Annons
Annons

Grattis Kureras bloggare Patrik Wincent – ny expert i ”Lyxfällan”

Vi på Kurera gratulerar vår bloggare och krönikör, författaren och terapeuten Patrik Wincent till det nya jobbet som expert och en av de fyra programledarna i det populära programmet ”Lyxfällan” som går i kanal TV3 med start första veckan i februari.

Redaktionen

9 januari, 2018
Grattis Kureras bloggare Patrik Wincent – ny expert i ”Lyxfällan”
Dela inlägget

Vi på Kurera gratulerar vår bloggare och krönikör, författaren och terapeuten Patrik Wincent till det nya jobbet som expert och en av de fyra programledarna i det populära programmet ”Lyxfällan” som går i kanal TV3 med start första veckan i februari.

Tillsammans med journalisten Frida Boisen, Magdalena Kowalczyk känd från Gladiatorerna och veteranen i sammanhanget Magnus Hedberg ska han hjälpa till att coacha skuldsatta att få rätsida på tillvaron.

Hur känns det? Är du nervös?
– Känns så spännande, verkligen! Det är ju lite pirrigt, men samtidigt så är jag van vid media och att jobba som terapeut med shoppingmissbruk är något jag verkligen är bekant med. Släpper dessutom en bok ”Shop til you drop” nu i april som handlar just om detta, så jag känner mig taggad till tusen.

 

Du har ju lång erfarenhet av att arbeta med olika typer av beroendeproblematik, hur tror du det kommer sig att så många hamnar i en skuldfälla?
– Det finns många anledningar varför man kan hamna i skuldfällan. Unga kvinnor har länge varit de som löpt störst risk, även om det kommer siffror som visar att även män börjar missbruka sitt köpande. Vissa personligheter är mer benägna att utveckla ett shoppingberoende och de som lider av depression eller ångest löper större risk än andra. Då kan shopping bli ett sätt att ta itu med obehagliga känslor. Det kan även handla om att upprätthålla en viss status.

LÄS OCKSÅ: Varning för den digitala barnvakten

Är det ett ökande problem?
– De senaste åren har jag och andra som jobbar med missbruk märkt en kraftig ökning av just shoppingmissbruk och jag tror att tekniken och sociala medier är en av orsakerna till det. Det har blivit enklare helt enkelt. Vi kan handla saker från butiker, grossister och fabriker i hela världen från våra datorer. Många fysiska butiker får lägga ned sin verksamhet och antingen gå i konkurs eller flytta verksamheten till en hemsida. Ändå handlar vi mer än någonsin, och allt fler utvecklar ett missbruk. Vi köper inte bara sådant vi behöver, vi köper för att vi inte kan låta bli. Och många lånar pengar till konsumtion. Snabba och dyra lån, för att vi bara måste ha en grej till. Sedan kommer oftast baksmällan.

LÄS OCKSÅ: Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Hur stora är chanserna att de som fått hjälp förblir skuldfria? Är det stor återfallsrisk?
– Återfallsrisken är stor om man inte söker professionell hjälp. Vanligtvis finns det en förnekelse att det existerar en problematik som gör det svårt för personen att vilja ta emot hjälp och göra förändringar. De som nått sin botten och är villiga att ta emot hjälp har oftast en större chans, de bryter då lögnen och förnekelsen vilket gör det lättare att ändra beteendet. Men vägen till tillfrisknande är lång och kräver ett engagemang från personen ifråga.

LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind

Kanske en dum fråga men vad kan man göra för att undvika att hamna där?
– Vi flyr oftast in i saker så fort vi vill undvika jobbiga känslor. För att förändra vårt beteende behöver vi ändra en del saker. Dels hur vi lever våra liv rent praktiskt, men även göra en inre resa och titta på vilka vi är och hur vi kan bygga upp vår självkänsla och uppskatta vårt eget värde. Det som på riktigt ökar vårt välmående handlar snarare om att ge uttryck för de vi är än ägande och att göra intryck på andra. Nära relationer, att hjälpa andra människor, att känna meningsfullhet och att ta hand om sin hälsa är sådant som bidrar till att vi mår bra. Så att lägga mer tid på andra människor, upplevelser och att lära sig nya saker är ett klokt recept.

Köpberoendes Riksförbund uppskattar att omkring 450 000 svenskar kan vara shoppingmissbrukare men mörkertalet antas vara stort.
– I ett samhälle som uppmuntrar materialism och att följa den senaste modetrenden eller ha den hetaste tekniken blir shopping nyckeln till framgång och lycka. Varje dag blir vi matade av reklam som förmedlar bilden att om vi köper produkten eller tjänsten kommer det att förbättra våra liv. Vi använder tid, energi och pengar i strävan efter saker som inte kommer göra oss lyckliga. Buddhisterna brukar säga att ju mer vi äger – ju mer oro och kontroll behöver vi ha.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Patrik Wincent
Ålder: 43 år.
Bor: Gubbängen, Stockholm.
Sysselsättning: Samtalsterapeut, coach och författare med många års erfarenhet av arbeten med missbruks- och beroendeproblematik.
Aktuell: Som expert i programmet Lyxfällan i TV3.
Följ Patriks blogg på Kurera.

Annons
Annons