Annons
Annons

Glutenintolerans är bara toppen av isberget

Redan för 25 år sedan när Peter Wilhelmsson skrev boken ”Besegra din allergi” så varnade han för att många flera har problem med mjölk och säd än man förstår och påstår. Några anledningar som är viktiga och som samverkar presenterar han här.

Redaktionen

10 oktober, 2013
Glutenintolerans är bara toppen av isberget
Dela inlägget

Redan för 25 år sedan när Peter Wilhelmsson skrev boken ”Besegra din allergi” så varnade han för att många flera har problem med mjölk och säd än man förstår och påstår. Några anledningar som är viktiga och som samverkar presenterar han här.

  • Vetet har förändras mycket sista tre till fyra decennierna. Dagens vete är mycket mer allergent och glutenhalten har ökat betydligt under denna tid.
  • Vete och gluten missbruks och konsumeras för mycket av
  • Tarmfloran och magtarm-hälsan är inte i bra balans hos de flesta bland annat beroende på för många antibiotikakurer och för stort intag av skräpmat.
  • Många stressäter vilket gör att de smälter maten sämre. Stress ökar sympatiska nervsystem och bromsar parasympatiska nervsystemet – vilket behövs för matsmältning.
  • På grund av ökade vaccinationer, sämre livsstil och mer ansamlingar av miljögifter är vi svagare, inte lika starka och robusta som förut. Varje generation blir bräckligare, har mera allergier, överkänsligheter och sämre naturligt immunförsvar.
  • Ökad intag av läkemedel, som till exempel magnecyl och paracetamol stressar tarmslemhinnorna så att de blir känsligare och sämre tål exempelvis gluten.
  • Man börjar att vakna till i samhället på grund av skriverier om gluten och många provar att äta glutenfritt eller går till läkare och testar sig och funderar om de har problem med intolerans mot sädesslag.
  • Glutenintolerans är likväl endast ett av cirka sex andra problem med sädesslag. Det kan finnas IgG-, IgA-, IgM- och peptid-reaktioner, läckande tarm, lektinreaktioner så glutenintolerans är endast ett problem som nu har ökat på grund av epinetiska förändringar, förändring i livsmedelsindustrin, livsstil och liknande. Gluten är i fokus men det är bara toppen på isberget.

 

Peter Wilhelmssons tips för att rätta till det problemet med glutenintolerans

  • Undersök om du har problem med sädesslag genom att:
    1. Undvik vete, råd, korn och havre under cirka fyra veckor och se om du mår bättre,
    2. Kolla med din läkare/terapeut . Be om att få göra glutenintoleranstest samt IgG allergi mot sädesslag. Kolla om du har svåra, måttliga eller lätta problem. En näringsterapeut kan hjälpa dig att skräddarsy. www.nmtf.se samt ta IgG tester.
  • Om du har celiaki – undvik all gluten i resten av ditt liv och ät hälsosamt samt ta probiotika som tillskott.
  • Om du har lätta problem med gluten eller säd, rotera kosten. Ta gärna hjälp av appen www.matrotation.com Gluten eller sädesslag äts endast var fjärde dag.
  • Ta enzymer som hjälper till att bryta ned gluten och säd (som Glaktozym från Alpha Plus), samt tillskott av probiotika. Minimera brödmat, pasta, pizza och glutenprodukter i ditt liv och använd alternativ till vete som bas. Använd exempelvis rismjöl, bovetemjöl och quinoa. Ät inte för mycket av de färdiga ”glutenfria” produkter i affärerna. De har oftast ett högt GI, låg näring samt mycket tillsatser. Gör saker själv istället, som glutenfritt knäcke gjort på hirsmjöl, linfrö och liknande.
  • Se över om du har zink brist. Zink är mycket viktig för magtarmhälsan och friska slemhinnor.

 

Annons
Annons