Annons
Annons

Goda glutenfria lussekatter och saffranssnurror

Det här receptet på naturligt glutenfria lussekatter ur Nilla Gunnarssons bok "Baka glutenfritt" ger en saftig glutenfri saffransdeg utan mjölmixer. Degen går alldeles utmärkt att kavla, så den som vill kan även göra en fyllning och rulla fina saffransbullar.

Redaktionen

13 december, 2017
Goda glutenfria lussekatter och saffranssnurror
Dela inlägget

Det här receptet på naturligt glutenfria lussekatter ur Nilla Gunnarssons bok ”Baka glutenfritt” ger en saftig glutenfri saffransdeg utan mjölmixer. Degen går alldeles utmärkt att kavla, så den som vill kan även göra en fyllning och rulla fina saffransbullar.

 

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer ur Nilla Gunnarsson och Susanne Hovenäs bok Baka Glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor & desserter. I boken viks ett helt kapitel åt bara julrecept för den som blir sugen på fler goda glutenfria recept som spröda pepparkakor, raw tryfflar, mjuk pepparkaka och vörtbröd med mera.

Ingredienser

Detta recept från Nilla Gunnarssons bok ”Baka glutenfritt” är fritt från mjölmixer, vilket innebär att det även är helt vetefritt till skillnad från många andra glutenfria bakverk som ofta innehåller tvättad vetestärkelse. Degens konsistens gör att den går alldeles utmärkt att kavla så den som vill kan även göra en fyllning och rulla fina saffransbullar.

Deg
50 gram smör eller kokosolja
1 gram saffran
1 tesked kardemummakärnor
700 gram valfri mjölk
25 gram jäst
1 ägg
1 äggvita
100 gram kokossocker/rårörsocker
0,5 tesked salt
200 gram vitt rismjöl eller fullkornsrismjöl
100 gram bovetemjöl
100 g majsmjöl
125 gram majsstärkelse
40 gram fiberhusk
rismjöl till utbakning

Fyllning till saffranssnurror
100 gram mandelmjöl
150 gram rumstempererat smör
85 gram kokossocker eller råsocker
2 tesked kardemummakärnor (mortlade) eller 1/2 tesked vaniljpulver

Pensling
1 ägg

Garnering
En halv deciliter russin

 

Gör så här

Stöt en tesked kardemumma fint i en mortel. Smält smöret tillsammans med saffranet och kardemumman. Vispa ihop jäst, mjölk ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm.

Blanda torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan under vispning. Använd elvisp, slev eller degblandare. Fortsätt att blanda någon minut.

Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 60 minuter beroende på temperatur i köket till ca 50 procent större storlek.
Töm ut degen på ett lätt (med rismjöl) mjölat bakbord och forma lussekatter genom att rulla ut längder och snurra ihop till s-former. Prova först att rulla utan rismjöl och mjöla bara om det verkligen behövs. Placera ut på plåtar med bakplåtspapper.

Saffranssnurror
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, kavla ut en rektangel av degen, cirka två centimeter tjock och bred ut fyllningen jämnt över hela rektangeln. Rulla ihop degen till en rulle och skär ut cirka tre centimeter tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.

Låt jäsa i ca 35 minuter eller tills de svällt upp ordentligt.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
Grädda i 225 grader i cirka 15–20 minuter beroende på saffransbrödens storlek.

Näringsinnehåll

boken baka glutenfritt av nilla gunnarsson

Annons
Annons