Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Glöm inte ditt magnesium så att D-vitaminet blir effektivt

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

Under soliga sommardagar räcker det med att exponera sig för solen under 15-20 minuter för att täcka in dagsbehovet av D-vitamin. Efter höstdagjämningen ligger solen för lågt i Sverige för att kroppen ska kunna lagra in D-vitamin. Halveringstiden på D-vitamin är mellan tre veckor och två månader, vilket betyder att det är en god idé att ta ett kosttillskott fram till vårdagjämning när intensiteten på solens strålar ökar och kroppen återigen kan lagra D-vitamin från solen. Äldre, överviktiga och mörkhyade personer har svårare att lagra och bilda D-vitamin.

 

En nyligen gjord studie, som publicerades i Journal of the American Osteopathic Association, visade att om du inte har tillräckligt med magnesium i kroppen så ligger D-vitamin kvar i sin inaktiva form.

LÄS OCKSÅ: Vitaminet som har en egen dag

Förkalkade blodkärl
Mohammed S. Razzaque, professor i patologi vid Lake Erie College of Osteopathic Medicine som är medförfattare till studien menar att vi ofta tar D-vitamintillskott utan att veta hur de metaboliseras i kroppen. Han menar att om det inte finns tillräckligt med magnesium i kroppen är D-vitamin varken säkert eller meningsfullt att ta .Ett intag av D-vitamintillskott kan nämligen öka kalcium- och fosfatnivåerna i kroppen även om du har brist på D-vitamin.

Har du inte tillräckligt med magnesium i kroppen finns det risk att drabbas av förkalkade blodkärl. De som har optimala magnesiumnivåer i kroppen behöver inte lika mycket D-vitamintillskott för att uppnå en bra D-vitaminhalt. Enligt professor Razzaque minskar magnesium också risken för att drabbas av benskörhet och frakturer. De som har brist på D-vitamin och magnesium kan med tiden få problem med hjärta, kärl och skelettet.

LÄS OCKSÅ: Det livsviktiga mineralet

Magnesiumrika livsmedel
I Sverige finns en ständigt pågående debatt om det dagliga intaget av magnesium. Livsmedelsverket rekommenderar 280 milligram för kvinnor och 350 för män. Det finns forskning som menar att vi behöver få i oss 500-700 milligram per dag, I USA innehåller standarkosten bara hälften av det rekommenderade intaget som där ligger på motsvarande siffra för kvinnor och män – 320 och 420 milligram, vilket betyder att halva befolkningen riskerar att få i sig för lite av mineralet. Under en graviditet ökar också behovet av magnesium för kvinnor.

Konsumtionen av magnesium och andra mineraler från obearbetade livsmedel har minskat de senaste decennierna vilket beror på bekämpningsmedel och konstgödsel i det industrialiserade jordbruket. Magnesium försvinner när livsmedels processas, vilket betyder att de som äter halvfabrikat har låg magnesiumhalt och gör klokt i att komplettera med ett tillskott.

 

Livsmedel som innehåller mycket magnesium är till exempel bananer, broccoli, bönor, cashewnötter, mandel, äggula, fiskolja, linfrön, bladgrönsaker, pumpafrön, solrosfrön och fullkorn.

Av Inger Palm

Källa: American Osteopathic Association.Researchers find low magnesium levels make vitamin D ineffective. Pressmeddelande 2018-02-26.

Studien: Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American Osteopathic Association, 2018;118(3):181


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.