Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Det tar olika lång tid att återhämta sig efter en covid-19 infektion. En del får besvär en månad efter att de tillfrisknat och för andra kan det dröja mer än ett halvår innan de tycker att de mår bra igen. Varför det tar så långt tid för vissa vet man inte med säkerhet ännu. Men har man varit riktigt sjuk tar det oftast längre tid att känna sig bra igen. Det kallas för post-covid eller långtidssjuk i covid-19. 

Graeme Jones.

 

Graeme Jones är klinisk fysiolog på Nordic Clinic Stockholm. Han träffar en del patienter som haft en besvärlig covid-19 infektion, och det är vanligare än vad man tror.

– Enligt Centers for Disease Control and Prevention, CDC, i USA, så uppskattar man andelen personer som hade covid-19 och som fortsätter att uppleva post-covid-tillstånd till 13,3 procent. Dessa hade besvär en månad eller längre efter infektion. 2,5 procent upplevde fortsatta besvär tre månader efter infektion. Siffrorna är baserade på självrapportering. Bland patienter som var inlagda på sjukhus och varit allvarligt sjuka så upplevde mer än 30 procent besvär efter sex månader, säger Graeme Jones.

I Sverige är den officiella siffran på patienter med post-covid symtom lite drygt 21 000, och det räknat sedan juni 2020. 13 000 är kvinnor och 8 000 män.

LÄS OCKSÅ: Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Symtom långt efteråt

Post-covid påminner en hel del om andra virusinfektioner och trötthetssyndrom. De vanligaste symtomen på tillstånd efter covid-19 är andnöd eller andningssvårigheter, bröstsmärtor, depression, ångest, feber, muskelvärk, hosta som inte ger med sig, förlust av smak eller lukt, trötthet, minnesproblem, svårigheter att koncentrera sig och sömnproblem.

– Ett post-covid tillstånd är den sjukdom som uppstår hos personer som har en historia av trolig eller bekräftad SARS-CoV-2-infektion. Vanligtvis inom tre månader från början av covid-19, med symtom och effekter som varar i minst två månader. Symtomen och effekterna av tillstånd efter covid-19 kan inte förklaras med en alternativ diagnos, säger Graeme Jones.

 

Att återhämta sig efter covid-19 kan vara en lång resa. Det finns inga läkemedel som kan skrivas ut, men forskning pågår. Graeme Jones berättar att de teorier man lutar sig emot är att de kvarvarande symtomen beror på en eller flera faktorer:

1. Immunsystemet misslyckas med att inaktivera sig självt efter infektionen. Med andra ord, en långvarig cytokinstorm.

2. En autoimmun reaktion där immunförsvaret angriper friska celler av misstag.

3. Reaktivering av vilande infektioner från herpesvirusfamiljen.

4. Förändringar i tarmmikrobiomet.

LÄS OCKSÅ: D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Probiotika för tarmfloran

– Genom att fokusera på livsstilsfaktorer som kan hjälpa till att minska inflammation, vilket innebär hjälp att välja bättre kost, optimera sömn och minska stress, så kan vi hjälpa post-covid patienter. Vi kan också skapa ett antiviralt protokoll om patienten testar positivt för reaktivering av herpesviruset. Ibland rekommenderar vi patienter att stödja mikrobiomet genom att använda prebiotiska livsmedel som kall potatis, surkål, kefir, kronärtskocka och en mängd olika grönsaker, säger Graeme Jones.

Att ta probiotika, goda bakterier, hjälper till att normalisera tarmfloran. Men det finns över 500 olika probiotiska stammar, så vad ska man välja?

– Även om det finns vissa bevis för att vissa stammar är användbara för vissa tillstånd, har vi fortfarande väldigt lite information totalt sett. Det finns också olika typer av probiotika, till exempel en del är spor/jordbaserad, en del är jästbaserad, men de vanligaste är Lactobacillus-arter och Bifidobacterium-arter. Vi rekommenderar alltid stammar baserade på forskning, men många testar olika probiotika utan att ha uppsökt läkare. Så länge du inte har ett nedsatt immunförsvar eller andra allvarliga tillstånd, utgör intag av probiotika liten risk för din hälsa och probiotika anses allmänt vara säkert att ta som tillskott, anser
Graeme Jones.

Hur man som enskild individ reagerar på probiotika är väldigt olika. En del kan få omedelbar effekt – redan inom några dagar, medan det för andra kanske inte gör någon skillnad alls. Men man kan behöva prova olika stammar. 

 

– Det är alltid bäst att rådgöra med en erfaren läkare som kan hjälpa till att identifiera vilka stammar som kan vara mest användbara för ditt tillstånd baserat på den senaste forskningen.

LÄS OCKSÅ: Bra kondition skyddar mot allvarlig covid-19

Bättre med tiden

En nyligen publicerad studie berättar att personer med allvarlig covid-19 infektion upplevde förändringar i bakteriefloran i tarmarna. Förändringar som var kopplade till sjukdomens svårighetsgrad och som visade sig kvarstå hos personer med post-covidsymtom. 

– Om det är sjukdomen som förändrat mikrobiomet eller tvärtom är ännu inte känt. Kronisk inflammation kan ge förändringar i mikrobiomet, och förändringar i mikrobiomet kan spela en roll för att främja autoimmuna sjukdomar, samt påverka hur vårt immunsystem fungerar för att kontrollera befintliga vilande virus. Forskningen visar att patienter kan förbättras med tiden. Att jobba med livsstilsförändringar är det som främjar tillfrisknandet.

Av Inger Palm


Goda bakterier

Drygt 70 procent av immunförsvaret sitter i magen och tarmen. Att ha en tarmflora i balans är därför viktigt. En sund tarmflora bygger man med bra kost. Men om tarmfloran försämras, till exempel på grund av sjukdom, kan det ta tid att bygga upp den igen. Att vara noga med att mat med goda bakterier och komplettera med probiotika ger tillbaka balansen.

Det finns forskning som visar att immunförsvaret stärks med probiotika. Ny forskning visar också att post-covid-patienter gynnas av mjölksyrabakterier.
Det finns en rad olika stammar. Vanligast är lactobacillus, bifidobakterier och Streptococcus Thermophilus som är en vanlig bakterie i yoghurt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.