påskris, göteborg kalkon

Göteborg är en av 134 kommuner som slutat med påskfjädrar

Att ta avstånd till grymhet mot djur blir allt vanligare, den växande vegantrenden är ett tydligt tecken på det. I påsk har kommuner på flera håll i landet valt bort påskfjädrar, rapporterar Sveriges radio P4.

Påskfjädrar kan snart vara ett minne blott. Flera kommuner har till och med förbjudit användandet av fjädrar då det inte finns några garantier för hur djuren har haft det under uppfödningstiden. Detta har till exempel gjort att Göteborgs kommun slutar använda fjädrar i sin verksamhet. Enligt organisationen Djurens rätt kommer i princip alla påskfjädrar som säljs på den svenska marknaden från fåglar, vanligast är att de kommer från kalkonuppfödningar i USA.

Varierande grad av minskat användande
P4 Väst har ringt runt för att se hur kommunerna Västsverige ställer sig till att använda påskfjädrar. Och på flera håll har man alltså valt att använda sig av annat påskpynt, till exempel har förskolechefer och rektorer i Bengtsfors uppmanat personalen att inte använda produkter från djur i pysslet.

 

LÄS OCKSÅ: ”Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Använder andra alternativ
Lilla Edet undviker fjädrar i offentlig utsmyckning, det gör även bland andra Sotenäs, Uddevalla, Åmål, Vänersborg och Trollhättan. I Lysekil används inte påskfjädrar inom skolan. Alternativ som används är bland anant tyll, ullbollar och plastband.

LÄS OCKSÅ: Vi handlar för dubbelt så mycket i påsk

Fjäderfria listan
Organisationen Djurens rätt kartlägger sedan något år tillbaka vilka kommuner som skippar fjädrarna, förra året lät 25 procent av landets kommuner bli att använda fjädrar rapporterar organisationen. Dessa förs upp på ”Fjäderfria listan”, där återfinns i år namnet på 134 kommuner. Enligt Djurens Rätt är bakgrunden till att fjädrar väljs bort dels brister i djurskyddet och dels att det är svårt garantera att fjädrarna inte har plockats från levande djur. Moa Richter Hagert kommunikationsansvarig på Djurens Rätt skriver i ett pressmeddelande att det inte finns någon anledning att använda animaliska material när det finns gott om djurvänliga alternativ. Alternativ som används i kommunerna som Radio P4 Väst talat med är bland annat tyll, ullbollar och plastband.

Av redaktionen

Källa: Radio P4 Väst och Djurens rätt

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen.