Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

Att få försämrad blodcirkulation är inte bra, för det kan ge problem i vardagen. En av blodets uppgifter är att förse kroppens vävnader med näring genom att transportera runt blodet. Om det av någon anledning inte fungerar som det ska kan vi drabbas av olika symtom. Till exempel yrsel, svårigheter att koncentrera sig och det vi kallar för fönstertittarsjukan, också minnet kan svika. Sannolikt har transporten av blod till de minsta blodkärlen då blivit försämrad.

Fredrik Ölander


 

– Det finns fler anledningar till en dålig cirkulation. En kan vara sämre blodcirkulation i kroppen, vilket betyder att det som finns i blodet inte kommer ut till alla delar i kroppen i tillräcklig mängd. Eftersom blodet transporterar syre och näringsämnen kan det innebära att dålig cirkulation gör att hjärnan får brist på syre och näring vilket kan leda till hjärndimma. Med en hjärna som inte fungerar som den ska blir det svårt att komma ihåg olika saker och att koncentrera sig, säger Fredrik Ölander som är näringsmedicinskt terapeut och Kureras expert.

Vem har inte kommit ut från ett köpcentrum och glömt var bilen står på den stora parkeringen, eller gått in i butiken för att köpa en sak – och kommit hem med helt andra saker? Och vi har väl alla mer än en gång letat efter nycklar som inte ligger på sin plats.

LÄS OCKSÅ: Bladen som du ska lägga på minnet

Kärlkramp i benen

När minnesluckorna är små är de ofta kopplade till stress och inget att oroa sig för. Vid stress kan cirkulationen bli sämre och då påverkas också mikrocirkulationen. Men man ska förstås vara aktsam och kontakta en läkare om problemen med minnet eskalerar, speciellt som äldre då symtomen kan bero på åderförkalkning. Minnesproblemen kan ha med en bakomliggande sjukdom att göra – och inte stress – och behöver då utredas.

Dålig blodcirkulation kan ge fönstertittarsjuka och yrsel. Vad är det då som hänt i kroppen?

– Fönstertittarsjuka är ett annat ord för kärlkramp i benen. Det innebär att det syrerika blodet har svårt att komma fram till musklerna som då får syrebrist. Kärlkramp leder ibland till blodpropp i benen. Fönstertittarsjukan är alltså en benartärsjukdom som inom vården kallas BAS. Yrsel kommer också av att syrerikt blod inte når hjärnan och det uppstår en liten tillfällig syrebrist, förklarar Fredrik Ölander.

LÄS OCKSÅ: Mer fokus med ginkgo biloba

Expanderar blodkärlen

Ginkgo biloba är ett asiatiskt tempelträd vars blad har en spännande funktion. Extrakt av bladen har en stark antiinflammatorisk effekt, vilket kan öka blodgenomströmningen i kärlen på grund av att de vidgas.

 

Det finns en hel del vetenskaplig dokumentation om effekt och användningsområden. Forskning har kunnat identifiera den aktiva substansen ginkgolider. Det är denna växtsubstans man tillskriver förmågan att expandera blodkärlen, men man har också sett att den kan motverka att blodplättar klibbar ihop.

Om blodplättarna klibbar sig och kärlen blir trängre så minskar blodflödet. Det brukar märkas genom att händer och fötter ofta är kalla. Men sämre blodflöde påverkar även blodets väg till hjärnan, hjärtat och ögonen där det finns gått om små blodkärl.

Hur hanterar du en klient som berättar om sämre blodcirkulation? 

– Om man har problem med cirkulationen så vill jag träffa personen och göra en bedömning för att kolla att det inte finns underliggande sjukdomar. Dålig cirkulation kommer oftast från en mindre bra livsstil vilket innebär att man måste se över den. 

LÄS OCKSÅ: Ginkgo biloba mildrar ADHD-symtom hos barn

Jobba med helheten

– Det räcker tyvärr inte att bara ta en tablett för att lösa problemet – det gäller även läkemedel. Först ser vi över livsstilen, sedan diskuterar vi de bakomliggande orsakerna. Därefter ser vi om det räcker med ett tillskott eller kanske ett växtbaserat läkemedel som ginkgo biloba. Vi vill lösa problemet långsiktigt så att det inte kommer tillbaka om man slutar med tillskott eller växtläkemedel, säger Fredrik Ölander.

En unik egenskap med ginkgo biloba är att extraktet kan passera blod-hjärnbarriären. Det betyder bland annat att sämre cirkulation i hjärnan kan förbättras vid ett intag. 

 

LÄS OCKSÅ: Bättre blodcirkulation med Ginkgo Biloba

Bättre hörsel

Nedsatt uppfattningsförmåga, yrsel och sämre minne blir vanligare i takt med att vi blir äldre på grund av att kärlen blivit stelare och försämrat cirkulationen. Även hörselnedsättning kan uppkomma.

– Eftersom ginkgoliderna expanderar de små kärlen som finns i innerörat så kan det ge en bättre hörsel. Där är det ju oftast trångt och det kan bli så att ett eller två kärl blir hoptryckta eller inklämda. En ändrad livsstil och ett bra tillskott brukar göra det lite bättre, men har det gått för långt är det svårt att göra hörseln bättre. Då får vi istället jobba med att begränsa skadan så att hörseln inte försvinner helt, säger Fredrik Ölander.

Om man känner igen sig och vill testa ginkgo biloba, hur snabbt kan man se en förbättring?

– Det är svårt att säga eftersom det är så många faktorer som påverkar effekten. Även vilket upptag man har av preparatet spelar stor roll, har du till exempel en illa fungerande mage så är det inte säkert att du har något upptag alls. En patient till mig provade och fick bra effekt på sin yrsel redan efter några dagar, men då gjorde vi även andra förändringar.

Av Inger Palm


Ginkgo biloba

… är ett asiatiskt tempelträd som bland annat innehåller de aktiva substanserna bilobalider, ginkgolider och flavonoider. Ginkgoliderna expanderar blodkärlen och gör att blodcirkulationen blir bättre. Bilobaliderna har en nervskyddande och inflammationshämmande effekt och flavonoiderna kan skydda kroppen mot oxidation.
Symtom som kan bli bättre med ginkgo biloba:
Yrsel och trötthet
Minne och koncentration
Öronsus och tinnitus
Fönstertittarsjukan/kärlkramp i benen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.