Tjatar familjen om pizza? Kom ihåg att det finns fler varianter än den traditionella vetemjölspizzan värda att testa. Till exempel där degen är baserad på pressad blomkål eller pizza helt enligt rawfoodmetoden.
Här är ett gott recept på en glutenfri variant.
Ingredienser
Degen
4 portioner
10 g jäst
400 g kallt vatten
1/4 dl chiafrön (kan uteslutas, ingår inte i originalreceptet)
50 g rismjöl
20 g majsmjöl
90 g bovetemjöl
60 g majzena
1/2 tsk salt
15 g fiberhusk
Jessicas tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano
Degen
Vispa ut jästen i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en slät deg.
Låt degen jäsa i en övertäckt bunke i två timmar.
OBS! Jäsningstiden är viktig!
Kavla ut degen till fyra portionspizzor eller två större i rikligt med majsmjöl. Degen är ganska kladdig men ska vara så.
Bred över din favorittomatsås, ost och det du vill dekorera pizzan med. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 5-10 minuter. Toppa den färdiga pizzan med en näve ruccolasallad.
Jessicas tomatsås
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och Sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort. Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tesked oregano efter smak.
OBS!
Tänk på att väga alla ingredienser noga på en våg, samt att degen INTE beter sig som en deg med exempelvis vetemjöl. Degen blir till en början nästan som en smet. Låt den vara så och få inte panik och häll i mer mjöl. Den står till sig om den får jäsa de två timmar som den ska jäsa. Man kan även ha i chiafrön, men det kan uteslutas, det ingår inte i orginalreceptet.