Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

God Jul önskar vi på Kurera

Till alla våra läsare önskar vi en riktigt God Jul. Drygt 14 miljoner (!) besökare har läst artiklar på Kurera.se under 2020. Vi har skrivit om kända och okända, belyst ny forskning och kryddat er tillvaro med goda och spännande recept, intressanta krönikor, tankeväckande debattartiklar, personliga bloggar och kunniga expertsvar.
Vi hoppas förstås att ni fortsätter hänga med oss på Sveriges bästa hälsosajt även under 2021! Här kommer en liten kavalkad om året som gick.

Året som gick kommer vi med all säkerhet att minnas som corinavirus-året. På Kureras sajt har vi undvikit att redovisa siffror på antalet smittade och avlidna.

Vi har istället fokuserat oss på att berätta om hur smittade tillfrisknat av höga doser av C-vitamin och hur vi alla kan boosta vårt immunsystem – och redan smittade få symtomlindring – tack vare D-vitamin. Vi har också berättat om hur livsstilen påverkar svårighetsgraden av sjukdom om man smittats och hur man genom att leva sunt bättre kan skydda sig mot virusangrepp.

 

2020 var året vi satsade på att erbjuda våra läsare olika utbildningar. Fredrik Paulùn och Martin Brunnberg kom med en ny version av sin populära kostrådgivarutbildning på distans. Kureras expert Cathrine Schück erbjöd Kureras läsare sin 8/800-onlinekurs och Våga må bra var en annan kurs som erbjöds dig som läsare.

I år fick vi två ny experter, den ena,  näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander som svarar på dina frågor om livsstil och hudvårdsexperten Sara Nomberg. Och just experter är något Kurera satsar mycket på eftersom vi har sett att många av er läser vad experterna svarar.

LÄS OCKSÅ: 8 julklappar som gör gott för världen

En man på förstasidan
Tidningen Kurera kommer ut fem gånger per år. Artiklar som sedan läggs upp här på vår sajt. Minns ni artikeln om supermodellen Emma Wiklund som berättade om hur det har varit att arbeta med skönhet i så många år? I nummer två berättade vi om Ann Wilsons knep mot onda leder och hur man via örtmedicin kan undvika att hamna i en vårdepression. I nummer ett berättade kostexperten Ulrika Davidsson om hur man på 66 dagar kan skaffa sig en helt ny livsstil. I nummer fyra hade vi en intervju med en annan supermodell, Victoria Silvstedt och hennes föräldrar som gjort en hårmineralanalys och berättade om hur de tänkt om kring mat och kosttillskott efter den.

Något som är enormt uppskattat är våra personintervjuer med helt okända människor som haft ett problem och som hittat ett naturlig sätt att må bättre eller till och med bli helt bra.

Minns ni Clas-Göran i Nässjö som fann ett tillskott med örten perilla om gjorde att han slapp sin allergi? Eller Eleni som räddade sina tänder med Q10? Och lilla Lova som föddes tack vare akupunktur? Gloria som hade PMDS och fann lindring via ashwaganda är en annan historia som vi på redaktionen bär med oss från året.

 

I årets sista nummer hade vi för första gången en man på framsidan! Den före detta fotbollsspelaren Magnus Hedman berättade om sin kamp mot missbruket och hur han lever sitt liv idag. I det numret berättade vi också om hur echinacea lindrar covid-19.

Vi är enormt glada över alla tips och mejl som vi får från er!

Fortsätt att mejla oss på redaktionen!

Vi berättar gärna din friskhistoria. Du når oss på redaktionen@kurera.se. Och vi läser alla mejl!

Men nu, lite välförtjänt vila. I år ser julen inte riktigt ut som den brukar för många av oss. Vi hoppas att ni ändå känner att ni kan koppla av och önskar er alla en riktigt skön och vilsam jul!

Varma julhälsningar från oss alla på Kurera!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.