Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Två brödbullar av vetemjöl på en skärbräda i trä mot blå bakgrund

Glutenallergi och överkänslighet mot vetemjöl

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Vetemjöl finns i nästan allt slags bröd, i kakor och i raffinerad mat. De flesta barn får i sig för mycket vete för tidigt i livet. De som är överkänsliga och som inte tål gluten bör undvika vetemjöl helt och hållet.

Många av dessa känsliga individer kan däremot äta mat som innehåller havre och s. k. aktiverat korn. Det är en kornprodukt som är mycket snarlik bröstmjölk i sin näringssamman­sättning och den är nästan helt glutenfri. De flesta glutenallergiker tål den.

 

Testa för matallergi genom elimineringstest
Det finns också en stor grupp barn som inte är glutenallergiska men som är överkänsliga mot vete. De kan ibland äta små mängder vete, eller vissa typer av vete, samt begränsade mäng­der av andra sädesslag som råg, korn och havre. De kan kanske äta bröd som innehåller vete två gånger i veckan, eller bröd som innehåller dinkelmjöl eller durumvete eller någon annan form av gammaldags vete som är mindre allergent.
Man bör undersöka om dessa barn har någon form av matallergi genom ett eliminations- och provokationstest, vilket innebär att man eliminerar alla misstänkta födoämnen och sedan introducerar dem igen, ett i taget. Samtidigt för man en noggrann journal där man skriver ned symtom och reaktioner på olika födoämnen. En del av dessa födoämnen kan man äta varje dag, en del en gång var fjärde dag och en del bör man strikt undvika under minst sex månader innan man provar igen.
Amaranth och quinoa är frö- och mjölsorter som vete- och glutenallergiker oftast tål myck­et bra. Riskakor, majsknäcke och majssprödbröd är några andra glutenfria alternativ. Man kan också snabbt göra våfflor av nyttiga mjölsorter som ett alternativ eller komplement till bröd.

Vilket bröd ska man välja?
Vi måste inte äta bröd varje dag för att vara friska. Det är bäst att undvika vitt bröd helt och hållet, dels för att det vita mjölet innehåller minimalt med näring och kostfiber, dels för att det oftast innehåller onyttiga fetter, socker och annat som du och ditt barn inte behöver. Fullkornsbröd har däremot många fördelar. Det är önskvärt och viktigt att redan från början vänja barnet vid att äta fullkornsbröd. Bäst är att endast ha fullkornsbröd, knäckebröd, pum­pernickel, finskt surdegsbröd eller groddat bröd hemma. Om barnet inte är glutenkänsligt kan några skivor hälsosamt bröd vara ett mättande och nyttigt mellanmål att ha med sig på utflykter eller träning.
När du bakar bröd själv, använd gärna ekologiskt odlat fullkornsmjöl. Prova också att baka med mindre allergena mjölsorter, som dinkel, amaranth och quinoa. Tillsätt extra kli samt anis, fänkål eller kardemumma för bättre matsmältning.
Tänk också på vad du lägger på brödet. Ersätt sliskiga marmelader och sylt med annat pålägg, som ekologiskt smör, hummus, sesampasta (tahin), mandel-, pumpakärn-, cashew- eller jord­nötsmör-, mosad avokado, guacamole eller tartex och begränsade mängder av fruktsötad sylt som finns på hälsokostaffärer.

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.