Annons
Annons

Glutenöverkänslig – kanske inte

Är det gluten du inte tål eller kan det vara något annat som är boven i dramat. Länge har gluten toppat listorna som skurk när det kommer till uppblåst mage och att utesluta gluten ur sin kost har blivit lite av en trend. Men även om det kan finnas fördelar med att utesluta gluten ur kosten kan det faktiskt vara ett annat ämne i vete som ställer till det när det kommer till just magbesvär.

Redaktionen

25 november, 2017
Glutenöverkänslig – kanske inte
Dela inlägget

Är det gluten du inte tål eller kan det vara något annat som är boven i dramat. Länge har gluten toppat listorna som skurk när det kommer till uppblåst mage och att utesluta gluten ur sin kost har blivit lite av en trend. Men även om det kan finnas fördelar med att utesluta gluten ur kosten kan det faktiskt vara ett annat ämne i vete som ställer till det när det kommer till just magbesvär.

Ett forskarteam i Oslo och ett i Australien har spårat de besvär med svullen mage som många upplever när de ätit mat som innehåller vete – inte till gluten som det är lätt att frestas tro utan till fruktan, skriver MedicalXpress. Fruktaner är en sorts kolhydrater som i likhet med gluten finns i vetet, fruktan finns även i lök och vitlök men även en del andra grönsaker. Tidigare undersökningar har gjort kopplingar mellan fruktan och IBS, därför ville forskarna nu undersöka om det kunde ligga bakom även lindrigare magbesvär.

Fick äta olika barer
I studien som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology delades studiedeltagarna – som utgjordes av personer som diagnosticerat sig själva som glutenintoleranta – upp i grupper som under flera veckors tid fick äta olika barer, några fick med gluten, några med fruktan och några fick barer fria från båda.

LÄS OCKSÅ: FODMAP – Sofia går på magkänslan

Fruktan framkallade magbesvär – inte gluten
Efteråt studerade forskarna de iakttagelser som studiedeltagarna gjort och kunde se att svullen mage enbart uppstod hos de som ätit barerna som innehöll fruktan och inte hos de som ätit de andra, något som enligt forskarna tyder på att det är fruktan och inte gluten som orsakar den typen av magproblem. Upptäckten tros kunna vara till stor hjälp för dietister och läkare när det kommer till att behandla magbesvär.

LÄS OCKSÅ: Glutenallergi och överkänslighet mot vetemjöl

FODMAP kan hjälpa
FODMAP är en beteckning för fyra olika kolhydratkategorier som känsliga magar kan ha problem med att absorbera ordentligt. Istället för att tas upp av kroppen ligger de – bland annat hos de med IBS – och jäser i tjocktarmen något som leder till smärta och obehag. Därför blir det mer och mer vanligt att de med den typen av problematik uppmanas att utesluta den typen av kolhydrater.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons