Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord vi kan skriva under på – vartenda ett.

Tidningsmänniskor pratar gärna om tidningar som sina babysar, små embryon till idéer som tar tid att växa och ta form innan de äntligen ser dagens ljus. Jag vet, det låter fånigt, men där har ni det, det talar väl om något om de starka känslor som vi har för våra produkter av papper, ord och bilder. Vi lever med tidningen redan när den bara är en tanke för att sedan släppa ut den i stora vida världen för att möta läsarna.

LÄS OCKSÅ: Hälsopionjären Peter Wilhelmsson

Vi har släppt in mer flärd
Kurera var som alla andra tidningar naturligtvis en tanke och en dröm innan den blev verklighet. Peter Öhrnqvist skrev en fin programförklaring i sin allra första ledare:

 

”Innehållet ska spegla den nya tidens medvetenhet om att egenvård är viktigt.”

Och:

”Tidningen ska tillgodose kunskapsfrågor som ställs om nya alternativ i medicinen med kvalificerade svar och trovärdighet.” Det är samme Peter som vi skickar tidningen till när den ska tryckas, så han jobbar fortfarande med Kurera, fast på ett annat sätt. 

Dagens Kurera skriver om friskvård, egenvård, naturlig hälsa – och skönhet. Tidningen har inte tappat sina grundvärderingar, som är att ge läsarna senaste nytt om forskning som rör om hälsa, kost och träning. Fast när vi tittar tillbaka är det tydligt att 20-åringen har släppt in mera flärd i sitt liv. Ekologisk hudvård är relativt ny trend i Kureras liv, och en vi välkomnar.

Även miljö har blivit ett större område nu än det var då. Det ligger också i tiden och är en viktig del av vårt eget och hela världens välmående. 

En hel Kurera-familj
Mottot är nu som då, att ge våra läsare inspiration och verktyg för att kunna leva ett hälsosamt, aktivt och friskt liv – hela livet.

 

Kurera trycks i en upplaga om 80.000 och delas nu som då ut i en lång rad butiker, caféer och salonger från Ystad i söder till Piteå i norr. 

Men naturligtvis har det hänt en massa saker sedan Kurera startade – inte bara med layout och innehåll i tidningen. 

Kurera är numera en hel familj av kanaler: Sajten kurera.se som når hela 260 000 besökare en vanlig vecka och därmed är en av Sveriges i särklass bäst besökta hälsosajter. Den uppdateras minst två gånger om dagen och täcker hela spektrat av hälsa – från kost och träning till mental hälsa, hudvård, miljö och nu även husdjurshälsa.

 

Fantastiska experter
På sajten kan vi fördjupa oss ännu mer än i tidningen och ge dig mer av allt det som är Kurera. Det finns massor av intressant forskning kring naturens egna läkemedel för den som vet var man ska leta. På kurera.se förser vi artiklarna med klickbara länkar till forskningen så ofta vi kan, så att du som läsare kan se var vi hämtat våra uppgifter och kan läsa vidare. Vi ser det som en fråga om trovärdighet. Våra fantastiska experter står också för trovärdighet och för ett enormt kunnande. De är alla oerhört uppskattade och populära.  

Kureras facebook har nästan 62 000 följare, och vårt instagramkonto har fått en nytändning och ökar just nu snabbt. I dagarna nådde vi vårt delmål på 7 000 följare! Vi har också ett litet men naggande gott konto på karriärnätverket LinkedIn. Och så skickar vi ut ett nyhetsbrev varje vecka, som har nästan 10 000 mottagare.

LÄS OCKSÅ: "Här lever vi som vi lär"

Oerhört roligt
Så där är det ju med 20-åringar – de kan allt, vill allt, törs allt och är redo att ta sig an världen. Det är lite så vi känner, vi som gör Kurera. Det är oerhört roligt att få jobba med en tidning och en sajt där uppslagen aldrig tryter. Så är det med hälsa – ett ämne som aldrig tar slut. Eller ”lyxproblem” som vi säger när vi väljer mellan intressanta ämnen att skriva om. 

Men en viktig sak består från starten: Vi gillar fortfarande när ni som läser tidningen hör av er! Så mejla oss!

Maria Torshall, chefredaktör


Hallå där...

...Jan Bergström

Du var med i Kureras första nummer för 20 år sedan. Där berättade du att du tog ginkgo biloba för att du jobbade mycket och märkte att koncentration och minne inte var lika bra som tidigare. Hur gick det sen?
– Jag hade hört talas om detta naturläkemedel men hade fått den uppfattningen att det passade bäst för åldersrelaterade problem som hade med kalla händer och sus i öronen att göra. Jag blev rejält överraskad när jag fick reda på att gingko fungerar för lättare minnesproblem som jag själv hade – och var jag tvungen att prova. Redan efter någon vecka märkte jag skillnad och jag hittade tillbaka till min skärpa igen. Jag tog preparatet ett tag, men slutade när jag inte tyckte att jag behövde det längre. Fast jag måste erkänna att jag fortfarande inte kommer ihåg när barn och barnbarn fyller år.

Då var du affärsområdeschef, reste en del och hade en aktiv fritid med golf och var pressansvarig för Davis Cup-arrangemang. Vad gör du idag?
– För 17 år sedan startade jag mitt nuvarande egenvårdsföretag, men eftersom jag är 69 år och officiellt en pensionär har jag dragit ner på arbetstakten. Min fru Anna-Karin och jag flyttade för några år sedan från Falsterbo till Österlen där vi köpte en gård. Jag har mitt kontor i ett av husen.

Vad gör du för att må bra och hålla dig i form?
– För fyra år sedan bytte jag ut mina slitna knän mot proteser så nu blir det en hel del golf på sommaren och lite tennis när andan faller på. Sedan vi flyttade ut på landet så har jag jagat mer. Förut kunde jag köra 100 mil i veckan för bra jaktmöjligheter men nu finns allt runt knuten. Vi tar också till vara på köttet och tänker på att handla närodlat och ekologiskt. Våra två jakthundar kräver motion varje dag, vilket betyder att jag varvar kontorsarbete med långa promenader. Mitt minne tränar jag varje dag med att lösa minst ett korsord om dagen. Tillvaron är med andra ord väldigt behaglig.

Av Inger Palm

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Hälsa

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

 

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

 

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.