Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

God Jul önskar vi på Kurera

Till alla våra läsare önskar vi en riktigt God Jul. Nästan åtta miljoner (!) besökare har läst artiklar på Kurera.se under 2019. Vi har skrivit om kända och okända, belyst ny forskning och kryddat er tillvaro med goda och spännande recept, intressanta krönikor, tankeväckande debattartiklar, personliga bloggar och kunniga expertsvar.
Vi hoppas förstås att ni fortsätter hänga med oss på Sveriges bästa hälsosajt även under 2020! Här kommer en liten kavalkad om året som gick…

Minns ni intervjun med Charlotte Kalla i januari? Där pratade Charlotte inte bara skidresultat och elitsatsning. Hon berättade om uppväxten i Norrbotten och att det var farfar som tyckte att Charlotte skulle följa med på skidträning när upprustningen av skidspåret i Tärendö äntligen stod klart. Varje tisdags- och torsdagskväll när skidklubben hade gemensam träning stod Charlotte och knackade på utanför farfars dörr för att få sällskap till spåret. Farfar åkte inte bara med Charlotte till träningen, han åkte alltid bakom henne innan hon körde igenom banan inför en tävling. Doften av tjära som spred sig när farfar öppnade vallalådan och att han faktiskt fixade både bra fäste och glid, gör att Charlotte känner stor respekt för de otroligt duktiga vallateam som följer med skidlandslaget och möjliggör hennes framgångar i spåret.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Charlotte Kalla berättar om glöden för skidåkningen

 

Järntillskott motverkar trötthet
Ett exempel på en personintervju som vi ofta gör på Kurera är när vi skrev om Joana Demir som tappar all ork under vintern. Hon arbetar som mäklare, är mamma till fyra barn och för att hålla energin och ångan uppe så har hon hittat ett järntillskott som gör skillnad. Problemet för Joana är det höga tempot i kombination med tröttheten som kommer varje vinter. Lösningen för Joana blev ett järntillskott som motverkar tröttheten och gör att hon även hittar den extra energin som behövs att ta sig ut och träna.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Järn får henne att orka

Antiinflammatorisk kost
Immunologen, författaren och föreläsaren Sanna Ehdin har stor kunskap om hälsa som Kurera gärna delar. I våras ställde vi frågor om det högaktuella ämnet, antiinflammatorisk kost. Det var en kosthållning som Sanna Ehdin skrev om redan år 2002. Då var det inte så många som lyssnade, men idag har antiinflammatorisk kost blivit ett accepterat begrepp. Det var det nyfunna sambandet mellan inflammationer och välfärdssjukdomar som väckte Sannas nyfikenhet i början på 2000-talet. Den forskning som fanns talade sitt tydliga språk och ju mer Sanna läste på, desto mer belägg fick hon för att vår västerländska kosthållning – med mycket socker, vete och processat fett – bidrog till att skapa kroniska inflammationer i kroppen.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Alla kan äta antiinflammatoriskt

Många intressanta personer
Under året har Kurera haft glädjen att berätta om många intressanta personer, bland annat läraren Åsa Axelsson som lämnade ekorrhjulet, stjärnan inom personlig utveckling Byron Katie och musikern Carla Jonsson från bandet Eldkvarn som berättade om sin förkärlek för långa promenader. Vi talade även med deckarförfattaren Jonas Mosström som tror på läsningens läkande kraft och sångaren Magnus Carlson som ihop med Greta Thunberg och Pella Thiel blev utsedd till årets miljöhjälte och många fler.

 

Cathrine blev ny expert på Kurera
Kurera fick en ny kostexpert i år, KBT-terapeuten Cathrine Schück, som svarar på era frågor om kost. Magen och det som kommer ut därifrån är något som Cathrine alltid pratar med sina klienter om eftersom det avslöjar hur du mår. Cathrine skrev en artikel om IBS i höstas där hon bland annat berättade om att frö 15 år sedan sökte cirka 2500 människor i en liten ort utanför Bergen i Norge läkare för oförklarliga akuta och smärtsamma magproblem. Långt ifrån alla som upplevde problem tog kontakt med läkare – det verkliga antalet människor med tydliga magproblem uppskattas till det dubbla, mellan 5000 och 6000 personer. Orsaken till utbrottet var en rostig vattenledning som innehöll en parasit med namnet giardia. Nästan hälften, ungefär 40 procent, av de drabbade utvecklade den kroniska tarmsjukdomen IBS. Det som ingen räknat med var att cirka 30 procent också drabbades av kroniskt trötthetssyndrom och psykisk ohälsa jämfört med bara en procent som inte hade mikroorganismerna giardia i tarmen. Cathrine berättade att det inte alltid går att förklara IBS och psykisk ohälsa med förekomsten av mikroorganismer, vare sig de kommer via vatten, mat eller luften vi andas. Men det finns all anledning att misstänka att magsjuka som ofta övergår till IBS kan orsaka problem också långt efter det att den akuta magsjukan gått över eller behandlats med symtomatisk medicin som på lång sikt kan göra mer skada än nytta.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Så blir du vän med din IBS

Kändiskocken med glutenintolerans
Nu under december har Kurera publicerat en intervju med tv-kocken och matskribenten Jessica Frej där hon pratade om att julmagi för henne inte handlar om antalet rätter på julbordet. Det går att få en stämningsfull jul utan att bränna ut sig. Jessica berättade också att när hon var tolv år fick hon reda på att hon var glutenintolerant. Då rasade hela hennes värld samman. På den tiden fanns inte lika mycket kunskap och celiaki sågs som något konstigt. Att gå på restauranghögskolan kändes inte aktuellt för henne, för vad skulle hon kunna smaka och äta? På Lucia publicerade vi hennes recept på saftiga och glutenfria lussekatter spetsade med amaretto.

Lucia må vara över för i år – men de här goda lussebullarna passar lika bra i mellandagarna!

God Jul från oss på Kurera!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.