Goda tarmbakterier räddar liv

”Operationen var lyckad – patienten dog.”
Vi har väl alla hört det krassa skämtet. Det var tyvärr verkligheten för inte så länge sedan. Men det var innan forskarna upptäckte de goda bakteriernas roll för att skydda tarmen och därmed rädda patienterna från blodförgiftning och
organkollaps.
Goda tarmbakterier räddar helt enkelt liv!

Det är snart 30 år sedan som några kirurger i Lund ställde sig frågan varför så många patienter dog efter vad som ansågs vara lyckade operationer.

Det som förbryllade kirurgerna var att patienterna som dött av organkollaps orsakad av akut blodförgiftning hade fått stora mängder antibiotika, vilket borde ha räckt. Så småningom fann läkarna en gemensam nämnare hos dödsfallen. Det verkade som tarmen inte hade fått tillräckligt med näring och analyser visade att patienterna hade lidit av lokal näringsbrist både före och efter operationen.

LÄS OCKSÅ: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Stärka tarmen
Forskarna upptäckte också att den försvagade tarmväggen läcker ut inflammatoriska molekyler och skadliga bakterier i kroppen. Det här fick teamet av kirurger, näringsfysiologer och mikrobiologer i Lund att fundera på hur de skulle kunna stärka tarmen hos patienter inför en operation.

 

Lösningen var lika enkel som logisk: Genom att tillföra goda bakterier, probiotika, så skulle tarmen kunna fungera under svåra förhållanden som en operation. Men nu kom nästa problem. Det finns tusentals tarmbakterier – så vilken stam skulle man använda sig av? Och vad fungerade bäst för sjuka patienter?

Ett spännande arbete påbörjades där man tog tarmprover från både sjuka och friska personer. Kliniska försök visade till slut att mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v var den bakteriestam som var den allra bästa. Lundakirurgernas upptäckt ledde så småningom till den banbrytande idén att tillföra goda bakterier före och efter operationerna. Patienter som skulle opereras fick probiotika och efter den dagen överlevde fler patienter sina operationer. Experimentet blev en fullträff och räddade liv.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma

Unik mjölksyrabakterie
I samband med denna upptäckt startades företaget Probi, som blev en av pionjärerna inom probiotika-branschen. Deras forskninge resulterade så småningom i probiotikaprodukten Probi Mage.
Det finns mer bakterier i vårt tarmsystem än vad det finns celler i kroppen. I dag känner de flesta till att mjölksyrabakterier är oerhört viktiga för vår hälsa.

Men så sent som i början av 1990-talet var det inte alls lika välkänt att bristen på goda bakterier i tarmen faktiskt kan leda till döden under svåra förhållanden, som under en operation.

I dag, snart 30 år senare, har ett 50-tal studier genomförts på denna speciella bakteriestam, som besitter unika hälsofrämjande egenskaper. LP299V är en robust bakterie som överlever passagen genom den sura miljön i magsäcken och har förmåga att stanna kvar och klara sig i både i tunntarm och tjocktarm. På plats i tarmsystemet bidrar den till en miljö som gynnar ökad mångfald i hela bakteriefloran. Tarmen kan läka och återfå sin normala funktion och på så sätt stärker vi vårt immunförsvar och håller oss friska.

 

LÄS OCKSÅ: Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”

Tränger undan elaka bakterier
Niklas Larsson är kemist och har tillsammans med kollegan Titti Niskanen ansvarat för forskningen på Probi Mage i Sverige. Han förklarar:

Kemist Niklas Larsson

– Tänk dig en regnskog där alla arter lever i symbios. Om symbiosen störs, till exempel om mindre önskvärda bakterier får ett övertag, så kan det leda till att mångfalden minskar, vilket i sin tur kan leda till ohälsa.

Specifikt för LP299V är den väldigt speciella egenskapen att den kan binda sig till en receptor i tarmen. Det är det inte alla mjölksyrabakterier som kan. LP299V binder till den så kallade mannosreceptorn. Många potentiellt elaka bakterier, som till exempel e-coli binder sig också till mannos – men LP299V har förmågan att blockera de elaka bakteriernas möjlighet att få fäste på tarmen.
– De sjukdomsalstrande bakterierna trängs därmed undan och får svårare att föröka sig. Mjölksyrabakterien får därmed tarmen att må bättre, vilket ökar det allmänna välbefinnandet, förklarar Niklas Larsson.

