och barnavårdsprodukter som kan stoppas i munnen. Detta kan vara något att ha i åtanke när man funderar på att köpa begagnade plastleksaker. Å andra sidan har de nog redan hunnit utsöndra de värsta kemikalierna. Självlysande leksaker kan innehålla ftalater, och bör därför inte sugas eller tuggas på. Lera som man köper i butik består ofta av plast. En del av dem kan innehålla ftalater och bör inte användas av små barn som stoppar saker i munnen, och som suger på fingrarna. Kritor, pennor, färger och lim avsedda för barn är oftast vattenbaserade. De kan dock innehålla konserveringsmedel vilka kan orsaka allergier.

Giftfriare alternativ: köp mindre leksaker, och när du köper se till att det är bra kvalitet som håller. Kolla på andra alternativ än plast. Gör din egen playdoh.

Mat
Amning rekommenderas uteslutet de första 6 månaderna av barnet liv. När det är dags att börja med fast föda så är det bästa alternativet att laga egen mat, och använd gärna ekologiska och lokala ingredienser. Tänk också på att laga mat efter säsong. Ska man ge barnet burkmat, välj ekologiskt!

Testfakta har gjort ett test på barnmat i burk, och kommit fram till att de inte innehåller speciellt mycket näring och energi. Så även om burkmaten kan vara snabbt och enkelt, så är det viktigt att man kompletterar med annat under dagen. Detta är extra viktigt om man har ett barn som inte går upp så mycket i vikt. Man ska ha extra koll på att barnet får i sig tillräckligt med järn, och de flesta burkarna som testades innehöll förhållandevis lite järn. De vattenlösliga vitaminerna finns det inte heller mycket av, då de förstörs vid upphettningen som görs för att konservera.

Giftfriare alternativ: laga egen mat, välj ekologiskt och närproducerat.

Mjölkersättning
Har en väldigt lång innehållsförteckning. Där finns bland annat avsaltat vasslepulver (en biprodukt från osttillverkning), vegetabilisk olja (här kan bland annat palmolja förekomma, vilket är billigt, men inte anses speciellt nyttigt varken för barnet, då den innehåller mycket mättat fett, eller för miljön då regnskogar skövlas för att palmoljan ska kunna utvinnas), laktos (mjölksocker), skummjölkspulver, mjölkprotein, fiskolja, emulgeringsmedel (ett kemiskt ämne som hjälper till att binda olika produkter, och i detta fall sojalecitin som har E-nummer 322 och utvinns från soja, det renas med eter eller metanol, träsprit, även aceton och blekning kan användas när lecitin utvinns. Lecitin från USA har troligen framställts av genmanipulerad soja), L-fenylalanin (en essentiell aminosyra), taurin, inositol (som även kallas vitamin B8och används som kosttillskott för att öka mängden vatten i musklerna precis som bland annat taurin), L-histidin, (en aminosyra som barn inte själva kan tillverka, utan behöver tillföras via kosten), L-karnitin (hjälper kroppen att göra fett till energi, en transportmolekyl), nukleotider (adenosin 5’-monofosfat, cytidin 5’-monofosfat, guanosin 5’-monofosfat, uridin 5’-monofosfat) som är en viktig del av cellens energilagring och energitransport, mineralämnen (natrium, kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, jod, koppar, mangan, selen), vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folacin, biotin, pantotensyra) och Bifidobacterium lactis (probiotic).

Ny forskning har visat att modersmjölksersättning kan innehålla Advanced Glycation End products (AGEs). Tester i USA på spädbarn har visat att halterna av AGE kan så mycket som fördubblas när de får modersmjölkersättning istället för att ammas. Faran med detta är att det senare i livet kan bidra till inflammation och diabetes. Mjölkersättning som tillverkas under stark värme kan innehålla så mycket som 100 gånger mer AGE än bröstmjölk. AGE finns dessutom i många charkuterivaror som har blivit upphettat under tillverkningen.

