Annons
Annons

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
25 maj, 2022
Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv.

Civilekonomen Viktoria Tindberg brinner för hälsosam mat och driver Instagram-kontot ”A food place”. Ihop med livsstilscoachen Annika Kvist har hon skrivit boken ”Healthy happy food” (LB förlag).

Viktorias matintresse väcktes när hon flyttade hemifrån och behövde laga mat med begränsad budget, samtidigt som hon blev mer intresserad av vad hon stoppade i sig. Hennes matfilosofi presenterar hon så här:

– Det är mat som ska vara enkel att laga. Det ska inte vara krångligt, men framför allt gott och utan pekpinnar. Jag skulle aldrig äta något bara för att det är nyttigt, det måste vara njutbart.

Annika är livsstilscoach, ledarskapskonsult och författare som tidigare skrivit boken ”Healthy happy living”, som gick igenom fyra nycklar till en hälsosam livsstil. Den nya boken är en djupdykning inom en av nycklarna: hälsosam mat. Annika brinner för att hjälpa andra att hitta en hållbar och hälsosam livsstil. Boken innehåller förutom recept en mängd fakta om fördelarna med att äta grönt, samt vad du behöver fylla på med när du äter en helt växtbaserad kost, till exempel vitamin B12 och D-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Bären som främjar god hälsa

Gladare, piggare och lättare

Och efter att ha ätit enligt bokens matfilosofi och följt bokens recept under ett fyraveckors program kände författarna själva av flera hälsofördelar.

– Jag fick så enormt härliga resultat; jag kände mig gladare då den komplexa sammansättningen av kolhydrater i maten påverkar serotoninnivåerna. Jag blev piggare och fick mer glow i huden. Och så tappade jag några kilo på köpet, även om det inte var syftet.

Varken Annika eller Viktoria är veganer men äter växtbaserat som bas, och kompletterar sedan med protein i någon form, som kan vara animalisk.

– Hemma lagar jag mat utifrån det här tänket och lägger sedan till lite protein, som kan vara räkor eller kyckling till exempel – i stället för tvärtom. Det tror vi också på i perspektivet av en hållbar värld.

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Växtbaserad kost i blå zonerna

Ungefär 60 procent som äter veganskt eller vegetariskt gör det för klimatet och 30 procent för sin egen hälsa, enligt undersökningar och beräkningar som författarna tagit del av. Svenskarna äter idag vegetariskt en gång i veckan, men skulle göra det mer om det var lite enklare och om de fick lite mer information.

– Och där vill vi komma in och hjälpa till, så man verkligen får det att hända. För vi behöver ändra vårt sätt att tänka kring mat, säger Annika.

Och precis som vi nämnde i ingressen är nyckeln till att människor når en så pass hög ålder i världens fem blå zoner deras lokala livsstil, där kosthållningen är en viktig del. Kosten i de blå zonerna – som bland annat består av Okinawa i Japan och den grekiska ön Ikaria – består av just växtbaserad mat i regnbågens alla färger; mat som är bra för hjärna, hjärta och tarm. De som bor i de blå zonerna äter faktiskt 90 till 100 procent växtbaserat. Kosten är fri från snabba kolhydrater och processade ingredienser, men i stället full av goda, långsamma kolhydrater och fibrer från grönsaker, rotfrukter, nötter och bönor med mycket vitaminer och mineraler. Utöver kosten ligger hemligheten i regelbunden måttlig fysisk aktivitet, låg stress och en känsla av syfte med livet och engagemang i något större; som andlighet, familjen eller annat.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg. (Foto: Caroline Borg och Emily Slotte)

LÄS OCKSÅ: Zeina Mourtada och Paul Svensson: “Här är maten som ska rädda planeten”

Ät mer när du äter grönt

Du kan dock behöva äta en större portion för att bli mätt när du äter växtbaserat, understryker författarna. Det beror på att animaliska kalorier är mer energitäta än växtbaserade och vi blir därför mätta snabbare av dem.

– I mina recept i boken står antalet portioner utskrivna, men du ska självklart äta mer om du är hungrig. Det är viktigt för man ska inte gå runt och vara hungrig, poängterar Viktoria, som själv älskar att äta länge.

Och det är bara positivt med tanke på alla fördelar som maten har.

– Det känns som att man är snäll mot sig själv och vårt jordklot när man äter den här maten, avslutar Annika.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons