Glutenfria kanelbullar | Kurera.se
Glutenfria kanelbullar

Glutenfria kanelbullar

Fakta

Receptet kommer från Nilla Gunnarsson (bakom Nillas kitchen) och hennes receptbok ”Baka glutenfritt - matbröd, kakor, tårtor och desserter"

De här glutenfria kanelbullarna är lika goda eller ännu godare än vanliga bullar. Inget skämt!
Det är inga dietbullar precis - men de är saftiga, smakrika och lyxiga och innehåller kokossocker istället för vanligt socker. Kan göras som traditionella kanelsnurror eller snäckor.
Passar barn och kalastillfällen perfekt.
Prova och njut!

 

► Läs också: Kanelbullens dag! Här är 5 alternativa recept

 

Portioner: 20

Ingredienser

1 tsk kardemummakärnor
50 g smör eller kokosolja
25 g jäst
700 g valfri mjölk
1 ägg
1 äggvita
65 g kokossocker/rårörsocker
½ tsk salt
200 g vitt rismjöl
125 g durramjöl
75 g majsmjöl
125 g majsstärkelse
40 g finmalet psylliumfrö (finax Psyllium (pulver) eller Lindroos fiberHUSK)

Utbakning
rismjöl

Fyllning
150 g mandelmjöl (valfritt, ta annars cirka 50 gram mer smör)
150 g rumstempererat smör
75 g kokossocker eller råsocker
2 msk kanel

Pensling
1 ägg

Garnering
Pärlsocker eller hackade nötter

► Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Gör så här

Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret eller kokosoljan. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm/ljummen.
Blanda resterande torra ingredienser för sig och tillsätt dem till degvätskan. Använd elvisp, slev eller degblandare och vispa hastigt ihop till en smet. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i cirka en timme, beroende på temperatur i köket, till cirka 50 procent större storlek.

Gör under tiden fyllningen genom att blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål.
Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord (med rismjöl) och kavla ut en stor rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degrektangeln.

Snäckor: Rulla ihop degen till en rulle och skär ut cirka 3 ½ centimeter tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.

Snurror: Vik rektangeln dubbel på längden. Skär ut remsor, cirka 1–1 ½ centimeter breda och tvinna 2 remsor om varandra. Vrid ihop degspiralen till en snurra/knut och placera i pappersformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa i cirka 40 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller hackade nötter.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 17–20 minuter beroende på bullarnas storlek.
Ta ut och låt svalna på galler.

Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till olika sorters mjöl

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Nilla Gunnarsson (bakom Nillas kitchen) och hennes receptbok ”Baka glutenfritt - matbröd, kakor, tårtor och desserter"

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.