Glutenfritt knäckebröd med rosmarin och sesamfrön | Kurera.se

Foto: Isabel Chrisbel

Glutenfritt knäckebröd med rosmarin och sesamfrön

Fakta

Receptet kommer från duktiga Isabel Chrisbel bakom bloggen chrisbels-glutenfria.se.

Bröd är gott och kan fungera både som frukost, mellanmål eller tillbehör. Just knäckebröd är många svenskars favorit. Här är ett riktigt bra recept på glutenfritt sådant, toppat med sesamfrön.

 

 


Ingredienser

2 dl bovetemjöl
2 dl durramjöl
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
1-2 tsk rosmarin
2-3 msk sesamfrön
1 msk olja
3 msk psylliumfröskal eller 1,1/2 msk fiberhusk
extra durra eller bovetemjöl till utbakning

► Läs också: Guide till olika sorters mjöl (varav 7 glutenfria)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser och arbeta degen några minuter. Ställ i kylen cirka 30 minuter eller tills degen är helt kall. Kavla degen riktigt tunn (hest på en mjölad kökshandduk) kavla lagom stora bitar så att det passar in i den stekpanna du vill grädda brödet i. Var inte rädd att tillföra mera mjöl vid utbakning. När du har kavlat degen i den storlek du vill kavla sedan med kruskavel sista gången. Gör hål i mitten av knäckebrödet om så önskas.

2. Grädda i en torr stekpanna på medelvärme. Vänd brödet några gånger så att det inte bränns i stekpannan. Torka stekpannan från bränt mjöl varje gång du ska grädda nytt bröd. Grädda fyra bröd åt gången och lägg sedan på galler i mitten av ugnen och låt torka cirka 5-7 minuter. Var noga med att inte brödet bränns. Vänd efter 2-3 minuter. Bevara knäckebröd när det har kallnat i en papperspåse eller i en plåtburk.

► Läs också: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

sesam_och_rosmarin_knackebrod_580

Bra att veta
Glutenfritt knäckebröd är svårare att grädda och därför tar det längre tid att grädda än med vetemjöl eftersom glutenfritt bröd innehåller mera vatten. Därför är det viktigt att brödet blir genomgräddat och sedan får ligga på galler så att det inte blir segt utan knaprigt.

Mer baksugen? 
Du hittar fler bra, glutenfria recept i Kureras receptbank.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från duktiga Isabel Chrisbel bakom bloggen chrisbels-glutenfria.se.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.