Glutenfritt proteinbröd utan jäst (focaccia) | Kurera.se

Foto: Therese Argus

Glutenfritt proteinbröd utan jäst (focaccia)

Fakta

Receptet är skapat av duktiga Therese Argus bakom bloggen Rawfoodfamiljen.se

Det här brödet är helt otroligt gott. Det går att göra focaccia style, det vill säga platt men ändå fluffigt bröd med oliver, rödlök och körsbärstomater som på bilden, men funkar även lika bra som limpa.
Brödet är glutenfritt och utan jäst - och innehåller dessutom fullvärdigt protein, vilket blir fallet om man blandar mjöl från olika ”familjer”, till exempel bovete (ört) och kikärtsmjöl (baljväxt).

 

Tips! Brödsmeten kan göras i förväg på kvällen och stå i kylen över natten, för att sedan bakas i ugnen på morgonen.

Läs också: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg


Ingredienser

2,5 dl bovete/quinoa/rismjöl
2,5 dl kikärtsmjöl
2 tsk bikarbonat
1-2 dl solros/pumpafrön (valnötter är riktigt mumsigt också)

6 dl vatten
1 dl linfrön
2 tsk rosa salt
1 morot + 1/2 äpple, eller 2 morötter eller 1 äpple

► Läs också: Därför ska du äta och dricka havre

Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 175 C.
För focaccia style, ta fram en ugnsplåt och lägg på ett bakåplåtspapper. Häll på lite olivolja och smeta ut jämt fördelat på pappret. Om traditionell brödform önskas lägger man bakplåtspappret i en brödform och oljar på samma sätt.

Blanda de torra ingredienserna (de första fyra) noggrant i en stor bytta/bunke.

Mixa sedan resterande fyra ingredienser i en blender/mixer eller matberedare. Alternativ riv morot/äpplet fint och blanda ihop för hand med vatten, salt och linfrön.
Häll sedan över allt i mjölbunken och blanda ihop för hand till en halvklibbig smet. Häll brödsmeten på bakplåtspappret (eller i brödformen) och fördela jämt.
Dekorera med skivad lök, urkärnade kalamata oliver, och halverade körsbärstomater, alternativ lite pumpa/sesamfrön.
Grädda i cirka 20-30 min. Kan variera på ugn så bäst är att kolla med en gaffel efter cirka 20, 25 minuter.
Observera att brödform tar längre tid än focaccia.

► Mer inspiration? Du hittar bra glutenfria recept i Kureras receptbank

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet är skapat av duktiga Therese Argus bakom bloggen Rawfoodfamiljen.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.