Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Glutamin är en aminosyra som har många viktiga funktioner i kroppen, till exempel som att ge energi och hålla igång tarmfloran. Det är också den vanligast förekommande aminosyran. En ny studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att glutamin kan hjälpa överviktiga personer att gå ner i vikt samtidigt som den minskar inflammation i fettväven.

Mikael Rydén, professor, överläkare och fettvävsforskare vid institutionen för medicin i Huddinge vid Karolinska Institutet är studiens huvudförfattare. Han menar att deras resultat tyder på att glutamin kan vara av värde mot fetma men även vid insulinresistens.

 

– Vi vet dock att glutamin även är viktigt för celldelning inklusive cancerceller, och därför behöver man undersöka potentiella långtidsbiverkningar innan glutamin eventuellt kan rekommenderas som allmänt kosttillskott för att motverka fetma och dess komplikationer, säger Mikael Rydén i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Bättre mental hälsa med aminosyror

Minskad inflammation
Glutamin har även inflammationshämmande effekter på exempelvis T-celler och vita blodceller som är viktiga för immunförsvaret. Forskaren kunde även visa hur nivåerna av glutamin påverkar hur våra gener uttrycks i olika celltyper.

Låga glutaminnivåer kunde trigga förekomsten av inflammationsframkallande genkopior, så kallade mRNA, i fettväven. När forskarna injicerade möss med glutamin under två veckor hade de färre inflammationsmarkörer i cellerna än möss som inte fick glutamin. Mössen fick en minskad fettmassa och lägre glukosnivåer i blodet av glutamin. När forskarna tittade på mänskliga fettceller sjönk även där de inflammationsdrivande genkopiorna och fettansamlingen minskade efter injektion med glutamin.

LÄS OCKSÅ: Vad vet du om kroppens byggstenar?

Viktigt vid celldelning
Forskarna undersökte även hur nedbrytningen av olika ämnen i fettvävnaden i magen skiljde sig mellan 29 normalviktiga och 52 feta kvinnor. De kunde dra slutsatsen att glutamin var den aminosyra som vars nivåer varierade mest i fettväven. De överviktiga kvinnorna hade lägre nivåer av glutamin än de normalviktig. Forskarna fann också att låga glutaminnivåer kunde kopplas till högre fettprocent och högre fettvolym oavsett vilket BMI försökspersonerna hade.

När nivåerna av glutamin förändrades i fettcellerna upptäckte forskarna att en mekanism som styr epigenetiska förändringar, det vill säga när miljö och livsstilsfaktorer rubbar generna kunde man se att de med högre nivåer av denna mekanism (O-GlcNAcylering) var fetare än de som fått glutamin som hade läger nivåer i cellkärnan.

 

– Vår studie visar att glutamin är anti-inflammatoriskt i fettväven genom att det förändrar genuttrycket i flera olika celltyper. Det innebär att brist på glutamin, som kan uppstå vid långvarig fetma, kan leda till genförändringar som driver på inflammation i kroppen, säger Mikael Rydén.

Studien är publicerad i tidskriften Cell Metabolism.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska Institutet

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.