Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.

Innan vi lämnar 2020 bakom oss helt, låt oss summera lite. Varje vecka har Kurera.se i genomsnitt nästan en kvarts miljon unika besökare på hälsosajten. Det är fantastiskt och vi är väldigt stolta och glada över att siffran över besökare ökar hela tiden. Vi håller förstås lite koll på vilken typ av artiklar som ni läser mest också – mer om det strax.

Vi har just nu över 63 000 följare på Facebook – tack till alla er som gillar, kommenterar och delar våra inlägg där.

Tidningen Kurera trycks i 65 000 exemplar per utgåva och ges ut fem gånger om året. Den finns nu i fler hälsobutiker, caféer och hos vissa terapeuter än någonsin tidigare.

 

Vill du veta var du hittar den så har du en lista över utlämningsställen här: Kureras utlämningsställen.

Är du butiksägare, terapeut etc och vill dela ut tidningen till dina kunder så kontakta oss här.

Vi har också ett snabbt växande  Instagramkonto med nästan 8000 följare. Följ oss gärna även där!

Vårt nyhetsbrev som vi skickar ut varje vecka når just nu en bra bit över 14 000 prenumeranter. Vill du också få nyhetsbrev från oss så anmäler du dig enkelt här: Kureras nyhetsbrev.

(Tröttnar du så är det lika enkelt att avbeställa det igen genom en länk som finns i nyhetsbrevet.)

Så vad har flest av er läst under 2020? Här kommer en liten sammanställning av året mest lästa artiklar.

Intressant om sköldkörtelproblem
Under 2020 handlade den mest läst artikeln på kurera.se om vilka symtom som kan uppstå när sköldkörteln inte fungerar som den ska. Vi har skrivit flera artiklar om sköldkörteln under året (och fler kommer 2021!) just därför att vi ser att intresset fortsätter att öka.

Den vanligaste formen av sköldkörtelproblem är en underfunktion. Runt 472 000 svenskar behandlades för hypotyreos under 2019, men mörkertalet är sannolikt stort. Lite drygt 10 000 behandlades för hypertyreos, det vill säga överfunktion i sköldkörteln. Vi kommer att skriva mer om både överfunktion och underfunktion i sköldkörteln under 2021.

 

Hela 275 006 personer har läst artikeln  ”Vanliga symtom på att sköldkörteln inte fungerar som den ska”.

Den artikeln var den mest lästa under 2020.

Den här artikeln: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem hamnade på åttonde plats av de mest lästa under 2020.

Magproblem drabbar många
Det är många som till och från har problem med magen. Artiklar som tipsar om mat, dieter eller tillskott som lugnar magen är därför mycket vällästa, så även artiklar som beskriver hur gaser, diarré och uppkördhet kan lugnas med hjälp av kosten. 9 livsmedel som lugnar magen och Här är matens om du ska välja och undvika vid IBS hade drygt 90 000 läsare var. 7 tecken på att du inte tål gluten  hade drygt 60 000 läsare.

Ryggproblem som får en lösning
På Kurera skriver vi om problem som uppstått och ofta visar vi på en väg bort från bekymmer och ohälsa. Ett exempel på det är när vi intervjuade våra träningsexperter Jamina och Anders Gatti och bad dem demonstrera övningar för alla som har värk i ländryggen. I texten förklarade de att om du har ländryggsproblem sitter orsaken till problemen ofta någon annanstans, värk i ländryggen kommer ofta av ett stelt säte, stel baksida lår, stela höftböjare och eller svag sätes- och bålmuskulatur. Den här artikeln lästes av nästan 80 000 och hamnade på sjätte plats av de mest lästa.

 

Coronaåret
Året som gick handlade mycket om coronaviruset, så artikeln, Patienter med covid-19 får C-vitamin intravenöst som ligger förstås också på vår 10-i-topp-lista.

Våra experter är också oerhört populära och vällästa. Under 2020 fick vi två nya experter. Nu har vi nio experter du som läsare kan ställa frågor till. Här finns våra experter: Kureras expertpanel.

Nästan 15 miljoner sidvisningar i tio miljoner sessioner på vår hälsosajt är fantastiska siffror som vi är mycket glada och stolta över.

Vi hoppas förstås att ni fortsätter hänga med oss på Sveriges bästa hälsosajt även under 2021!

Vårt nyårslöfte till er är fortsätta göra en riktigt bra hälsosajt som inspirerar, folkbildar och informerar om naturliga vägar till hälsa i smått och stort – för både individen och planeten!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?