Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

God Jul önskar vi på Kurera

Till alla våra läsare önskar vi en riktigt God Jul. Nästan åtta miljoner (!) besökare har läst artiklar på Kurera.se under 2019. Vi har skrivit om kända och okända, belyst ny forskning och kryddat er tillvaro med goda och spännande recept, intressanta krönikor, tankeväckande debattartiklar, personliga bloggar och kunniga expertsvar.
Vi hoppas förstås att ni fortsätter hänga med oss på Sveriges bästa hälsosajt även under 2020! Här kommer en liten kavalkad om året som gick…

Minns ni intervjun med Charlotte Kalla i januari? Där pratade Charlotte inte bara skidresultat och elitsatsning. Hon berättade om uppväxten i Norrbotten och att det var farfar som tyckte att Charlotte skulle följa med på skidträning när upprustningen av skidspåret i Tärendö äntligen stod klart. Varje tisdags- och torsdagskväll när skidklubben hade gemensam träning stod Charlotte och knackade på utanför farfars dörr för att få sällskap till spåret. Farfar åkte inte bara med Charlotte till träningen, han åkte alltid bakom henne innan hon körde igenom banan inför en tävling. Doften av tjära som spred sig när farfar öppnade vallalådan och att han faktiskt fixade både bra fäste och glid, gör att Charlotte känner stor respekt för de otroligt duktiga vallateam som följer med skidlandslaget och möjliggör hennes framgångar i spåret.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Charlotte Kalla berättar om glöden för skidåkningen

 

Järntillskott motverkar trötthet
Ett exempel på en personintervju som vi ofta gör på Kurera är när vi skrev om Joana Demir som tappar all ork under vintern. Hon arbetar som mäklare, är mamma till fyra barn och för att hålla energin och ångan uppe så har hon hittat ett järntillskott som gör skillnad. Problemet för Joana är det höga tempot i kombination med tröttheten som kommer varje vinter. Lösningen för Joana blev ett järntillskott som motverkar tröttheten och gör att hon även hittar den extra energin som behövs att ta sig ut och träna.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Järn får henne att orka

Antiinflammatorisk kost
Immunologen, författaren och föreläsaren Sanna Ehdin har stor kunskap om hälsa som Kurera gärna delar. I våras ställde vi frågor om det högaktuella ämnet, antiinflammatorisk kost. Det var en kosthållning som Sanna Ehdin skrev om redan år 2002. Då var det inte så många som lyssnade, men idag har antiinflammatorisk kost blivit ett accepterat begrepp. Det var det nyfunna sambandet mellan inflammationer och välfärdssjukdomar som väckte Sannas nyfikenhet i början på 2000-talet. Den forskning som fanns talade sitt tydliga språk och ju mer Sanna läste på, desto mer belägg fick hon för att vår västerländska kosthållning – med mycket socker, vete och processat fett – bidrog till att skapa kroniska inflammationer i kroppen.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Alla kan äta antiinflammatoriskt

Många intressanta personer
Under året har Kurera haft glädjen att berätta om många intressanta personer, bland annat läraren Åsa Axelsson som lämnade ekorrhjulet, stjärnan inom personlig utveckling Byron Katie och musikern Carla Jonsson från bandet Eldkvarn som berättade om sin förkärlek för långa promenader. Vi talade även med deckarförfattaren Jonas Mosström som tror på läsningens läkande kraft och sångaren Magnus Carlson som ihop med Greta Thunberg och Pella Thiel blev utsedd till årets miljöhjälte och många fler.

 

Cathrine blev ny expert på Kurera
Kurera fick en ny kostexpert i år, KBT-terapeuten Cathrine Schück, som svarar på era frågor om kost. Magen och det som kommer ut därifrån är något som Cathrine alltid pratar med sina klienter om eftersom det avslöjar hur du mår. Cathrine skrev en artikel om IBS i höstas där hon bland annat berättade om att frö 15 år sedan sökte cirka 2500 människor i en liten ort utanför Bergen i Norge läkare för oförklarliga akuta och smärtsamma magproblem. Långt ifrån alla som upplevde problem tog kontakt med läkare – det verkliga antalet människor med tydliga magproblem uppskattas till det dubbla, mellan 5000 och 6000 personer. Orsaken till utbrottet var en rostig vattenledning som innehöll en parasit med namnet giardia. Nästan hälften, ungefär 40 procent, av de drabbade utvecklade den kroniska tarmsjukdomen IBS. Det som ingen räknat med var att cirka 30 procent också drabbades av kroniskt trötthetssyndrom och psykisk ohälsa jämfört med bara en procent som inte hade mikroorganismerna giardia i tarmen. Cathrine berättade att det inte alltid går att förklara IBS och psykisk ohälsa med förekomsten av mikroorganismer, vare sig de kommer via vatten, mat eller luften vi andas. Men det finns all anledning att misstänka att magsjuka som ofta övergår till IBS kan orsaka problem också långt efter det att den akuta magsjukan gått över eller behandlats med symtomatisk medicin som på lång sikt kan göra mer skada än nytta.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Så blir du vän med din IBS

Kändiskocken med glutenintolerans
Nu under december har Kurera publicerat en intervju med tv-kocken och matskribenten Jessica Frej där hon pratade om att julmagi för henne inte handlar om antalet rätter på julbordet. Det går att få en stämningsfull jul utan att bränna ut sig. Jessica berättade också att när hon var tolv år fick hon reda på att hon var glutenintolerant. Då rasade hela hennes värld samman. På den tiden fanns inte lika mycket kunskap och celiaki sågs som något konstigt. Att gå på restauranghögskolan kändes inte aktuellt för henne, för vad skulle hon kunna smaka och äta? På Lucia publicerade vi hennes recept på saftiga och glutenfria lussekatter spetsade med amaretto.

Lucia må vara över för i år – men de här goda lussebullarna passar lika bra i mellandagarna!

God Jul från oss på Kurera!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.