susanne hovenäs

Foto: Eva Hildén

Glutenfritt på menyn när Susanne själv får välja

Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Gör: Journalist, utbildad kost- och näringsrådgivare och skriver böcker.
Aktuell: Med boken Baka glutenfritt - matbröd och söta favoriter

Glutenfri bakning ansågs länge som både tråkigt och svårt. En som bidragit till att ändra på det är Susanne Hovenäs en av författarna till den nya boken  “Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter”.

Susanne Hovenäs är journalist och näringsrådgivare och har tidigare skrivit böcker om glutenfri bakning ihop med matkreatören Nilla Gunnarsson. Den här gången samarbetar hon med Malin Randeniye, utbildad dietist och grundare av tidningen “Glutenfri matlust”.
– Denna gång har jag haft förmånen att få göra en bok tillsammans med Malin, ett samarbete som funkat jättebra trots att hon bor i Nyköping och jag i Stockholm.

Hur skiljer sig recepten i den här boken mot de i de tidigare böckerna?
– Den här boken innehåller recept som är lite mer tillåtande.
Som exempel nämner Susanne att hon och Malin använder mejeriprodukter och socker i fler recept än i Susannes tidigare böcker. De har valt att behålla ingredienser som fler är vana vid att använda när de bakar för att sänka tröskeln att börja baka med annat än vetemjöl.
– Självklart går dessa ingredienser fortfarande att byta ut mot andra alternativ.

 

Finns det behov av fler böcker om glutenfri bakning?
– Absolut, att visa ett alternativt sätt att baka tror jag bara kompletterar traditionell bakning.

LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet

Vem hoppas ni nå?
– De som är nyfikna på glutenfritt och som vill börja baka själva. De som vill kunna bjuda på klassiska fikabraöd och färska morgonfrallor som alla kan äta oavsett kosthållning.

Hur ställer du dig till kritiken mot trenden med glutenfria livsmedel och att så många väljer bort gluten? 
– Mår man bättre av att välja bort vissa råvaror och ingredienser så är min uppfattning att man ska lyssna på sin kropp istället för att snegla på vart kostvindarna just för tillfället blåser.

LÄS OCKSÅ: Matologi – ett råvarulexikon för medvetet ätande

Malin Randeniye
Foto: Eva Hildén

Har inte valt bort socker
Susanne och Malin har alltså inte valt bort socker i kak- och tårtrecepten, något som många som utesluter gluten annars även väljer att avstå ifrån. Susanne tror mer på att använda sunt förnuft.
– De bakverk som har socker i receptet, bakar man kanske inte varje dag utan unnar sig när det är lite festligare.

Har sockerskräcken gått för långt?
– Nja, jag gillar inte sockerbranschens lobbyism och att det tillsätts socker i allting, framförallt i halvfabrikat.
Själv lagar, och bakar Susanne i princip all mat från grunden med riktiga råvaror.
– Gör man det får man också koll på hur mycket socker man får i sig.

LÄS OCKSÅ: Clean reset – ta en återställare

Magen mår bättre utan
Susanne är själv inte glutenintolerant men menar att hennes mage mår bättre när hon håller nere sitt intag.
– När jag kan väljer jag bort gluten, men finns det bara en vetebulle hemma hos svärmor till elvakaffet njuter jag av den.

Bakar du mycket till vardags? 
– Absolut, det är så roligt att kunna baka riktigt goda glutenfria bröd.
Susanne berättar att hon när hon arrangerade ett yogaretreat i Italien gick upp varje morgon och bakade olika bröd till flera som var glutenintoleranta.
– De var mycket imponerade av hur goda bröden var.

Slutligen vilket är ditt favoritrecept i boken?
– Måste jag välja bara ett favoritrecept får det bli Bountybitar – superenkla att göra, raw och oemotståndligt goda munsbitar!

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Gör: Journalist, utbildad kost- och näringsrådgivare och skriver böcker.
Aktuell: Med boken Baka glutenfritt - matbröd och söta favoriter

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.