LÄS OCKSÅ: 22 positiva effekter av probiotika

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden
Vår tarmvägg är känslig. Den består av ett enkellager av epitelceller och en ohälsosam eller stressad tarmvägg kan kopplas till olika sjukdomstillstånd. När tarmen inte längre är tät börjar den läcka och då kan oönskade bakterier och andra otrevliga ämnen passera från tarmen in i blodet, vilket leder till inflammatoriska tillstånd i kroppen som kan göra oss sjuka. Genom att stärka de goda tarmbakterierna blir tarmens väggar tätare och de dåliga bakterierna släpps inte igenom.

 

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden. Niklas Larsson berättar att vetenskapliga studier visar att den speciella bakteriestammen, LP299V, är effektiv mot problem som svullen mage, smärta, diarré, förstoppning och oregelbunden avföring.

I samband med en antibiotikabehandling eller under resor utomlands kan det vara en fördel att ta tillskottet. Det är bra att känna till att det kan ta en till två veckor innan effekten märks, men därefter brukar effekten öka för att sedan stabilisera sig.

LÄS OCKSÅ: Henrik Ennart: “Din lycka går via magen”

Autoimmuna sjukdomar
Det talas mycket om immunförsvaret och om att stress, sömnbrist och dåliga matvanor skapar ohälsa, så hur kan ett tillskott med mjölksyrabakterier påverka immunsystemet?
– Immunförsvaret påverkas av vårt moderna sätt att leva. Det finns en tydlig koppling mellan immunförsvarets funktion och tarmfloran, inte bara lokalt i tarmen utan även systemiskt då det gäller hur vi hanterar vanliga virusinfektioner som förkylningar och influensa. Utvalda probiotiska bakterier kan stärka immunförsvaret.
– Just nu pågår mycket spännande forskning kring hur mikrofloran och bakterier kan påverka risken för att utveckla autoimmuna sjukdomar som bland annat diabetes, MS och glutenintolerans, säger Niklas Larsson.

Av Inger Palm

Källor: Lactobacillus plantarum 299v improves symptoms of irritable bowel syndrome, A controlled, double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome, Alteration of intestinal microflora is associated with reduction in abdominal bloating and pain in patients with irritable bowel syndrome, Survival of Lactobacillus plantarum DSM 9843 (299v), and effect on the short-chain fatty acid content of faeces after ingestion of a rose-hip drink with fermented oats.


Probi mage

Probi mage lindrar mag- och tarm-besvär som IBS, ballongmage, gasbildning och magknip.
Lp299v medverkar också till:

Tränger bort onda bakterier.

Stärker tarmen och underlättar tarmens arbete.

Stimulerar tillväxten av goda
bakterier.

Ger näring åt tarmen.

Sänker inflammationsmarkörer.

Minskar läckage av gifter och
endotoxiner.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

 

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

 

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

 

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.

Så undviker du smitta – nio goda råd

Hälsa

Det pågår en pandemi i världen och i nuläget finns vare sig bot eller vaccin, därför behöver vi alla göra vad vi kan för att motverka att smittan sprids och undvika att själva bli smittade. Alla har säkert hört av vi behöver tvätta händerna – här kommer ytterligare några tips som är bra att tänka på.

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och får en nedsatt njurfunktion. Men en njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

8 enkla tips till extra träning

TRÄNING

Hur gick det med nyårslöftet att komma i bättre form? Tillhör du dom som ofta vill men sällan kan hålla en satsning om mer träning? Deppa inte och ha inte dåligt samvete. Det är många som inte får ihop livspusslet och inte hinner. Det går att få in den motion i din vardag som du behöver. Här får du 8 smarta och enkla råd.

Annika Kvist

Annika Kvist: “Jag missade att lyssna inåt”

Krönikan

När Annika Kvist kom stressad till sin första dag på jobbet i L.A insåg hon snart att hon var ensam på kontoret - övriga kollegor var ute och vågsurfade. Det väckte något till liv inom henne - det fanns andra prioriteringar i livet och det fanns de som valde att fånga dagen och leva livet fullt ut.

Så påverkar depression och oro kroppen

Mental hälsa

Psykiska åkommor som oro, ångest och depression är inte något som enbart påverkar våra tankar, det kan även i allra högra grad påverka hur vi mår i kroppen, Visste du till exempel att deprimerade personer kan ha högre smärttröskel eller att oro kan påverka immunsystemet.