picklad zuccini och branteviksinläggning från kokboken den goda gröna julen av carolina jönsson

Goda vegetariska sillalternativ till julbordet

Fakta

Receptet är från den vegetariska kokboken "Den goda gröna julen" av Karoline Jönsson utgiven på Norstedts förlag.

Inlagd sill är en klassiker på julbordet, älskad av många. Den som väljer att äta växtbaserat kan testa att istället pickla zucchini och lägga in i smaksätta majonnäsröror. Med dessa smakfulla recept på picklad zuccini och branteviksinläggning går inget av den goda smaken förlorad. Ihop med denna läckra vegetariska variant på glasmästarsill gjord på svamp är sillbrickan fullkomlig.

 

Portioner: 6

Ingredienser

Picklad zuccini
1 zucchini
2 deciliter vatten
1 deciliter strösocker
1½ matsked ättika (24%)
½ tesked salt

Majonnäs
1½ deciliter varmpressad rapsolja
¾ deciliter osötad sojamjölk utan tillsatt kalcium
1 tesked dijonsenap eller
½ matsked skånsk senap
1 tesked citronsaft

Smaksättningar

Pepparrot

1 matsked riven pepparrot
½ tesked ljus sirap eller agavesirap

Senap
2 matsked skånsk senap
⅔ deciliter hackad dill, färsk eller fryst
½ tesked ljus sirap eller agavesirap

Skärgård
½ burk tångrom (ca 40 g)
½ rödlök, hackad
½ deciliter hackad dill, färsk eller fryst
½ tesked ljus sirap eller agavesirap

Curry
1 tesked curry
1 äpple, hackat eller skuret i skivor
½ tesked ljus sirap eller agavesirap

Branteviksinläggning
Godast av världens alla sillinläggningar är varianten som kommer från det lilla fiskeläget Brantevik på Österlen enligt kokboksförfattaren Karoline Jönsson, här kommer receptet på hennes vegovariant. Räcker till 1 stor burk .

250 gram svamp, till exempel shiitake eller portabello
1 rödlök
1 gul lök
3 lagerblad
15 vitpepparkorn
15 kryddpepparkorn
1 tesked grovmalen citronpeppar
¾ deciliter strösocker
¾ deciliter hackad dill, färsk eller fryst

Lag
3 deciliter vatten
1 tesked salt
2 matsked ättika (24 %)

Gör så här

Picklad zuccini
Skala zucchinin och skär i lagom stora munsbitar. Blanda vatten, socker, ättika och salt i en kastrull, koka upp och lägg i zucchinin. Sjud ett par minuter och ta sedan från värmen. Låt zucchinin ligga i lagen tills du ska blanda den med smaksatt majonnäs. Du kan dock ta upp zucchinin ur den varma lagen om du tycker att den börjar bli för mjuk, och sedan lägga tillbaka den när lagen svalnat. Mixa samman ingredienserna till majonnäsen. Välj två smaksättningar och rör samman hälften av majonnäsen med ingredienserna till en smaksättning och andra hälften med den andra smaksättningen, eller gör dubbel sats av en smaksättning. Smaka av med salt och vänd ner zucchinifiléerna.

Branteviksinläggning
Rensa svampen och dela den i bitar. Lägg ingredienserna till lagen i en kastrull, koka upp och lägg i svampen. Låt svampen ligga i lagen tills den svalnat. Skala och hacka lökarna fint. Smula sönder lagerbladen och krossa pepparkornen i en mortel. Lägg lök, kryddor, socker och dill i en glasburk och rör om. Fiska upp svamparna från lagen med en hålslev, lägg dem i burken och rör om så svampen blandas väl med övriga ingredienser. Sätt på lock och låt inläggningen stå svalt i tre dygn. När det är dags för servering är det huvudsakligen svampen som äts men det är gott att låta lite av löken hänga med upp på tallriken också.

Fakta

Receptet är från den vegetariska kokboken "Den goda gröna julen" av Karoline Jönsson utgiven på Norstedts förlag.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.