Goda tarmbakterier räddar liv

”Operationen var lyckad – patienten dog.”
Vi har väl alla hört det krassa skämtet. Det var tyvärr verkligheten för inte så länge sedan. Men det var innan forskarna upptäckte de goda bakteriernas roll för att skydda tarmen och därmed rädda patienterna från blodförgiftning och
organkollaps.
Goda tarmbakterier räddar helt enkelt liv!

Det är snart 30 år sedan som några kirurger i Lund ställde sig frågan varför så många patienter dog efter vad som ansågs vara lyckade operationer.

Det som förbryllade kirurgerna var att patienterna som dött av organkollaps orsakad av akut blodförgiftning hade fått stora mängder antibiotika, vilket borde ha räckt. Så småningom fann läkarna en gemensam nämnare hos dödsfallen. Det verkade som tarmen inte hade fått tillräckligt med näring och analyser visade att patienterna hade lidit av lokal näringsbrist både före och efter operationen.

LÄS OCKSÅ: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Stärka tarmen
Forskarna upptäckte också att den försvagade tarmväggen läcker ut inflammatoriska molekyler och skadliga bakterier i kroppen. Det här fick teamet av kirurger, näringsfysiologer och mikrobiologer i Lund att fundera på hur de skulle kunna stärka tarmen hos patienter inför en operation.

 

Lösningen var lika enkel som logisk: Genom att tillföra goda bakterier, probiotika, så skulle tarmen kunna fungera under svåra förhållanden som en operation. Men nu kom nästa problem. Det finns tusentals tarmbakterier – så vilken stam skulle man använda sig av? Och vad fungerade bäst för sjuka patienter?

Ett spännande arbete påbörjades där man tog tarmprover från både sjuka och friska personer. Kliniska försök visade till slut att mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v var den bakteriestam som var den allra bästa. Lundakirurgernas upptäckt ledde så småningom till den banbrytande idén att tillföra goda bakterier före och efter operationerna. Patienter som skulle opereras fick probiotika och efter den dagen överlevde fler patienter sina operationer. Experimentet blev en fullträff och räddade liv.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma

Unik mjölksyrabakterie
I samband med denna upptäckt startades företaget Probi, som blev en av pionjärerna inom probiotika-branschen. Deras forskninge resulterade så småningom i probiotikaprodukten Probi Mage.
Det finns mer bakterier i vårt tarmsystem än vad det finns celler i kroppen. I dag känner de flesta till att mjölksyrabakterier är oerhört viktiga för vår hälsa.

Men så sent som i början av 1990-talet var det inte alls lika välkänt att bristen på goda bakterier i tarmen faktiskt kan leda till döden under svåra förhållanden, som under en operation.

I dag, snart 30 år senare, har ett 50-tal studier genomförts på denna speciella bakteriestam, som besitter unika hälsofrämjande egenskaper. LP299V är en robust bakterie som överlever passagen genom den sura miljön i magsäcken och har förmåga att stanna kvar och klara sig i både i tunntarm och tjocktarm. På plats i tarmsystemet bidrar den till en miljö som gynnar ökad mångfald i hela bakteriefloran. Tarmen kan läka och återfå sin normala funktion och på så sätt stärker vi vårt immunförsvar och håller oss friska.

 

LÄS OCKSÅ: Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”

Tränger undan elaka bakterier
Niklas Larsson är kemist och har tillsammans med kollegan Titti Niskanen ansvarat för forskningen på Probi Mage i Sverige. Han förklarar:

Kemist Niklas Larsson

– Tänk dig en regnskog där alla arter lever i symbios. Om symbiosen störs, till exempel om mindre önskvärda bakterier får ett övertag, så kan det leda till att mångfalden minskar, vilket i sin tur kan leda till ohälsa.

Specifikt för LP299V är den väldigt speciella egenskapen att den kan binda sig till en receptor i tarmen. Det är det inte alla mjölksyrabakterier som kan. LP299V binder till den så kallade mannosreceptorn. Många potentiellt elaka bakterier, som till exempel e-coli binder sig också till mannos – men LP299V har förmågan att blockera de elaka bakteriernas möjlighet att få fäste på tarmen.
– De sjukdomsalstrande bakterierna trängs därmed undan och får svårare att föröka sig. Mjölksyrabakterien får därmed tarmen att må bättre, vilket ökar det allmänna välbefinnandet, förklarar Niklas Larsson.

LÄS OCKSÅ: 22 positiva effekter av probiotika

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden
Vår tarmvägg är känslig. Den består av ett enkellager av epitelceller och en ohälsosam eller stressad tarmvägg kan kopplas till olika sjukdomstillstånd. När tarmen inte längre är tät börjar den läcka och då kan oönskade bakterier och andra otrevliga ämnen passera från tarmen in i blodet, vilket leder till inflammatoriska tillstånd i kroppen som kan göra oss sjuka. Genom att stärka de goda tarmbakterierna blir tarmens väggar tätare och de dåliga bakterierna släpps inte igenom.

 

Olika typer av probiotika hjälper på olika områden. Niklas Larsson berättar att vetenskapliga studier visar att den speciella bakteriestammen, LP299V, är effektiv mot problem som svullen mage, smärta, diarré, förstoppning och oregelbunden avföring.

I samband med en antibiotikabehandling eller under resor utomlands kan det vara en fördel att ta tillskottet. Det är bra att känna till att det kan ta en till två veckor innan effekten märks, men därefter brukar effekten öka för att sedan stabilisera sig.

LÄS OCKSÅ: Henrik Ennart: “Din lycka går via magen”

Autoimmuna sjukdomar
Det talas mycket om immunförsvaret och om att stress, sömnbrist och dåliga matvanor skapar ohälsa, så hur kan ett tillskott med mjölksyrabakterier påverka immunsystemet?
– Immunförsvaret påverkas av vårt moderna sätt att leva. Det finns en tydlig koppling mellan immunförsvarets funktion och tarmfloran, inte bara lokalt i tarmen utan även systemiskt då det gäller hur vi hanterar vanliga virusinfektioner som förkylningar och influensa. Utvalda probiotiska bakterier kan stärka immunförsvaret.
– Just nu pågår mycket spännande forskning kring hur mikrofloran och bakterier kan påverka risken för att utveckla autoimmuna sjukdomar som bland annat diabetes, MS och glutenintolerans, säger Niklas Larsson.

Av Inger Palm

Källor: Lactobacillus plantarum 299v improves symptoms of irritable bowel syndrome, A controlled, double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome, Alteration of intestinal microflora is associated with reduction in abdominal bloating and pain in patients with irritable bowel syndrome, Survival of Lactobacillus plantarum DSM 9843 (299v), and effect on the short-chain fatty acid content of faeces after ingestion of a rose-hip drink with fermented oats.


Probi mage

Probi mage lindrar mag- och tarm-besvär som IBS, ballongmage, gasbildning och magknip.
Lp299v medverkar också till:

Tränger bort onda bakterier.

Stärker tarmen och underlättar tarmens arbete.

Stimulerar tillväxten av goda
bakterier.

Ger näring åt tarmen.

Sänker inflammationsmarkörer.

Minskar läckage av gifter och
endotoxiner.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

 

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

 

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.