Glutenfria plättar med gurkmeja | Kurera.se

Foto: Mattias Forsman

Glutenfria plättar med gurkmeja

Har man bara ett plättlagg kan man göra plättar av i stort sett vad som helst. Här är ett recept med ägg, turkisk yoghurt och gurkmeja.
Men vill du så kan du go nuts och dra i lite finriven rotfrukt, keso, mögelost, havremjölk, bär, broccoli eller vaniljpulver.
Jo men visst serrö! Det är bara att experimentera.

 

Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till 9 sorters mjöl - varav 7 glutenfria

Portioner: 7

Ingredienser

2 ägg
Några matskedar turkisk yoghurt (vill du ha dem mejerifria kan du byta ut yoghurten mot en banan)
Salt och peppar

Valfritt:
En nypa gurkmeja för en lite fin gul färg plus antiinflammatorisk effekt.

Läs också: Därför ska du äta gurkmeja

Tips!
Att jobba med naturliga färgämnen är roligt. Och särskilt barn gillar mat med färg.
Skippar du gurkmejan och har i lite finrivna morötter istället får dina plättar en fin rosaaktig färg. Lite “prinsessiga” så där. Så även med om du mixar ner lite lingon, hallon eller jordgubbar – eller lite rödbetsjuice. Gör du dem med lite gröna ärtor – eller vetegräs – i kommer de istället att bli mer åt Hulken-hållet. Kan också vara kul. 🙂

Gör så här

Mixa samman och stek i ekologiskt kokosfett (mixa med smör eller olja om du vill ha något krispigare stekyta).
Servera med bär, sylt, bananglass eller bara lite kakao nibs. Du kan även strö lite sukrin melis över (naturligt, kalorisnålt alternativ till florsocker)

Läs också: Socker- och vetemjölsfria alternativ till bakningen

Så – sätt igång och experimentera. Lycka till!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.