susanne hovenäs

Foto: Eva Hildén

Glutenfritt på menyn när Susanne själv får välja

Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Gör: Journalist, utbildad kost- och näringsrådgivare och skriver böcker.
Aktuell: Med boken Baka glutenfritt - matbröd och söta favoriter

Glutenfri bakning ansågs länge som både tråkigt och svårt. En som bidragit till att ändra på det är Susanne Hovenäs en av författarna till den nya boken  “Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter”.

 

Susanne Hovenäs är journalist och näringsrådgivare och har tidigare skrivit böcker om glutenfri bakning ihop med matkreatören Nilla Gunnarsson. Den här gången samarbetar hon med Malin Randeniye, utbildad dietist och grundare av tidningen “Glutenfri matlust”.
– Denna gång har jag haft förmånen att få göra en bok tillsammans med Malin, ett samarbete som funkat jättebra trots att hon bor i Nyköping och jag i Stockholm.

Hur skiljer sig recepten i den här boken mot de i de tidigare böckerna?
– Den här boken innehåller recept som är lite mer tillåtande.
Som exempel nämner Susanne att hon och Malin använder mejeriprodukter och socker i fler recept än i Susannes tidigare böcker. De har valt att behålla ingredienser som fler är vana vid att använda när de bakar för att sänka tröskeln att börja baka med annat än vetemjöl.
– Självklart går dessa ingredienser fortfarande att byta ut mot andra alternativ.

 

Finns det behov av fler böcker om glutenfri bakning?
– Absolut, att visa ett alternativt sätt att baka tror jag bara kompletterar traditionell bakning.

LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet

 

Vem hoppas ni nå?
– De som är nyfikna på glutenfritt och som vill börja baka själva. De som vill kunna bjuda på klassiska fikabraöd och färska morgonfrallor som alla kan äta oavsett kosthållning.

Hur ställer du dig till kritiken mot trenden med glutenfria livsmedel och att så många väljer bort gluten? 
– Mår man bättre av att välja bort vissa råvaror och ingredienser så är min uppfattning att man ska lyssna på sin kropp istället för att snegla på vart kostvindarna just för tillfället blåser.

LÄS OCKSÅ: Matologi – ett råvarulexikon för medvetet ätande

 

 

Malin Randeniye
Foto: Eva Hildén

Har inte valt bort socker
Susanne och Malin har alltså inte valt bort socker i kak- och tårtrecepten, något som många som utesluter gluten annars även väljer att avstå ifrån. Susanne tror mer på att använda sunt förnuft.
– De bakverk som har socker i receptet, bakar man kanske inte varje dag utan unnar sig när det är lite festligare.

Har sockerskräcken gått för långt?
– Nja, jag gillar inte sockerbranschens lobbyism och att det tillsätts socker i allting, framförallt i halvfabrikat.
Själv lagar, och bakar Susanne i princip all mat från grunden med riktiga råvaror.
– Gör man det får man också koll på hur mycket socker man får i sig.

LÄS OCKSÅ: Clean reset – ta en återställare

Magen mår bättre utan
Susanne är själv inte glutenintolerant men menar att hennes mage mår bättre när hon håller nere sitt intag.
– När jag kan väljer jag bort gluten, men finns det bara en vetebulle hemma hos svärmor till elvakaffet njuter jag av den.

Bakar du mycket till vardags? 
– Absolut, det är så roligt att kunna baka riktigt goda glutenfria bröd.
Susanne berättar att hon när hon arrangerade ett yogaretreat i Italien gick upp varje morgon och bakade olika bröd till flera som var glutenintoleranta.
– De var mycket imponerade av hur goda bröden var.

Slutligen vilket är ditt favoritrecept i boken?
– Måste jag välja bara ett favoritrecept får det bli Bountybitar – superenkla att göra, raw och oemotståndligt goda munsbitar!

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Gör: Journalist, utbildad kost- och näringsrådgivare och skriver böcker.
Aktuell: Med boken Baka glutenfritt - matbröd och söta favoriter

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

 

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

 

Kryddiga vegobollar med pigga ärtor

Mat

Ett recept du måhända kommer sucka över eftersom det innehåller en hel del kryddor, men det är inte några konstiga kryddor utan kryddor du hittar i din vanliga matbutik, lovar Mattias Kristiansson på tidningen VEGO – som verkligen lovordar denna maträtt. "De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid".

Trädgården läkte artistens psykiska ohälsa – släpper nu bok om odling

Intervju

Vissa som mår psykiskt dåligt har självskadebeteenden eller stoppar fingrarna i halsen. Artisten och poptrubaduren Karl Martindahl stoppade fingrarna i jorden i stället. För Kurera berättar den bokaktuelle musikern om sina mörka år och om det som till slut blev hans väg tillbaka – och som numera är hans livsföljeslagare: odlingen. "Odling ger rötter i dubbel bemärkelse. En naturlig självmedicinering fanns rakt framför näsan på mig", säger han till Kurera.

Det är dags att prata om mens på jobbet!  

Kurera debatt

Lika självklart som det är att människor blir hungriga och behöver lunchraster, eller kissnödiga och behöver toaletter, bör det vara att ta hänsyn till personers menstruella behov. Därför vill organisationen Mensen - forum för menstruation, menscertifiera våra arbetsplatser.