Annons
Annons

Glutenfria ostpiroger med kantareller

Kantareller och ost är oslagbart ihop! Njut av skogens gyllene guld ute i det fria med de här glutenfria pirogerna, bakade med mandelmjöl!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
20 augusti, 2021
Glutenfria ostpiroger med kantareller

Kantareller och ost är oslagbart ihop! Njut av skogens gyllene guld ute i det fria med de här glutenfria pirogerna, bakade med mandelmjöl!

Receptet kommer från ”Baka med frukt och grönt” (Bladh by Bladh) av Birgitta Höglund, en bok med smarriga recept som alla är fria från gluten och vitt socker och istället tar till vara på den naturligt fylliga och söta smak som finns i bär, frukt och grönsaker.

LÄS OCKSÅ: Chiavåfflor med hallon och bipollen

Ingredienser

Ca 10 st
150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella (ca 3 dl)
1⁄2 dl naturell färskost
1 ägg
1⁄2 tsk äppelcidervinäger
2 1⁄2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
Ca 1 krm salt
Kantarellfyllning:
2 dl kantareller i små bitar
25 g smör
Ca 1 krm salt
Ca 1⁄2 krm peppar
1 dl finhackad gräslök
2 msk hackad, färsk timjan
Till pensling:
1 uppvispat ägg

LÄS OCKSÅ: Lyxig helgfrukost med glutenfria bovete-scones

Gör så här

Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl. Blanda ner mandel­mjöl, psylliumhusk och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bokomslag "Baka med frukt och grönt"Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.
Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.
Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.
Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyll­ ningen. Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 centimeter. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt ugnen på 200 ̊. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna. Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.
Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.

LÄS OCKSÅ: Snabb och festlig “kaoschili”

Tips!

  • Servera med en sallad på gröna blad, rädisor och en dressing på majonnäs, crème fraiche, hackad persilja, lite finriven vitlök och pressad citron.
  • Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.
  • Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons