Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Två brödbullar av vetemjöl på en skärbräda i trä mot blå bakgrund

Glutenallergi och överkänslighet mot vetemjöl

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Vetemjöl finns i nästan allt slags bröd, i kakor och i raffinerad mat. De flesta barn får i sig för mycket vete för tidigt i livet. De som är överkänsliga och som inte tål gluten bör undvika vetemjöl helt och hållet.

Många av dessa känsliga individer kan däremot äta mat som innehåller havre och s. k. aktiverat korn. Det är en kornprodukt som är mycket snarlik bröstmjölk i sin näringssamman­sättning och den är nästan helt glutenfri. De flesta glutenallergiker tål den.

 

Testa för matallergi genom elimineringstest
Det finns också en stor grupp barn som inte är glutenallergiska men som är överkänsliga mot vete. De kan ibland äta små mängder vete, eller vissa typer av vete, samt begränsade mäng­der av andra sädesslag som råg, korn och havre. De kan kanske äta bröd som innehåller vete två gånger i veckan, eller bröd som innehåller dinkelmjöl eller durumvete eller någon annan form av gammaldags vete som är mindre allergent.
Man bör undersöka om dessa barn har någon form av matallergi genom ett eliminations- och provokationstest, vilket innebär att man eliminerar alla misstänkta födoämnen och sedan introducerar dem igen, ett i taget. Samtidigt för man en noggrann journal där man skriver ned symtom och reaktioner på olika födoämnen. En del av dessa födoämnen kan man äta varje dag, en del en gång var fjärde dag och en del bör man strikt undvika under minst sex månader innan man provar igen.
Amaranth och quinoa är frö- och mjölsorter som vete- och glutenallergiker oftast tål myck­et bra. Riskakor, majsknäcke och majssprödbröd är några andra glutenfria alternativ. Man kan också snabbt göra våfflor av nyttiga mjölsorter som ett alternativ eller komplement till bröd.

Vilket bröd ska man välja?
Vi måste inte äta bröd varje dag för att vara friska. Det är bäst att undvika vitt bröd helt och hållet, dels för att det vita mjölet innehåller minimalt med näring och kostfiber, dels för att det oftast innehåller onyttiga fetter, socker och annat som du och ditt barn inte behöver. Fullkornsbröd har däremot många fördelar. Det är önskvärt och viktigt att redan från början vänja barnet vid att äta fullkornsbröd. Bäst är att endast ha fullkornsbröd, knäckebröd, pum­pernickel, finskt surdegsbröd eller groddat bröd hemma. Om barnet inte är glutenkänsligt kan några skivor hälsosamt bröd vara ett mättande och nyttigt mellanmål att ha med sig på utflykter eller träning.
När du bakar bröd själv, använd gärna ekologiskt odlat fullkornsmjöl. Prova också att baka med mindre allergena mjölsorter, som dinkel, amaranth och quinoa. Tillsätt extra kli samt anis, fänkål eller kardemumma för bättre matsmältning.
Tänk också på vad du lägger på brödet. Ersätt sliskiga marmelader och sylt med annat pålägg, som ekologiskt smör, hummus, sesampasta (tahin), mandel-, pumpakärn-, cashew- eller jord­nötsmör-, mosad avokado, guacamole eller tartex och begränsade mängder av fruktsötad sylt som finns på hälsokostaffärer.

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.