Goda tarmbakterier räddar liv

”Operationen var lyckad – patienten dog.”
Vi har väl alla hört det krassa skämtet. Det var tyvärr verkligheten för inte så länge sedan. Men det var innan forskarna upptäckte de goda bakteriernas roll för att skydda tarmen och därmed rädda patienterna från blodförgiftning och
organkollaps.
Goda tarmbakterier räddar helt enkelt liv!

Det är snart 30 år sedan som några kirurger i Lund ställde sig frågan varför så många patienter dog efter vad som ansågs vara lyckade operationer.

Det som förbryllade kirurgerna var att patienterna som dött av organkollaps orsakad av akut blodförgiftning hade fått stora mängder antibiotika, vilket borde ha räckt. Så småningom fann läkarna en gemensam nämnare hos dödsfallen. Det verkade som tarmen inte hade fått tillräckligt med näring och analyser visade att patienterna hade lidit av lokal näringsbrist både före och efter operationen.

LÄS OCKSÅ: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Stärka tarmen
Forskarna upptäckte också att den försvagade tarmväggen läcker ut inflammatoriska molekyler och skadliga bakterier i kroppen. Det här fick teamet av kirurger, näringsfysiologer och mikrobiologer i Lund att fundera på hur de skulle kunna stärka tarmen hos patienter inför en operation.

 

Lösningen var lika enkel som logisk: Genom att tillföra goda bakterier, probiotika, så skulle tarmen kunna fungera under svåra förhållanden som en operation. Men nu kom nästa problem. Det finns tusentals tarmbakterier – så vilken stam skulle man använda sig av? Och vad fungerade bäst för sjuka patienter?

Ett spännande arbete påbörjades där man tog tarmprover från både sjuka och friska personer. Kliniska försök visade till slut att mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v var den bakteriestam som var den allra bästa. Lundakirurgernas upptäckt ledde så småningom till den banbrytande idén att tillföra goda bakterier före och efter operationerna. Patienter som skulle opereras fick probiotika och efter den dagen överlevde fler patienter sina operationer. Experimentet blev en fullträff och räddade liv.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma

Unik mjölksyrabakterie
I samband med denna upptäckt startades företaget Probi, som blev en av pionjärerna inom probiotika-branschen. Deras forskninge resulterade så småningom i probiotikaprodukten Probi Mage.
Det finns mer bakterier i vårt tarmsystem än vad det finns celler i kroppen. I dag känner de flesta till att mjölksyrabakterier är oerhört viktiga för vår hälsa.

Men så sent som i början av 1990-talet var det inte alls lika välkänt att bristen på goda bakterier i tarmen faktiskt kan leda till döden under svåra förhållanden, som under en operation.

I dag, snart 30 år senare, har ett 50-tal studier genomförts på denna speciella bakteriestam, som besitter unika hälsofrämjande egenskaper. LP299V är en robust bakterie som överlever passagen genom den sura miljön i magsäcken och har förmåga att stanna kvar och klara sig i både i tunntarm och tjocktarm. På plats i tarmsystemet bidrar den till en miljö som gynnar ökad mångfald i hela bakteriefloran. Tarmen kan läka och återfå sin normala funktion och på så sätt stärker vi vårt immunförsvar och håller oss friska.

 

LÄS OCKSÅ: Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”

Tränger undan elaka bakterier
Niklas Larsson är kemist och har tillsammans med kollegan Titti Niskanen ansvarat för forskningen på Probi Mage i Sverige. Han förklarar:

Kemist Niklas Larsson

– Tänk dig en regnskog där alla arter lever i symbios. Om symbiosen störs, till exempel om mindre önskvärda bakterier får ett övertag, så kan det leda till att mångfalden minskar, vilket i sin tur kan leda till ohälsa.

Specifikt för LP299V är den väldigt speciella egenskapen att den kan binda sig till en receptor i tarmen. Det är det inte alla mjölksyrabakterier som kan. LP299V binder till den så kallade mannosreceptorn. Många potentiellt elaka bakterier, som till exempel e-coli binder sig också till mannos – men LP299V har förmågan att blockera de elaka bakteriernas möjlighet att få fäste på tarmen.
– De sjukdomsalstrande bakterierna trängs därmed undan och får svårare att föröka sig. Mjölksyrabakterien får därmed tarmen att må bättre, vilket ökar det allmänna välbefinnandet, förklarar Niklas Larsson.

LÄS OCKSÅ: 22 positiva effekter av probiotika

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden
Vår tarmvägg är känslig. Den består av ett enkellager av epitelceller och en ohälsosam eller stressad tarmvägg kan kopplas till olika sjukdomstillstånd. När tarmen inte längre är tät börjar den läcka och då kan oönskade bakterier och andra otrevliga ämnen passera från tarmen in i blodet, vilket leder till inflammatoriska tillstånd i kroppen som kan göra oss sjuka. Genom att stärka de goda tarmbakterierna blir tarmens väggar tätare och de dåliga bakterierna släpps inte igenom.

 

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden. Niklas Larsson berättar att vetenskapliga studier visar att den speciella bakteriestammen, LP299V, är effektiv mot problem som svullen mage, smärta, diarré, förstoppning och oregelbunden avföring.

I samband med en antibiotikabehandling eller under resor utomlands kan det vara en fördel att ta tillskottet. Det är bra att känna till att det kan ta en till två veckor innan effekten märks, men därefter brukar effekten öka för att sedan stabilisera sig.

LÄS OCKSÅ: Henrik Ennart: “Din lycka går via magen”

Autoimmuna sjukdomar
Det talas mycket om immunförsvaret och om att stress, sömnbrist och dåliga matvanor skapar ohälsa, så hur kan ett tillskott med mjölksyrabakterier påverka immunsystemet?
– Immunförsvaret påverkas av vårt moderna sätt att leva. Det finns en tydlig koppling mellan immunförsvarets funktion och tarmfloran, inte bara lokalt i tarmen utan även systemiskt då det gäller hur vi hanterar vanliga virusinfektioner som förkylningar och influensa. Utvalda probiotiska bakterier kan stärka immunförsvaret.
– Just nu pågår mycket spännande forskning kring hur mikrofloran och bakterier kan påverka risken för att utveckla autoimmuna sjukdomar som bland annat diabetes, MS och glutenintolerans, säger Niklas Larsson.

Av Inger Palm

Källor: Lactobacillus plantarum 299v improves symptoms of irritable bowel syndrome, A controlled, double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome, Alteration of intestinal microflora is associated with reduction in abdominal bloating and pain in patients with irritable bowel syndrome, Survival of Lactobacillus plantarum DSM 9843 (299v), and effect on the short-chain fatty acid content of faeces after ingestion of a rose-hip drink with fermented oats.


Probi mage

Probi mage lindrar mag- och tarm-besvär som IBS, ballongmage, gasbildning och magknip.
Lp299v medverkar också till:

Tränger bort onda bakterier.

Stärker tarmen och underlättar tarmens arbete.

Stimulerar tillväxten av goda
bakterier.

Ger näring åt tarmen.

Sänker inflammationsmarkörer.

Minskar läckage av gifter och
endotoxiner.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

 

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

 

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.