Vetefält

Glutenintolerans vanligare i Sverige än i resten av Europa

Glutenintolerans är betydligt vanligare bland barn i Sverige än man tidigare trott. Det visar ny forskning från Lunds universitetssjukhus.

Omkring 150 000 personer i Sverige uppskattas lida av den kroniska sjukdomen Celiaki, det vill säga glutenintolerans. Det gör sjukdomen vanligare i Sverige än någon annanstans i Europa.

► Läs också: Glutenintolerans ökar bland vuxna

 

Större genetisk risk att drabbas
Trots detta har bara omkring 50 000 av dessa personer fått diagnos och behandling.
– Fler svenskar har den genetiska förutsättningen att utveckla glutenintolerans än andra. De flesta har inga symptom, andra kanske har symptom som trötthet och hård mage utan att veta att de har en sjukdom, säger Annelie Carlsson, docent och barnläkare vid Skånes universitetssjukhus Lund och en av forskarna bakom studien, till DN.

Kan förhindras
De nya forskningsrönen publiceras i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Pediatrics och visar att hos vissa individer kan sjukdomen förhindras med enkla knep. Till exempel kan risken för att utveckla glutenintolerans minskas om mat med gluten introduceras gradvis i små mängder till spädbarn med start från fyra månaders ålder – och helst under pågående amning. De råd som idag ges till föräldrar kring de yngsta barnens mat ligger i linje med dessa fynd.

► Läs också: Därför ska du äta och dricka havre

Siffrorna steg när kostråden för spädbarn förändrades
Fram till 1970-talet var glutenintolerans ovanligt i Sverige och diagnostiserades endast hos ett av tusen barn. Men när kostråden för spädbarn ändrades 1982 ändrades också sifforna. De nya kostråden sa att från och med nu skulle mat innehållande gluten introduceras i kosten först när barnet var sex månader och inte redan vid fyra månaders ålder som tidigare varit fallet. Det visade sig vara ett dåligt råd, skriver DN.

Även amningslängden spelar roll
Det antas inte enbart ha varit den senarelagda introduktionen av gluten som låg bakom epidemin. Vid samma tid ökades även mängden mjöl i välling och gröt – och därmed fick barn mer gluten – jämfört med innan och efter epidemin. En annan faktor av stor betydelse är amningslängden. En längre amningstid minskar risken att få sjukdomen.

 

► Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till olika sorters mjöl

”Den svenska celiakiepidemin”
Från och med 1984 ökade förekomsten av glutenintolerans kraftigt och tio år senare minskade den igen lika abrupt efter att ytterligare nya kostråd för spädbarn lanserats. Fenomenet kom att kallas för ”Den svenska celiakiepidemin” och är även internationellt känd.
Forskarnas fynd visar alltså att risken att utveckla intolerans mot glutenprodukter minskar om man gradvis och i små mängder introducerar mat med gluten till spädbarn med start från fyra månaders ålder – och helst under pågående amning.
Råden som idag ges till föräldrar med små barn är i linje med dessa fynd.

► Läs också: Mår jag bättre utan gluten? Näringsexperten svarar

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.