Foto: Kenneth Friberg

Glad och frisk mage med mjölksyra

Fakta om Molkosan

Hur funkar det?
Regelbundet intag av Molkosan skapar en hälsosam tarmflora och av det kommer många hälsofördelar som bättre ämnesomsättning, mindre sötsug, längre mättnad och ett bättre skydd mot sjukdomar som maginfluensa. Molkosan är laktosfri och finns även med fruktsmak.

Hur dricks det?
Genom att du tillsätter lite av drycken i vatten. Börja med ca 1 tsk i ett vattenglas och drick en till tre gånger per dag.

Vem ska testa?
Det här är bra för dig som ofta får gaser i magen och känner sig uppsvälld, är lös eller förstoppad. Även magkatarr och halsbränna kan avhjälpas. Plus att man håller sig mätt längre och känner sig mindre sugen på sötsaker.

Kul fakta!
På 50-och 60- talet var Molkosan en trendig kurdryck. Kungligheter och adliga familjer vallfärdade till Appenzell, staden där Alfred Vogel startade sitt hälsoföretag Bioforce på 60-talet, för att ta del av kuren.

Molkosan hjälper…

dig att få bättre matsmältning.

till att få mag- och tarminnehållet basiskt.

mot smärta, gaser, svullnad, diarré och hård mage.

dig som vill gå ner i vikt.

till att stabilisera blodsockret.

mot läckande tarm.

mot hudsjukdomar som psoriasis och ska då användas utvärtes.

mot akne. Har en peelande effekt på huden.

mot underlivsvamp. Blanda en liter kamomillte och tillsätt 4-5 msk Molkosan. Skölj underlivet en gång per dag, före sängdags.

Efter en operation som gick snett fick Berith Nilsson problem med en mage som krampade och ömmade.
Efter att ha testat allt hittade hon till slut svaret i mjölksyra.

Studier visar att ungefär varannan svensk ibland har problem med magen och för de flesta tar det tid att lokalisera vad magproblemen beror på eftersom det kan vara allt från IBS till allergier. Men så var inte fallet för Berith Nilsson som aldrig haft några problem med magen förrän en operation vände upp och ner på hennes hälsa.
– Min story är lite speciell för anledningen till att jag fick magproblem är på grund av en operation där de råkade göra ett hål i min urinblåsa och min kropp blev fylld av urin i fyra dygn. Efter det hade jag kramper i tarmen och svullen mage.

Testade allt
Det tog ett halvår innan Berith var på benen och kunde jobba igen och problemen var ändå långt ifrån över. Under drygt ett år testade Berith allt, hon spenderade tusentals kronor på mediciner och testade alla avkok folk i bekantskapskretsen rekommenderade. Visst såg hon lite skillnad, men magen var inte som förr. Berith tänkte att hon nog skulle få leva med sina magproblem, men ville ändå inte riktigt ge upp.
– Jag läste allt men stötte faktiskt aldrig på Molkosan. Men så en dag satt jag och fipplade vid datorn och hittade helt plötsligt en längre artikel om Molkosan. Och då mindes jag att jag testat det när jag var i 20-årsåldern eftersom jag hade mycket finnar då och det funkade jättebra. När jag läste artikeln på nätet tänkte jag att jag skulle testa Molkosan för magen också. Det kanske kunde ge något.

 

► Läs också: Ballongmage – bitterörter hjälper

Snabbt resultat
Berith åkte och köpte en flaska och kunde inte tro att det var sant när hon redan efter fem dagar kände skillnad i magen.
– Jag kände mig inte alls svullen. Tidigare var jag så svullen att det kändes som om jag hade tarmarna utanpå kroppen. Och jag var alltid så öm. Speciellt kändes det jobbigt när man skulle ta på sig ett par byxor, men nu var magen helt lugn och inga kramper.

Mjölk från Schweiz
Molkosan är en näringsrik och fettsnål ostvassladryck, vassla är vätskan som blir kvar efter att man gjort ost. Kvaliteten på vasslan beror på kvaliteten på gräset som korna betat, och Molkosan-kon har betat på ängar i norra Schweiz där gräset är väldigt näringsrikt och inget konstgödsel används. Bakom Molkosan står den schweiziska naturläkaren Alfred Vogel som brann för att utveckla naturläkemedel. Han ansåg att mjölksyra var grunden för en god maghälsa och 1955 kom Molkosan ut i Schweiz. Mjölksyra är välgörande för magen eftersom den hjälper kroppen att bryta ner stärkelse i tarmarna vilket ger en bättre matsmältning. Det ger i sin tur ett jämnare blodsocker och ämnesomsättning.

► Läs också: Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör

Hjälpte dotterns glutenintolerans
För ett år sen fick Beriths 20-åriga dotter Emma reda på att hon hade både gluten- och laktosintolerans, och hon hade länge varit väldigt sjuk och dålig.
– Det visade sig att hon varit och tjuvat ur min flaska och så kommer hon till mig och säger att hon mår mycket bättre och att hennes mage är mycket lugnare. Hon har också lite problem med finnar och precis som jag gjorde så sätter hon Molkosan även på finnarna.
Och sötsuget, som också ska hämmas med Molkosan har särskilt för dottern blivit mycket bättre.
– Min dotter har berättat att hennes sötsug har blivit mycket bättre, hon kunde gå och småäta lite tidigare men nu blir hon inte alls sugen och äter istället ordentligt vid måltiderna och inte där emellan.
På frågan ifall hon kommer fortsätta med Molkosan tvekar Berith inte det minsta.
– Oh ja ja ja! Jag känner mig mycket gladare och friskare. Helt otroligt, jag trodde inte det var sant först, jag kommer garanterat att fortsätta.

Av Jenny Thorell

Fakta om Molkosan

Hur funkar det?
Regelbundet intag av Molkosan skapar en hälsosam tarmflora och av det kommer många hälsofördelar som bättre ämnesomsättning, mindre sötsug, längre mättnad och ett bättre skydd mot sjukdomar som maginfluensa. Molkosan är laktosfri och finns även med fruktsmak.

Hur dricks det?
Genom att du tillsätter lite av drycken i vatten. Börja med ca 1 tsk i ett vattenglas och drick en till tre gånger per dag.

Vem ska testa?
Det här är bra för dig som ofta får gaser i magen och känner sig uppsvälld, är lös eller förstoppad. Även magkatarr och halsbränna kan avhjälpas. Plus att man håller sig mätt längre och känner sig mindre sugen på sötsaker.

Kul fakta!
På 50-och 60- talet var Molkosan en trendig kurdryck. Kungligheter och adliga familjer vallfärdade till Appenzell, staden där Alfred Vogel startade sitt hälsoföretag Bioforce på 60-talet, för att ta del av kuren.

Molkosan hjälper…

dig att få bättre matsmältning.

till att få mag- och tarminnehållet basiskt.

mot smärta, gaser, svullnad, diarré och hård mage.

dig som vill gå ner i vikt.

till att stabilisera blodsockret.

mot läckande tarm.

mot hudsjukdomar som psoriasis och ska då användas utvärtes.

mot akne. Har en peelande effekt på huden.

mot underlivsvamp. Blanda en liter kamomillte och tillsätt 4-5 msk Molkosan. Skölj underlivet en gång per dag, före sängdags.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.