Annons
Annons

Goda och enkla frukostrecept

Frukost sägs ju vara dagens viktigaste mål. Här är två härliga frukostrecept - en uppdaterad variant av havregrynsgröten och en smarrig frukostklassiker som du förbereder kvällen innan och som tillagar sig själv under natten.

Redaktionen

22 november, 2019
Goda och enkla frukostrecept
Dela inlägget

Frukost sägs ju vara dagens viktigaste mål.
Här är två härliga frukostrecept – en uppdaterad variant av havregrynsgröten och en smarrig frukostklassiker som du förbereder kvällen innan och som tillagar sig själv under natten.

Steel cut oats med stekt banan

Steel cut oats är vanligt i USA, där klipps havrekärnan istället för att valsas till gryn, vilket ger mer tuggmotstånd och en fylligare

Foto: Hanna Skoog

havregröt. Jag kokar gröten med mjölk för extra krämighet.

1 portion
Ingredienser
1 dl steel cut oats
1 1⁄2 dl mjölk
1 1⁄2 dl vatten
1 nypa salt
1 banan
1 msk kokosolja
1 msk honung
Topping: malen kanel, hasselnötter, hampafrön, mandelsmör, honung

Gör så här
1. Blanda steel cut oats med mjölk, vatten och lite salt i en kastrull. Koka upp och låt småkoka under omrörning 6–8 minuter.
2. Dela bananen på mitten och stek på medelhög värme i kokosolja, honung och lite salt. Stek cirka två minuter på varje sida tills de är karamelliserade.
3. Servera gröten i en skål och toppa med stekt banan, kanel, hasselnötter, hampafrön, mandelsmör och lite honung.

recept från Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning
Foto: Hanna Skoog

Overnight oats med björnbär

En smarrig frukostklassiker som du förbereder kvällen innan och som tillagar sig själv under natten. Receptet ger två normalstora portioner men om du dubblar det har du frukost eller mellis för fler dagar.

Ingredienser
2 dl havregryn
1 dl äppeljuice
1 dl havredryck
1 tsk malen kanel
Topping: björnbär, fikon, pistagenötter

Gör så här
1. Häll alla ingredienser i en glasburk med lock.
2. Skaka burken några gånger så att allt blandas och låt stå i kylen över natten.
3. På morgonen tar du bara ut din färdiga gröt ur kylen och toppar den med björnbär, fikon och pistagenötter – eller något annat gott du har hemma.

Tips!
Du kan byta ut havredrycken mot yoghurt för en ännu krämigare gröt – det blir syrligt och gott!

Av redaktionen

Annons
Fakta

Recepten kommer från

Boken ”Self-care: mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning”

Annons
Annons