Livsmedelsverket rapporterade tidigare i år om mangan, kadmium och arsenik funnet i modersmjölksersättning, främst i de produkter som är riktade till barn med mjölkproteinallergi och sojaproteinallergi, och barngröt, speciellt de risbaserade produkterna, men även de som var gjorde på mannagryn och vete. Orsaken till de höga halterna är att det finns naturligt i berggrund och jord, och tas upp av växterna som dessa produkter är baserade på. Ris verkar vara extra mottagligt för att ta upp och lagra arsenik. Mangan är ett livsnödvändigt spårämne som används i kroppens omsättning av kolhydrater och fetter, ämnet hjälper också till att skydda mot fria radikaler. Studier har visat att till exempel personer som andas in höga halter mangan påverkar nervsystemet negativt, och det har visat sig att höga halter mangan i dricksvatten har en negativ inverkan på barns nervsystem. Arsenik är även det ett grundämne som finns i berggrunden och jorden, och det kan hamna i grundvattnet, och på så vis användas som bevattning av matodlingar. Höga doser oorganisk arsenik kan ge akut förgiftning. Men även lägre doser under en lång tid kan ha en negativ inverkan på hälsan, bland annat ökar risken för cancer. Kadmium finns naturligt i jorden, och kan hamna i vår mat via luftföroreningar och användning av gödsel som är förorenat med kadmium. Kadmium stannar kvar mycket länge i vår kropp och lagras i njurarna. Vilket betyder att njurfunktionen kan skadas om man får i sig för mycket kadmium under en längre tid.

Giftfriare alternativ: amning när det är möjligt.

Schampo, balsam, tvål, badskum, badbomber
Innehåller ofta tensider som gör att produkten löddrar men också torkar ut huden, färgämnen, parfym och konserveringsmedel, vilka alla kan framkalla allergier. Läs alltid innehållsförtäckningen! Välj gärna milda och parfymfria produkter. Passa dig för en ingrediens som heter kathon, vilket är både hälso- och miljöfarligt. Kathon anses vara en mycket stark kontaktallergen, vilket betyder att allergi så som eksem kan uppstå i kontakt med kathon. Badskum innehåller i stort sett bara en massa tensider, så här är det bättre att låta bli! Pröva istället med olja i vattnet, men lägg på minnet att välja en badolja utan en massa tillsatser.

Giftfriare alternativ: Miljömärken som Svanen, Astma- och Allergiförbundet, och Bra Miljöval. Även Weledas produkter kan här vara ett bra val.

Tandkräm
När ditt barn har fått sin första tand är det dags att börja borsta. Vissa tandkrämer innehåller bakteriedödande medel så som triclosan, som ska hjälpa mot infektion i tandköttet. Detta är inte en ingrediens att rekommendera till barn, eller vuxna, förutom om din tandläkare har ordinerat det. Så se upp. Många affärer har själva tagit initiativet att sluta sälja tandkräm med triclosan i. Vissa ifrågasätter även fluor som finns i tandkräm då de menar att det finns studier som visar att det kan bidra till bentumör, sämre utveckling av hjärnan i barndomen, och lågt IQ, Weleda har t ex en fluorfri tandkräm. De flesta tandläkare rekommenderar dock att även barn använder tandkräm som innehåller fluor så här är det viktigt att du bildar dig din egen uppfattning. Däremot ska man inte låta barnet äta en hel tub tandkräm vilket kan leda till förgiftning, man ska inte heller låta dem svälja tandkrämen… Vilket kan vara lättare sagt än gjort. Tandkräm kan innehålla natriumlaurylsulfat (SLS) som är en skummande tensid. Denna tensid är också mycket irriterande, inte minst på slemhinnorna. Den kan göra så att småsår i munnen får svårare att läka. På innehållsförteckningen kan denna även listas som sodium lauryl sulfate.

Giftfriare alternativ: Weledas produkter utan flour. Återigen, läs innehållsförteckningen! Det finns vissa tandkrämer som har mindre kemikalier, eller mindre giftiga kemikalier.

Hudkrämer
Undvik hudkrämer med parfym och konserveringsmedel. Leta efter miljömärkena. Läs innehållsförteckninge. Många gånger kan det vara onödiga produkter att tillföra barnets hud.

Giftfriare alternativ: en skvätt ekologisk olivolja som kanske finns hemma i skåpet. Eller Weledas Calendula Body Oil.

Babyolja
Kan innehålla paraffinum liquidum som är mineralolja och isopropyl palmitate som är palmolja. Mineralolja framställs från fossil råolja, precis som bensin. Små studier har gjorts som har visat att mineralolja kan ha en negativ effekt på oss människor, med t ex ledsjukdomar som följd. Men dessa studier har varit alldeles för små för att man ska kunna dra några säkra slutsatser. Palmolja är billigt, men anses inte speciellt bra för miljön då regnskogar skövlas för att den ska kunna utvinnas.

Giftfriare alternativ: en skvätt ekologisk olivolja som kanske finns hemma i skåpet. Eller Weledas Calendula Body Oil.

Myggmedel och solskyddsmedel
Innehåller ämnen som kan irritera, och orsaka förgiftning vid överdrivet bruk. Barn under tre år bör inte komma i kontakt med myggmedel överhuvudtaget.

Giftfriare alternativ: använd kläder som skydd mot sol och mygg. Undvik att ha spädbarn i solen.

Av Anja Lenner

Annons
Annons