Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blond ung tjej ser glad ut

Goda bakterier för en glad mage

Fakta

Probiotika eller mjölksyrapreparat fyller på med goda bakterier i tarmen så att matsmältning och näringsupptag fungerar som de ska. Se till att det preparat du väljer även innehåller föda för de här bakterierna (prebiotika) – det är en viktigt för att de goda bakterierna ska kunna föröka sig och tränga undan de elaka bakterierna samt hindra dem från att bli fler.
Välj ett mjölksyrapreparat som ger full effekt, en dagsdos bör innehålla mjölksyrabakterier från flera olika bakteriestammar. Varje stam trivs och verkar som bäst i olika ph-värde (surhetsgrad), tillgång till olika typer av näring i tarmen och inte minst mer eller mindre frånvaro av syre. Dessa saker varierar i olika delar av tarmen.

Visste du att...
det finns cirka 500 identifierade bakteriestammar. Av dessa är det ett 40-tal som finns i större mängd i mage och tarm. Olika bakterie-stammar koloniserar sig på olika platser i tarmen beroende på
pH-värde, temperatur samt
närings- och syretillgång.

Visste du att upp till 30 procent av alla vuxna i Sverige lider av ”stressmage”? Att mag- och tarmbesvär är den vanligaste orsaken till att vi söker hjälp från sjukvården? Och att läkemedelsnotan enbart för mag- och tarmåkommor ligger på drygt 2,5 miljarder kronor per år? En siffra som under de senaste tio åren fördubblats. Kanske är det därför som intresset för probiotiska bakterier har ökat lavinartat?

Mag- och tarmkanalens primära uppgift är att transportera, bryta ned och ta upp livsnödvändiga näringsämnen från den mat vi äter. I den processen ingår mekaniska funktioner som tuggning, utsöndring av enzymer, enzymernas nedbrytning och till sist absorption av näringsämnen i tarmslemhinnan.

Kosten är viktig
Tarmslemhinnan är ett fantastiskt men försummat organ. Med en yta på 250-400 kvadratmeter och fler bakterier och mikroorganismer än celler i din kropp tar den under en livstid upp näring från 60 ton passerande mat. Tarmslemhinnan är av stor vikt när det kommer till mag- och tarmhälsa, det är bland annat i dennes ludd som alla de goda probiotiska bakterierna bor. Ett av kriterierna för att en bakterie ska få kallas probiotisk är just att den ska kunna fästa vid tarmslemhinnan.
Omsättningen av tarmslemhinnans celler är mycket hög. Dagligen förloras 0,22 kilo slemhinneceller som måste ersättas. Tarmslemhinnan är helt utbytt inom 3-4 dagar. Då tarmslemhinnan omsätts så snabbt är även omsättningen av probiotiska bakterier väldigt hög, just därför är det väldigt viktigt att dessa tillförs kontinuerligt via kosten eller kosttillskott för att magen ska vara i balans.
Även prebiotika, de probiotiska bakteriernas ”mat”, behöver tillföras. I kostillskott som till exempel Lacti-plus har man balanserat flera olika sorters bakteriestammar tillsammans med prebiotika just för att skapa en så god miljö i mage och tarm som möjligt.

 

Probiotika minskar biverkningar efter antibiotikabehandling
Behandling med antibiotika, särskilt bredspektrumantibiotika, ger ofta biverkningar i mage och tarm i form av diarré men kan också orsaka allvarligare tillstånd. Biverkningarna uppstår då de neutrala och probiotiska bakterierna också dör av antibiotikabehandlingen samtidigt som man får en överväxt av bakterien Clostridium difficile.
En antibiotikabehandling kan påverka bakteriefloran i flera år efter att behandlingen avslutats, det är därför otroligt viktigt att fylla på med probiotiska bakterier om man behandlat med antibiotika.
Studier visar att risken att drabbas av diarréer minskar med 66 procent vid intag av probiotika. Bäst resultat har setts vid intag före, under och efter antibiotikabehandlingen.

Förebygger och behandlar turistdiarré
Turistdiarré är något som förstör många svenskars semester, man har beräknat att 40 procent av alla som besöker U-länder drabbas.
Utöver diarré är också magkramper och illamående vanligt förekommande. Utan behandling varar besvären i två till sex dagar vilket gör att en veckas semester lätt kan kännas förstörd. Behandling med en bredspektrum probiotika som Lactiplus dagarna innan och under resan minskar risken för att drabbas, samt minskar sjukdomstiden om du drabbas, markant.

Minskar förstoppning
Tillskott av probiotika minskar inte bara besvär med diarré utan kan även ha en positiv inverkan på förstoppning. Positiva studieresultat har setts vid kombinerat intag av pro- och prebiotika.

