Gluten- och mejerifri äppelkaka | Kurera.se

Foto: Isabel Chrisbel

Gluten- och mejerifri äppelkaka

Fakta

Receptet kommer från duktiga Isabel Chrisbel bakom bloggen chrisbels-glutenfria.se. Ni hittar fler recept av henne på Facebooksidan Chrisbels Glutenfria bakning.

Här är lite inspiration för dig som vill äta säsongssmart - eller som bara gillar äppelkaka.
Receptet är fritt från gluten och mejeri och innehåller endast naturlig sötning.
Håll till godo!

Passa på att njuta av äpplena nu när de finns i var och varannan trädgård. På så sätt slipper du dessutom oroa dig för bekämpningsmedel och kemikalier och mer närproducerat blir det knappt.
Äpplen är rika på antioxidater, flavonoider, C-vitamin och fibrer.

 

 Läs också: 10 anledningar att äta äpple


Ingredienser

2 stora ägg (eller 3 små)
3/4 dl + 2 msk honung
3/4 dl rismjöl
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl bovete
½ msk psylliumfröskal
1 dl lätt mjuk kokosolja (ej smält eller för flytande)
1 dl eko sojayoghurt eller annan yoghurt (även mjölkfri grädde fungerar)
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel (alternativt 1 tsk vaniljpulver, beroende på vilken smak du föredrar)
2-3 små äpplen
1 ½ liters brödform

► Läs också: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen och ställ åt sidan. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Lägg dem i en skål och tillsätt kanel eller vaniljpulver och 2 msk honung. Blanda allt ordentligt.
2. Blanda alla torra ingredienser. Vispa kokosolja ca 30 sekunder på högsta hastighet på din mixer, tillsätt lite honung i taget och fortsätt vispa kraftigt ca 1 minut. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
3. Blanda äggblandningen med yoghurten och tillsätt sedan mjölblandningen. Häll smeten i formen. Stick ner snyggt äppelklyftorna i smeten. Grädda kakan längst ner i ugnen 30-40 minuter. Låt kakan kallna en stund i formen innan den stjälps upp. Servera kakan med vaniljkräm (köp eller gör den själv).

► Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

[caption id="attachment_75287" align="alignnone" width="460"]Foto: Isabel Chrisbel Foto: Isabel Chrisbel[/caption]

Vill du lära veta om vad det innebär att äta säsongssmart mat?
Vill du få fler tips på vad som är i säsong just nu och även lära dig mer om varför det är smart att äta efter säsong? Vad bra, det finns gott om läsning på Kurera.se! Bland annat i följande artiklar:
• Därför ska du äta säsongsmart mat
• Nyttigheter i skördetid: 10 goda livsmedel som hör hösten till

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från duktiga Isabel Chrisbel bakom bloggen chrisbels-glutenfria.se. Ni hittar fler recept av henne på Facebooksidan Chrisbels Glutenfria bakning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.