Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Året som gått har varit ett spännande och utvecklande helt fantastiskt för Kurera och oss som gör tidningen och sajten. Nästan åtta miljoner (!) besökare har läst artiklar på Kurera.se under 2019. Stort tack till er alla!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2019 och vi ses under 2020.

Men innan vi lämnar 2019 bakom oss helt, låt oss summera lite. Varje vecka har Kurera.se i genomsnitt hela 263 000 unika besökare på hälsosajten. Det är fantastiskt och vi är väldigt stolta och glada över att siffran över besökare ökar hela tiden. Vi håller förstås lite koll på vilken typ av artiklar som ni läser mest också – mer om det nedan.

Vi har just nu 61 700 följare på Facebook – tack till alla er som gillar, kommenterar och delar våra inlägg där.

Tidningen Kurera trycks i 80 000 exemplar per utgåva och ges ut fem gånger om året. Den finns på hälsocaféer och hälsobutiker samt hos vissa terapeuter. Vill du veta var du hittar den så har du en lista över utlämningsställen här: Kureras utlämningsställen

 

Vi har också ett snabbt växande instagramkonto, med nästan 7000 följare. Följ oss gärna även där!

Vårt nyhetsbrev som vi skickar ut varje vecka når just nu 9 100 prenumeranter. Vill du också få nyhetsbrev från oss så anmäler du dig enkelt här: Kureras nyhetsbrev

(Tröttnar du så är det lika enkelt att avbeställa det igen genom en länk som finns i nyhetsbrevet.)

Minns ni att vi gjorde TV under 2019? Vi intervjuade Åke Lignell om den svenska superalgen, astaxanthin som växer i grunda vatten ute i skärgården.

SE INSLAGET HÄR: Här växer världens starkaste antioxidant

Och vi ställde frågor till medicine doktor, Lars Lindmark, om artros och hur den kan behandlas:

DET INSLAGET KAN DU SE HÄR: Hur behandlas artros?

Så vad har flest av er läst under 2019? Här kommer en liten sammanfattning om året mest lästa artiklar.

Intressant läsning om sköldkörtelproblem
Under 2019 handlade den mest läst artikeln på kurera.se om vilka symtom som kan uppstå när sköldkörteln inte fungerar som den ska. Den vanligaste formen av sköldkörtelproblem är när du har en underfunktion. Lite drygt 465 000 svenskar behandlades för hypotyreos under 2018, men mörkertalet är troligen stort. Ungefär 10 000 behandlades för hypertyreos, det vill säga överfunktion i sköldkörteln.  270 775 personer läste texten.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Symtom på sköldkörtelproblem

 

Magproblem drabbar många
Vi är många som till och från har problem med magen. En del måste följa strikta kostrekommendationer för att må bra medan andra kan göra större utsvävningar innan magen bullrar. Artiklar som tipsar om mat, dieter eller tillskott som lugnar magen är därför oerhört vällästa, så även en artikel som beskriver hur gaser, diarré och uppkördhet kan lugnas med hjälp av olika livsmedel. Den hamnade på andra plats i listan över de mest lästa 2019 med 192 662 läsare. På tredje plats kom en artikel om mat som du ska undvika och välja vid IBS.  Hela 148 747 klickade på denna artikel.

LÄS ARTIKLARNA HÄR: Livsmedel som lugnar magen och Maten du ska undvika vid IBS

Ryggproblem som får en lösning
På Kurera skriver vi om problem som uppstått och ofta visar vi på en väg bort från bekymmer och ohälsa. Ett exempel på det är när vi intervjuade våra träningsexperter Jamina och Anders Gatti och bad de visa demonstrera olika övningar för de som har värk i ländryggen. I texten förklarade de att om du har ländryggsproblem sitter orsaken till problemen ofta någon annanstans, värk i ländryggen kommer ofta av ett stelt säte, stel baksida lår, stela höftböjare och eller svag sätes- och bålmuskulatur. Den här artikeln lästes av 145 643 och hamnade på tredje plats av de mest lästa.

LÄS ARTIKELN HÄR: Övningar som hjälper ländryggen

 

Populära bloggare
Våra bloggare väcker alltid intresse hos er. Hälsorådgivare Mia Hagenmalm är väldigt populär. Hon skriver inte om någon speciell diet utan har fokus på mat man mår bra av som är lagad från grund med bra ekologiska råvaror.

LÄS MER HÄR: Mias blogg

Våra experter är också oerhört populära och vällästa. Under 2020 kan du som följer oss se fram mot nya kunniga experter att ställa frågor till – så håll utkik här: Kureras expertpanel

Åtta miljoner besökare på vår hälsosajt är en fantastisk siffra som vi är mycket glada och stolta över. Vi hoppas förstås att ni fortsätter hänga med oss på Sveriges bästa hälsosajt även under 2020!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.