Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Goda tarmbakterier räddar liv

”Operationen var lyckad – patienten dog.”
Vi har väl alla hört det krassa skämtet. Det var tyvärr verkligheten för inte så länge sedan. Men det var innan forskarna upptäckte de goda bakteriernas roll för att skydda tarmen och därmed rädda patienterna från blodförgiftning och
organkollaps.
Goda tarmbakterier räddar helt enkelt liv!

Det är snart 30 år sedan som några kirurger i Lund ställde sig frågan varför så många patienter dog efter vad som ansågs vara lyckade operationer.

Det som förbryllade kirurgerna var att patienterna som dött av organkollaps orsakad av akut blodförgiftning hade fått stora mängder antibiotika, vilket borde ha räckt. Så småningom fann läkarna en gemensam nämnare hos dödsfallen. Det verkade som tarmen inte hade fått tillräckligt med näring och analyser visade att patienterna hade lidit av lokal näringsbrist både före och efter operationen.

LÄS OCKSÅ: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Stärka tarmen
Forskarna upptäckte också att den försvagade tarmväggen läcker ut inflammatoriska molekyler och skadliga bakterier i kroppen. Det här fick teamet av kirurger, näringsfysiologer och mikrobiologer i Lund att fundera på hur de skulle kunna stärka tarmen hos patienter inför en operation.

 

Lösningen var lika enkel som logisk: Genom att tillföra goda bakterier, probiotika, så skulle tarmen kunna fungera under svåra förhållanden som en operation. Men nu kom nästa problem. Det finns tusentals tarmbakterier – så vilken stam skulle man använda sig av? Och vad fungerade bäst för sjuka patienter?

Ett spännande arbete påbörjades där man tog tarmprover från både sjuka och friska personer. Kliniska försök visade till slut att mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v var den bakteriestam som var den allra bästa. Lundakirurgernas upptäckt ledde så småningom till den banbrytande idén att tillföra goda bakterier före och efter operationerna. Patienter som skulle opereras fick probiotika och efter den dagen överlevde fler patienter sina operationer. Experimentet blev en fullträff och räddade liv.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma

Unik mjölksyrabakterie
I samband med denna upptäckt startades företaget Probi, som blev en av pionjärerna inom probiotika-branschen. Deras forskninge resulterade så småningom i probiotikaprodukten Probi Mage.
Det finns mer bakterier i vårt tarmsystem än vad det finns celler i kroppen. I dag känner de flesta till att mjölksyrabakterier är oerhört viktiga för vår hälsa.

Men så sent som i början av 1990-talet var det inte alls lika välkänt att bristen på goda bakterier i tarmen faktiskt kan leda till döden under svåra förhållanden, som under en operation.

I dag, snart 30 år senare, har ett 50-tal studier genomförts på denna speciella bakteriestam, som besitter unika hälsofrämjande egenskaper. LP299V är en robust bakterie som överlever passagen genom den sura miljön i magsäcken och har förmåga att stanna kvar och klara sig i både i tunntarm och tjocktarm. På plats i tarmsystemet bidrar den till en miljö som gynnar ökad mångfald i hela bakteriefloran. Tarmen kan läka och återfå sin normala funktion och på så sätt stärker vi vårt immunförsvar och håller oss friska.

 

LÄS OCKSÅ: Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”

Tränger undan elaka bakterier
Niklas Larsson är kemist och har tillsammans med kollegan Titti Niskanen ansvarat för forskningen på Probi Mage i Sverige. Han förklarar:

Kemist Niklas Larsson

– Tänk dig en regnskog där alla arter lever i symbios. Om symbiosen störs, till exempel om mindre önskvärda bakterier får ett övertag, så kan det leda till att mångfalden minskar, vilket i sin tur kan leda till ohälsa.

Specifikt för LP299V är den väldigt speciella egenskapen att den kan binda sig till en receptor i tarmen. Det är det inte alla mjölksyrabakterier som kan. LP299V binder till den så kallade mannosreceptorn. Många potentiellt elaka bakterier, som till exempel e-coli binder sig också till mannos – men LP299V har förmågan att blockera de elaka bakteriernas möjlighet att få fäste på tarmen.
– De sjukdomsalstrande bakterierna trängs därmed undan och får svårare att föröka sig. Mjölksyrabakterien får därmed tarmen att må bättre, vilket ökar det allmänna välbefinnandet, förklarar Niklas Larsson.

LÄS OCKSÅ: 22 positiva effekter av probiotika

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden
Vår tarmvägg är känslig. Den består av ett enkellager av epitelceller och en ohälsosam eller stressad tarmvägg kan kopplas till olika sjukdomstillstånd. När tarmen inte längre är tät börjar den läcka och då kan oönskade bakterier och andra otrevliga ämnen passera från tarmen in i blodet, vilket leder till inflammatoriska tillstånd i kroppen som kan göra oss sjuka. Genom att stärka de goda tarmbakterierna blir tarmens väggar tätare och de dåliga bakterierna släpps inte igenom.

 

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden. Niklas Larsson berättar att vetenskapliga studier visar att den speciella bakteriestammen, LP299V, är effektiv mot problem som svullen mage, smärta, diarré, förstoppning och oregelbunden avföring.

I samband med en antibiotikabehandling eller under resor utomlands kan det vara en fördel att ta tillskottet. Det är bra att känna till att det kan ta en till två veckor innan effekten märks, men därefter brukar effekten öka för att sedan stabilisera sig.

LÄS OCKSÅ: Henrik Ennart: “Din lycka går via magen”

Autoimmuna sjukdomar
Det talas mycket om immunförsvaret och om att stress, sömnbrist och dåliga matvanor skapar ohälsa, så hur kan ett tillskott med mjölksyrabakterier påverka immunsystemet?
– Immunförsvaret påverkas av vårt moderna sätt att leva. Det finns en tydlig koppling mellan immunförsvarets funktion och tarmfloran, inte bara lokalt i tarmen utan även systemiskt då det gäller hur vi hanterar vanliga virusinfektioner som förkylningar och influensa. Utvalda probiotiska bakterier kan stärka immunförsvaret.
– Just nu pågår mycket spännande forskning kring hur mikrofloran och bakterier kan påverka risken för att utveckla autoimmuna sjukdomar som bland annat diabetes, MS och glutenintolerans, säger Niklas Larsson.

Av Inger Palm

Källor: Lactobacillus plantarum 299v improves symptoms of irritable bowel syndrome, A controlled, double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome, Alteration of intestinal microflora is associated with reduction in abdominal bloating and pain in patients with irritable bowel syndrome, Survival of Lactobacillus plantarum DSM 9843 (299v), and effect on the short-chain fatty acid content of faeces after ingestion of a rose-hip drink with fermented oats.


Probi mage

Probi mage lindrar mag- och tarm-besvär som IBS, ballongmage, gasbildning och magknip.
Lp299v medverkar också till:

Tränger bort onda bakterier.

Stärker tarmen och underlättar tarmens arbete.

Stimulerar tillväxten av goda
bakterier.

Ger näring åt tarmen.

Sänker inflammationsmarkörer.

Minskar läckage av gifter och
endotoxiner.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.