Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Foto: Caroline Borg och Emily Slotte.

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Civilekonomen Viktoria Tindberg brinner för hälsosam mat och driver Instagram-kontot ”A food place”. Ihop med livsstilscoachen Annika Kvist har hon skrivit boken ”Healthy happy food” (LB förlag).

Viktorias matintresse väcktes när hon flyttade hemifrån och behövde laga mat med begränsad budget, samtidigt som hon blev mer intresserad av vad hon stoppade i sig. Hennes matfilosofi presenterar hon så här:

 

– Det är mat som ska vara enkel att laga. Det ska inte vara krångligt, men framför allt gott och utan pekpinnar. Jag skulle aldrig äta något bara för att det är nyttigt, det måste vara njutbart.

Annika är livsstilscoach, ledarskapskonsult och författare som tidigare skrivit boken ”Healthy happy living”, som gick igenom fyra nycklar till en hälsosam livsstil. Den nya boken är en djupdykning inom en av nycklarna: hälsosam mat. Annika brinner för att hjälpa andra att hitta en hållbar och hälsosam livsstil. Boken innehåller förutom recept en mängd fakta om fördelarna med att äta grönt, samt vad du behöver fylla på med när du äter en helt växtbaserad kost, till exempel vitamin B12 och D-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Bären som främjar god hälsa

Gladare, piggare och lättare

Och efter att ha ätit enligt bokens matfilosofi och följt bokens recept under ett fyraveckors program kände författarna själva av flera hälsofördelar.

– Jag fick så enormt härliga resultat; jag kände mig gladare då den komplexa sammansättningen av kolhydrater i maten påverkar serotoninnivåerna. Jag blev piggare och fick mer glow i huden. Och så tappade jag några kilo på köpet, även om det inte var syftet.

 

Varken Annika eller Viktoria är veganer men äter växtbaserat som bas, och kompletterar sedan med protein i någon form, som kan vara animalisk.

– Hemma lagar jag mat utifrån det här tänket och lägger sedan till lite protein, som kan vara räkor eller kyckling till exempel – i stället för tvärtom. Det tror vi också på i perspektivet av en hållbar värld.

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Växtbaserad kost i blå zonerna

Ungefär 60 procent som äter veganskt eller vegetariskt gör det för klimatet och 30 procent för sin egen hälsa, enligt undersökningar och beräkningar som författarna tagit del av.  Svenskarna äter idag vegetariskt en gång i veckan, men skulle göra det mer om det var lite enklare och om de fick lite mer information.

– Och där vill vi komma in och hjälpa till, så man verkligen får det att hända. För vi behöver ändra vårt sätt att tänka kring mat, säger Annika.

Och precis som vi nämnde i ingressen är nyckeln till att människor når en så pass hög ålder i världens fem blå zoner deras lokala livsstil, där kosthållningen är en viktig del. Kosten i de blå zonerna – som bland annat består av Okinawa i Japan och den grekiska ön Ikaria – består av just växtbaserad mat i regnbågens alla färger; mat som är bra för hjärna, hjärta och tarm. De som bor i de blå zonerna äter faktiskt 90 till 100 procent växtbaserat. Kosten är fri från snabba kolhydrater och processade ingredienser, men i stället full av goda, långsamma kolhydrater och fibrer från grönsaker, rotfrukter, nötter och bönor med mycket vitaminer och mineraler. Utöver kosten ligger hemligheten i regelbunden måttlig fysisk aktivitet, låg stress och en känsla av syfte med livet och engagemang i något större; som andlighet, familjen eller annat.

 

Annika Kvist och Viktoria Tindberg. (Foto: Caroline Borg och Emily Slotte)


LÄS OCKSÅ: Zeina Mourtada och Paul Svensson: “Här är maten som ska rädda planeten”

Ät mer när du äter grönt

Du kan dock behöva äta en större portion för att bli mätt när du äter växtbaserat, understryker författarna. Det beror på att animaliska kalorier är mer energitäta än växtbaserade och vi blir därför mätta snabbare av dem.

 – I mina recept i boken står antalet portioner utskrivna, men du ska självklart äta mer om du är hungrig. Det är viktigt för man ska inte gå runt och vara hungrig, poängterar Viktoria, som själv älskar att äta länge.

Och det är bara positivt med tanke på alla fördelar som maten har.

– Det känns som att man är snäll mot sig själv och vårt jordklot när man äter den här maten, avslutar Annika.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.