Probiotika hjälper äldre med mag- och tarmproblem
När man tittar på kurvor över hur olika bakteriestammar ökar och minskar under en livstid ser man att de goda bifidobakterierna som dominerar under stora delar av ens liv avtar efter 65-70 års ålder. I samband med det ser man också ökade växlingar mellan diarré och hård avföring samt försämrad aptit hos äldre personer.
Varför bifidobakterierna minskar vet man ännu inte, men att tillståndet kan förbättras med tillskott av probiotika samt prebiotika vet man.

Faktorer som påverkar magen negativt

 • Dåliga matvanor
 • Fysisk och psykisk stress
 • Låg fysisk aktivitet
 • Antibiotikabehandling
 • Alkohol och tobak
 • Mag- och tarmsjukdomar
 • Läkemedel

Flera positiva effekter med probiotika

 

 • Färre hål i tänderna
 • Probiotiska bakterier kan motverka tandlossning och hål i tänderna. Bakterierna påverkar de förstörande bakterierna i munhålan.
 • Bättre andedräkt
 • I en färsk undersökning gjord av professor Svante Twetman och Mette Kirstine Keller vid Köpenhamns universitet visade det sig att Lactobacillus reuteri Prodentis minskade dålig andedräkt.
 • IBS, matsmältning och gaser
 • Probiotika har visats hjälpa vid IBS, tarmsjukdomar och gaser samt ger ett förbättrat näringsupptag.
 • Hjälp vid diarré och förstoppning
 • Probiotika kan hjälpa mot så kallad turistdiarré genom att normalisera tarmfloran. Forskning visar att probiotika även hjälper mot förstoppning och ont i magen.
 • Balans i underlivet
 • Hjälper vid problem med svamp och urinvägsinfektion genom att stärka den naturliga bakteriefloran i underlivet. Ett måste att tillföra efter en antibiotikakur mot urinvägsinfektion för att inte drabbas igen.
 • Mindre stressymptom
 • En studie publicerad i British Journal of Nutrition, visar ett samband mellan tarmflora, hjärnan och stress genom att en specifik probiotisk sammansättning kan påverka vårt beteende och lindra psykiska stressymtom som nedstämdhet och oro.

Immunförsvaret
75 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Forskning visar att probiotiska mjölksyrabakterier har förmåga att kolonisera mag-tarmkanalen. Det ger bättre immunförsvar vilket kan minska risken för infektioner, allergier och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Fetma
Bra tarmflora kan förebygga fetma senare i livet, tror forskare på Lunds tekniska högskola. Råttor som fått bakterien Lactobacillus plantarum HEAL19 från fostertiden till vuxen ålder gick upp mindre i vikt än övriga råttor. Forskarna tror att samma förutsättningar gäller människor.

Av Johanna Gustafsson


Fakta

Probiotika eller mjölksyrapreparat fyller på med goda bakterier i tarmen så att matsmältning och näringsupptag fungerar som de ska. Se till att det preparat du väljer även innehåller föda för de här bakterierna (prebiotika) – det är en viktigt för att de goda bakterierna ska kunna föröka sig och tränga undan de elaka bakterierna samt hindra dem från att bli fler.
Välj ett mjölksyrapreparat som ger full effekt, en dagsdos bör innehålla mjölksyrabakterier från flera olika bakteriestammar. Varje stam trivs och verkar som bäst i olika ph-värde (surhetsgrad), tillgång till olika typer av näring i tarmen och inte minst mer eller mindre frånvaro av syre. Dessa saker varierar i olika delar av tarmen.

Visste du att...
det finns cirka 500 identifierade bakteriestammar. Av dessa är det ett 40-tal som finns i större mängd i mage och tarm. Olika bakterie-stammar koloniserar sig på olika platser i tarmen beroende på
pH-värde, temperatur samt
närings- och syretillgång.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.

 

cyklist på naturväg

Intensiv träning minskar risken för hjärtsjukdomar

Träning

Att ha bra kondition minskar risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men för de som har reumatoid artrit kan det vara svårt att vara fysisk aktiv. Forskningsdata från Umeå universitet visar att intensiv träning på cykel lindrade smärta i lederna och därmed minskade även risken för följdsjukdomar.

 

kvinna på kvällspromenad

Därför påverkas du av mörker och brist på sömn

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att kropp och själ inte mår bra. När dagarna blir kortare då blir vi tröttare. Den mörka årstiden påverkar oss. Här förklarar forskaren Maria Nordin varför en dålig sömn är så farligt för oss.

Pojke och man skrattar med raklödder i ansiktet

Manlig hudvård – en växande trend 

Hud

Intresset för hudvård bland män har ökat och idag är det mer accepterat att ta hand om sin hud som man. Detta skifte syns i såväl annonser som i badrumshyllorna. Här är hudvårdsexpertens tips för just mannens hy!