susanne hovenäs

Foto: Eva Hildén

Glutenfritt på menyn när Susanne själv får välja

Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Gör: Journalist, utbildad kost- och näringsrådgivare och skriver böcker.
Aktuell: Med boken Baka glutenfritt - matbröd och söta favoriter

Glutenfri bakning ansågs länge som både tråkigt och svårt. En som bidragit till att ändra på det är Susanne Hovenäs en av författarna till den nya boken  “Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter”.

Susanne Hovenäs är journalist och näringsrådgivare och har tidigare skrivit böcker om glutenfri bakning ihop med matkreatören Nilla Gunnarsson. Den här gången samarbetar hon med Malin Randeniye, utbildad dietist och grundare av tidningen “Glutenfri matlust”.
– Denna gång har jag haft förmånen att få göra en bok tillsammans med Malin, ett samarbete som funkat jättebra trots att hon bor i Nyköping och jag i Stockholm.

Hur skiljer sig recepten i den här boken mot de i de tidigare böckerna?
– Den här boken innehåller recept som är lite mer tillåtande.
Som exempel nämner Susanne att hon och Malin använder mejeriprodukter och socker i fler recept än i Susannes tidigare böcker. De har valt att behålla ingredienser som fler är vana vid att använda när de bakar för att sänka tröskeln att börja baka med annat än vetemjöl.
– Självklart går dessa ingredienser fortfarande att byta ut mot andra alternativ.

 

Finns det behov av fler böcker om glutenfri bakning?
– Absolut, att visa ett alternativt sätt att baka tror jag bara kompletterar traditionell bakning.

LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet

Vem hoppas ni nå?
– De som är nyfikna på glutenfritt och som vill börja baka själva. De som vill kunna bjuda på klassiska fikabraöd och färska morgonfrallor som alla kan äta oavsett kosthållning.

Hur ställer du dig till kritiken mot trenden med glutenfria livsmedel och att så många väljer bort gluten? 
– Mår man bättre av att välja bort vissa råvaror och ingredienser så är min uppfattning att man ska lyssna på sin kropp istället för att snegla på vart kostvindarna just för tillfället blåser.

LÄS OCKSÅ: Matologi – ett råvarulexikon för medvetet ätande

Malin Randeniye
Foto: Eva Hildén

Har inte valt bort socker
Susanne och Malin har alltså inte valt bort socker i kak- och tårtrecepten, något som många som utesluter gluten annars även väljer att avstå ifrån. Susanne tror mer på att använda sunt förnuft.
– De bakverk som har socker i receptet, bakar man kanske inte varje dag utan unnar sig när det är lite festligare.

Har sockerskräcken gått för långt?
– Nja, jag gillar inte sockerbranschens lobbyism och att det tillsätts socker i allting, framförallt i halvfabrikat.
Själv lagar, och bakar Susanne i princip all mat från grunden med riktiga råvaror.
– Gör man det får man också koll på hur mycket socker man får i sig.

LÄS OCKSÅ: Clean reset – ta en återställare

Magen mår bättre utan
Susanne är själv inte glutenintolerant men menar att hennes mage mår bättre när hon håller nere sitt intag.
– När jag kan väljer jag bort gluten, men finns det bara en vetebulle hemma hos svärmor till elvakaffet njuter jag av den.

Bakar du mycket till vardags? 
– Absolut, det är så roligt att kunna baka riktigt goda glutenfria bröd.
Susanne berättar att hon när hon arrangerade ett yogaretreat i Italien gick upp varje morgon och bakade olika bröd till flera som var glutenintoleranta.
– De var mycket imponerade av hur goda bröden var.

Slutligen vilket är ditt favoritrecept i boken?
– Måste jag välja bara ett favoritrecept får det bli Bountybitar – superenkla att göra, raw och oemotståndligt goda munsbitar!

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Gör: Journalist, utbildad kost- och näringsrådgivare och skriver böcker.
Aktuell: Med boken Baka glutenfritt - matbröd och söta favoriter

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.