Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

God Jul önskar vi på Kurera

Till alla våra läsare önskar vi en riktigt God Jul. Drygt 14 miljoner (!) besökare har läst artiklar på Kurera.se under 2020. Vi har skrivit om kända och okända, belyst ny forskning och kryddat er tillvaro med goda och spännande recept, intressanta krönikor, tankeväckande debattartiklar, personliga bloggar och kunniga expertsvar.
Vi hoppas förstås att ni fortsätter hänga med oss på Sveriges bästa hälsosajt även under 2021! Här kommer en liten kavalkad om året som gick.

Året som gick kommer vi med all säkerhet att minnas som corinavirus-året. På Kureras sajt har vi undvikit att redovisa siffror på antalet smittade och avlidna.

Vi har istället fokuserat oss på att berätta om hur smittade tillfrisknat av höga doser av C-vitamin och hur vi alla kan boosta vårt immunsystem – och redan smittade få symtomlindring – tack vare D-vitamin. Vi har också berättat om hur livsstilen påverkar svårighetsgraden av sjukdom om man smittats och hur man genom att leva sunt bättre kan skydda sig mot virusangrepp.

 

2020 var året vi satsade på att erbjuda våra läsare olika utbildningar. Fredrik Paulùn och Martin Brunnberg kom med en ny version av sin populära kostrådgivarutbildning på distans. Kureras expert Cathrine Schück erbjöd Kureras läsare sin 8/800-onlinekurs och Våga må bra var en annan kurs som erbjöds dig som läsare.

I år fick vi två ny experter, den ena,  näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander som svarar på dina frågor om livsstil och hudvårdsexperten Sara Nomberg. Och just experter är något Kurera satsar mycket på eftersom vi har sett att många av er läser vad experterna svarar.

LÄS OCKSÅ: 8 julklappar som gör gott för världen

En man på förstasidan
Tidningen Kurera kommer ut fem gånger per år. Artiklar som sedan läggs upp här på vår sajt. Minns ni artikeln om supermodellen Emma Wiklund som berättade om hur det har varit att arbeta med skönhet i så många år? I nummer två berättade vi om Ann Wilsons knep mot onda leder och hur man via örtmedicin kan undvika att hamna i en vårdepression. I nummer ett berättade kostexperten Ulrika Davidsson om hur man på 66 dagar kan skaffa sig en helt ny livsstil. I nummer fyra hade vi en intervju med en annan supermodell, Victoria Silvstedt och hennes föräldrar som gjort en hårmineralanalys och berättade om hur de tänkt om kring mat och kosttillskott efter den.

Något som är enormt uppskattat är våra personintervjuer med helt okända människor som haft ett problem och som hittat ett naturlig sätt att må bättre eller till och med bli helt bra.

Minns ni Clas-Göran i Nässjö som fann ett tillskott med örten perilla om gjorde att han slapp sin allergi? Eller Eleni som räddade sina tänder med Q10? Och lilla Lova som föddes tack vare akupunktur? Gloria som hade PMDS och fann lindring via ashwaganda är en annan historia som vi på redaktionen bär med oss från året.

 

I årets sista nummer hade vi för första gången en man på framsidan! Den före detta fotbollsspelaren Magnus Hedman berättade om sin kamp mot missbruket och hur han lever sitt liv idag. I det numret berättade vi också om hur echinacea lindrar covid-19.

Vi är enormt glada över alla tips och mejl som vi får från er!

Fortsätt att mejla oss på redaktionen!

Vi berättar gärna din friskhistoria. Du når oss på redaktionen@kurera.se. Och vi läser alla mejl!

Men nu, lite välförtjänt vila. I år ser julen inte riktigt ut som den brukar för många av oss. Vi hoppas att ni ändå känner att ni kan koppla av och önskar er alla en riktigt skön och vilsam jul!

Varma julhälsningar från oss alla på Kurera!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?