Annons
Annons

Ginkgo biloba när minnet sviker

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

Inger Palm

12 juni, 2023
Ginkgo biloba när minnet sviker
Dela inlägget

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

Att få försämrad blodcirkulation är inte bra, för det kan ge problem i vardagen. En av blodets uppgifter är att förse kroppens vävnader med näring genom att transportera runt blodet. Om det av någon anledning inte fungerar som det ska kan vi drabbas av olika symtom. Till exempel yrsel, svårigheter att koncentrera sig och det vi kallar för fönstertittarsjukan, också minnet kan svika. Sannolikt har transporten av blod till de minsta blodkärlen då blivit försämrad.

Fredrik Ölander

– Det finns fler anledningar till en dålig cirkulation. En kan vara sämre blodcirkulation i kroppen, vilket betyder att det som finns i blodet inte kommer ut till alla delar i kroppen i tillräcklig mängd. Eftersom blodet transporterar syre och näringsämnen kan det innebära att dålig cirkulation gör att hjärnan får brist på syre och näring vilket kan leda till hjärndimma. Med en hjärna som inte fungerar som den ska blir det svårt att komma ihåg olika saker och att koncentrera sig, säger Fredrik Ölander som är näringsmedicinskt terapeut och Kureras expert.

Vem har inte kommit ut från ett köpcentrum och glömt var bilen står på den stora parkeringen, eller gått in i butiken för att köpa en sak – och kommit hem med helt andra saker? Och vi har väl alla mer än en gång letat efter nycklar som inte ligger på sin plats.

LÄS OCKSÅ: Bladen som du ska lägga på minnet

Kärlkramp i benen

När minnesluckorna är små är de ofta kopplade till stress och inget att oroa sig för. Vid stress kan cirkulationen bli sämre och då påverkas också mikrocirkulationen. Men man ska förstås vara aktsam och kontakta en läkare om problemen med minnet eskalerar, speciellt som äldre då symtomen kan bero på åderförkalkning. Minnesproblemen kan ha med en bakomliggande sjukdom att göra – och inte stress – och behöver då utredas.

Dålig blodcirkulation kan ge fönstertittarsjuka och yrsel. Vad är det då som hänt i kroppen?

– Fönstertittarsjuka är ett annat ord för kärlkramp i benen. Det innebär att det syrerika blodet har svårt att komma fram till musklerna som då får syrebrist. Kärlkramp leder ibland till blodpropp i benen. Fönstertittarsjukan är alltså en benartärsjukdom som inom vården kallas BAS. Yrsel kommer också av att syrerikt blod inte når hjärnan och det uppstår en liten tillfällig syrebrist, förklarar Fredrik Ölander.

LÄS OCKSÅ: Mer fokus med ginkgo biloba

Expanderar blodkärlen

Ginkgo biloba är ett asiatiskt tempelträd vars blad har en spännande funktion. Extrakt av bladen har en stark antiinflammatorisk effekt, vilket kan öka blodgenomströmningen i kärlen på grund av att de vidgas.

Det finns en hel del vetenskaplig dokumentation om effekt och användningsområden. Forskning har kunnat identifiera den aktiva substansen ginkgolider. Det är denna växtsubstans man tillskriver förmågan att expandera blodkärlen, men man har också sett att den kan motverka att blodplättar klibbar ihop.

Om blodplättarna klibbar sig och kärlen blir trängre så minskar blodflödet. Det brukar märkas genom att händer och fötter ofta är kalla. Men sämre blodflöde påverkar även blodets väg till hjärnan, hjärtat och ögonen där det finns gått om små blodkärl.

Hur hanterar du en klient som berättar om sämre blodcirkulation?

– Om man har problem med cirkulationen så vill jag träffa personen och göra en bedömning för att kolla att det inte finns underliggande sjukdomar. Dålig cirkulation kommer oftast från en mindre bra livsstil vilket innebär att man måste se över den.

LÄS OCKSÅ: Ginkgo biloba mildrar ADHD-symtom hos barn

Jobba med helheten

– Det räcker tyvärr inte att bara ta en tablett för att lösa problemet – det gäller även läkemedel. Först ser vi över livsstilen, sedan diskuterar vi de bakomliggande orsakerna. Därefter ser vi om det räcker med ett tillskott eller kanske ett växtbaserat läkemedel som ginkgo biloba. Vi vill lösa problemet långsiktigt så att det inte kommer tillbaka om man slutar med tillskott eller växtläkemedel, säger Fredrik Ölander.

En unik egenskap med ginkgo biloba är att extraktet kan passera blod-hjärnbarriären. Det betyder bland annat att sämre cirkulation i hjärnan kan förbättras vid ett intag.

LÄS OCKSÅ: Bättre blodcirkulation med Ginkgo Biloba

Bättre hörsel

Nedsatt uppfattningsförmåga, yrsel och sämre minne blir vanligare i takt med att vi blir äldre på grund av att kärlen blivit stelare och försämrat cirkulationen. Även hörselnedsättning kan uppkomma.

– Eftersom ginkgoliderna expanderar de små kärlen som finns i innerörat så kan det ge en bättre hörsel. Där är det ju oftast trångt och det kan bli så att ett eller två kärl blir hoptryckta eller inklämda. En ändrad livsstil och ett bra tillskott brukar göra det lite bättre, men har det gått för långt är det svårt att göra hörseln bättre. Då får vi istället jobba med att begränsa skadan så att hörseln inte försvinner helt, säger Fredrik Ölander.

Om man känner igen sig och vill testa ginkgo biloba, hur snabbt kan man se en förbättring?

– Det är svårt att säga eftersom det är så många faktorer som påverkar effekten. Även vilket upptag man har av preparatet spelar stor roll, har du till exempel en illa fungerande mage så är det inte säkert att du har något upptag alls. En patient till mig provade och fick bra effekt på sin yrsel redan efter några dagar, men då gjorde vi även andra förändringar.

Av Inger Palm

Fakta

Ginkgo biloba

… är ett asiatiskt tempelträd som bland annat innehåller de aktiva substanserna bilobalider, ginkgolider och flavonoider. Ginkgoliderna expanderar blodkärlen och gör att blodcirkulationen blir bättre. Bilobaliderna har en nervskyddande och inflammationshämmande effekt och flavonoiderna kan skydda kroppen mot oxidation.
Symtom som kan bli bättre med ginkgo biloba:
Yrsel och trötthet
Minne och koncentration
Öronsus och tinnitus
Fönstertittarsjukan/kärlkramp i benen

Annons
Annons