Gör din egen ansiktsmask | Kurera.se

Gör din egen ansiktsmask

Flera av de ingredienser som du förvarar i ditt kylskåp eller skafferi kan gynna ditt ansikte. Här kommer 4 olika ansiktsmasker som du lätt sätter ihop på några minuter.

De finns några saker du inte ska utsätta dig för om du vill bibehålla fräschören i huden och åldras vackert. Bland de viktigaste är att inte röka. Det ger rynkor i förtid och huden blir gråare på grund av att blodcirkulationen minskar. Den som rökt i 20 år får förutom mer rynkor en gulaktig hud.
Läs också: 10 frågor om hy och hudvård

Undvik att exponera dig i solen allt för mycket
För mycket alkohol under lång tid sätter tydliga spår i ansiktet. Ihärdigt solande ger pigmentfläckar, rynkor och så småningom tappar huden spänst och blir hängig. En ohälsosam kost syns så småningom i ansiktet. Kanske inte i 30-års åldern, men det kommer definitivt att synas när du blivit 45-50 år. En överdriven användning av kosmetika kan också sätta spår i huden. Välj ansiktsmask beroende på hur din hy ser ut och vilka behov den har.
Här kommer fyra olika ansiktsmasker du lätt sätter ihop själv.
Läs också: Så får du fin hy - med blommor

Exfolierande mask avlägsnar döda hudceller
Ta en deciliter havre och smält i en panna. Krossa havren och tillsätt en halv tesked honung, 2 droppar kamomillolja, 2 droppar geraniumolja samt 2 matskedar mjölk. Blanda runt ordentligt och massera sedan in masken i ditt ansikte. Låt den sitta i ungefär 15 minuter. Skölj därefter bort masken med ljummet vatten. Om du har en fet hud kan du lägga till 5 droppar citronjuice. Huden kommer att kännas mjukare eftersom masken har avlägsnat döda hudceller. Det kallas för exfoliering och stimulerar samtidigt nybildningen av hudceller.
Läs också: Näringen som får din hy att stråla

 

Tar bort fula ringar under ögonen
Blanda två matskedar honung med en vispad äggula. Häll ner en matsked citronjuice och massera sedan in masken i hela ansiktet. Låt den ligga i 20 minuter. Huden kan kännas stram. Tvätta sedan av med ljummet vatten. Masken är bra för både rynkor och mörka ringar under ögonen.
Ett annat tips för ringar under ögonen är om du köper en färsk ros och rycker loss fem blad som du sedan mosar med en sked. Applicera de mosade rosorna runt ögonen och låt de verka i 15 minuter innan du tvättar bort masken med kallt vatten. Du kan även lägga masken i hela ansiktet.
Läs också: Kisel för hår, hud och naglar

Dämpar finnar och fläckar
Den nyttiga tomaten kan göra skillnad på en fet hy. Skiva tomaten och lägg skivorna på ditt ansikte. Låt tomatsaften dra in sig i huden under 15 minuter innan du sköljer med ljummet vatten. Det tar bort pormaskar och smuts samtidigt som tomaten återfuktar huden.
Läs också: Så skyddar du din hud i sommar - allt du behöver veta

Jordgubbar ger huden näring
Har du torr hud behöver den hjälp med fukt. För att återfukta din hud ska du skiva några jordgubbar och blanda med 1 matsked honung. Applicera masken i ansiktet och låt den sitta i 20 minuter. Skölj sedan med ljummet vatten.
Läs också: Varför får man stora porer?

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.