Glutenfria kanelbullar | Kurera.se
Glutenfria kanelbullar

Glutenfria kanelbullar

Fakta

Receptet kommer från Nilla Gunnarsson (bakom Nillas kitchen) och hennes receptbok ”Baka glutenfritt - matbröd, kakor, tårtor och desserter"

De här glutenfria kanelbullarna är lika goda eller ännu godare än vanliga bullar. Inget skämt!
Det är inga dietbullar precis - men de är saftiga, smakrika och lyxiga och innehåller kokossocker istället för vanligt socker. Kan göras som traditionella kanelsnurror eller snäckor.
Passar barn och kalastillfällen perfekt.
Prova och njut!

 

► Läs också: Kanelbullens dag! Här är 5 alternativa recept

 

Portioner: 20

Ingredienser

1 tsk kardemummakärnor
50 g smör eller kokosolja
25 g jäst
700 g valfri mjölk
1 ägg
1 äggvita
65 g kokossocker/rårörsocker
½ tsk salt
200 g vitt rismjöl
125 g durramjöl
75 g majsmjöl
125 g majsstärkelse
40 g finmalet psylliumfrö (finax Psyllium (pulver) eller Lindroos fiberHUSK)

Utbakning
rismjöl

Fyllning
150 g mandelmjöl (valfritt, ta annars cirka 50 gram mer smör)
150 g rumstempererat smör
75 g kokossocker eller råsocker
2 msk kanel

Pensling
1 ägg

Garnering
Pärlsocker eller hackade nötter

► Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Gör så här

Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret eller kokosoljan. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm/ljummen.
Blanda resterande torra ingredienser för sig och tillsätt dem till degvätskan. Använd elvisp, slev eller degblandare och vispa hastigt ihop till en smet. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i cirka en timme, beroende på temperatur i köket, till cirka 50 procent större storlek.

Gör under tiden fyllningen genom att blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål.
Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord (med rismjöl) och kavla ut en stor rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degrektangeln.

Snäckor: Rulla ihop degen till en rulle och skär ut cirka 3 ½ centimeter tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.

Snurror: Vik rektangeln dubbel på längden. Skär ut remsor, cirka 1–1 ½ centimeter breda och tvinna 2 remsor om varandra. Vrid ihop degspiralen till en snurra/knut och placera i pappersformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa i cirka 40 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller hackade nötter.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 17–20 minuter beroende på bullarnas storlek.
Ta ut och låt svalna på galler.

Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till olika sorters mjöl

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Nilla Gunnarsson (bakom Nillas kitchen) och hennes receptbok ”Baka glutenfritt - matbröd, kakor, tårtor och desserter"

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.