Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som driver Kurerabloggen Riktig mat & hälsa.Trenden med kreativa semlor fortsätter - och Kureras kreativa matbloggare Mia Hagenmalm är förstås inte sen att haka på.
Här är hennes glutenfria variant - en muffla. Det är muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde.
Ingredienser
Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sötning, jag använder sukrin
1 äggvita
3 msk vatten
Kakan
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver
Dekoration
2 förpackningar kokosmjölk
1/2 dl lingon, frysta
1/2 msk sukrin melis
Sukrin melis* att pudra över
* Sukrin melis är ett sötningsmedel, som florsocker och som inte påverkar blodsockernivåerna.
► Läs också: Snart Fettisdagen! Här är 4 recept på nyttigare semlor
Gör så härSätt ugnen på 175 grader om varmluftsugn eller ca 200 grader i vanlig.
Smält smöret och ställ att svalna.
Blanda ingredienserna i en mixer och mixa till en fin mandelmassa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan så att det blandar sig ordentligt. Vispa med det smälta smöret och äggen. Tillsätt mandelmassan och rör om ordentligt. Fördela i muffinsformar. Fyll upp dem till 2/3 med smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Känn gärna med sticka. (De ska inte ha stannat helt i mitten för att bibehålla lite kladdkakeeffekt).
Ta ut och låt svalna.
Vispa kokosgrädden fluffig. Lägg över hälften av grädden i en ny skål. Mixa lingonen och blanda med hälften av grädden.
Skär av toppen på alla muffins. Fördela först ett lager med rosa grädde och spritsa sedan över den vita. Skär fyra trekanter av ett muffinslock. Lägg locket överst på grädden och pudra över sukrin melis.
Att vispa kokosmjölk till grädde
När man ska vispa kokosmjölk till grädde gäller det att den är riktigt kall och har stått i kylskåpet minst ett dygn. Då separerar mjölken och du har det vattniga i botten och det hårda överst i förpackningen. Använd endast det hårda. (Häll inte bort kokosvattnet. Du kan använda det i en smoothie.)
Viktigt är också att redskap som vispar och skålar är riktigt kalla, så ställ in dem i frysen en halvtimme innan du vispar.
► Läs också: Rent mjöl i påsen? Här är guiden till olika sorters mjöl
Vill du ha fler tips hittar du Kureras olika semmelrecept här.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!