Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord vi kan skriva under på – vartenda ett.

Tidningsmänniskor pratar gärna om tidningar som sina babysar, små embryon till idéer som tar tid att växa och ta form innan de äntligen ser dagens ljus. Jag vet, det låter fånigt, men där har ni det, det talar väl om något om de starka känslor som vi har för våra produkter av papper, ord och bilder. Vi lever med tidningen redan när den bara är en tanke för att sedan släppa ut den i stora vida världen för att möta läsarna.

LÄS OCKSÅ: Hälsopionjären Peter Wilhelmsson

Vi har släppt in mer flärd
Kurera var som alla andra tidningar naturligtvis en tanke och en dröm innan den blev verklighet. Peter Öhrnqvist skrev en fin programförklaring i sin allra första ledare:

 

”Innehållet ska spegla den nya tidens medvetenhet om att egenvård är viktigt.”

Och:

”Tidningen ska tillgodose kunskapsfrågor som ställs om nya alternativ i medicinen med kvalificerade svar och trovärdighet.” Det är samme Peter som vi skickar tidningen till när den ska tryckas, så han jobbar fortfarande med Kurera, fast på ett annat sätt. 

Dagens Kurera skriver om friskvård, egenvård, naturlig hälsa – och skönhet. Tidningen har inte tappat sina grundvärderingar, som är att ge läsarna senaste nytt om forskning som rör om hälsa, kost och träning. Fast när vi tittar tillbaka är det tydligt att 20-åringen har släppt in mera flärd i sitt liv. Ekologisk hudvård är relativt ny trend i Kureras liv, och en vi välkomnar.

Även miljö har blivit ett större område nu än det var då. Det ligger också i tiden och är en viktig del av vårt eget och hela världens välmående. 

En hel Kurera-familj
Mottot är nu som då, att ge våra läsare inspiration och verktyg för att kunna leva ett hälsosamt, aktivt och friskt liv – hela livet.

 

Kurera trycks i en upplaga om 80.000 och delas nu som då ut i en lång rad butiker, caféer och salonger från Ystad i söder till Piteå i norr. 

Men naturligtvis har det hänt en massa saker sedan Kurera startade – inte bara med layout och innehåll i tidningen. 

Kurera är numera en hel familj av kanaler: Sajten kurera.se som når hela 260 000 besökare en vanlig vecka och därmed är en av Sveriges i särklass bäst besökta hälsosajter. Den uppdateras minst två gånger om dagen och täcker hela spektrat av hälsa – från kost och träning till mental hälsa, hudvård, miljö och nu även husdjurshälsa.

 

Fantastiska experter
På sajten kan vi fördjupa oss ännu mer än i tidningen och ge dig mer av allt det som är Kurera. Det finns massor av intressant forskning kring naturens egna läkemedel för den som vet var man ska leta. På kurera.se förser vi artiklarna med klickbara länkar till forskningen så ofta vi kan, så att du som läsare kan se var vi hämtat våra uppgifter och kan läsa vidare. Vi ser det som en fråga om trovärdighet. Våra fantastiska experter står också för trovärdighet och för ett enormt kunnande. De är alla oerhört uppskattade och populära.  

Kureras facebook har nästan 62 000 följare, och vårt instagramkonto har fått en nytändning och ökar just nu snabbt. I dagarna nådde vi vårt delmål på 7 000 följare! Vi har också ett litet men naggande gott konto på karriärnätverket LinkedIn. Och så skickar vi ut ett nyhetsbrev varje vecka, som har nästan 10 000 mottagare.

LÄS OCKSÅ: "Här lever vi som vi lär"

Oerhört roligt
Så där är det ju med 20-åringar – de kan allt, vill allt, törs allt och är redo att ta sig an världen. Det är lite så vi känner, vi som gör Kurera. Det är oerhört roligt att få jobba med en tidning och en sajt där uppslagen aldrig tryter. Så är det med hälsa – ett ämne som aldrig tar slut. Eller ”lyxproblem” som vi säger när vi väljer mellan intressanta ämnen att skriva om. 

Men en viktig sak består från starten: Vi gillar fortfarande när ni som läser tidningen hör av er! Så mejla oss!

Maria Torshall, chefredaktör


Hallå där...

...Jan Bergström

Du var med i Kureras första nummer för 20 år sedan. Där berättade du att du tog ginkgo biloba för att du jobbade mycket och märkte att koncentration och minne inte var lika bra som tidigare. Hur gick det sen?
– Jag hade hört talas om detta naturläkemedel men hade fått den uppfattningen att det passade bäst för åldersrelaterade problem som hade med kalla händer och sus i öronen att göra. Jag blev rejält överraskad när jag fick reda på att gingko fungerar för lättare minnesproblem som jag själv hade – och var jag tvungen att prova. Redan efter någon vecka märkte jag skillnad och jag hittade tillbaka till min skärpa igen. Jag tog preparatet ett tag, men slutade när jag inte tyckte att jag behövde det längre. Fast jag måste erkänna att jag fortfarande inte kommer ihåg när barn och barnbarn fyller år.

Då var du affärsområdeschef, reste en del och hade en aktiv fritid med golf och var pressansvarig för Davis Cup-arrangemang. Vad gör du idag?
– För 17 år sedan startade jag mitt nuvarande egenvårdsföretag, men eftersom jag är 69 år och officiellt en pensionär har jag dragit ner på arbetstakten. Min fru Anna-Karin och jag flyttade för några år sedan från Falsterbo till Österlen där vi köpte en gård. Jag har mitt kontor i ett av husen.

Vad gör du för att må bra och hålla dig i form?
– För fyra år sedan bytte jag ut mina slitna knän mot proteser så nu blir det en hel del golf på sommaren och lite tennis när andan faller på. Sedan vi flyttade ut på landet så har jag jagat mer. Förut kunde jag köra 100 mil i veckan för bra jaktmöjligheter men nu finns allt runt knuten. Vi tar också till vara på köttet och tänker på att handla närodlat och ekologiskt. Våra två jakthundar kräver motion varje dag, vilket betyder att jag varvar kontorsarbete med långa promenader. Mitt minne tränar jag varje dag med att lösa minst ett korsord om dagen. Tillvaron är med andra ord väldigt behaglig.

Av Inger Palm

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kornotto från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Kornotto med stekt svamp

Recept

Hört talas om kornotto? Det är som risotto, fast gjord på korngryn, som skapar ett härligt extra tuggmotstånd. Här är en höstig variant med svamp och timjan, signerad Malin och Linda Persson.

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

 

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

 

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

 

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.