Kvinna som är gravid håller sig om ryggen

Gravid och drabbad av Vena Cava-syndrom?

Fakta

Vill du följa Mia under hennes graviditet och funderingar? Titta in och följ Mias Gravidblogg: https://kurera.se/mia-tjarnlund

Hjärtklappning, andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor. Kureras Gravidbloggerska Mia Tjärnlund är i vecka 33 och har nu råkat ut för Vena Cava-syndrom. Här berättar hon vad det egentligen är och ger sina bästa tips till den som är drabbad.

Hej Mia! Berätta snälla om vad Vena Cava-syndrom är?
– Längs ryggen går kroppens största vener (Vena Cava) med syrefattigt blod som ska tillbaka till hjärtat. Venen från nedre delen av kroppen är stor och mjuk och utsätts under graviditeten för ett större tryck än normalt på grund av allt som ska få plats därinne i magen. Tryck på venen orsakar ett sämre blodflöde in till hjärtat varpå det alltså blir ett underskott av syresatt blod som går ut från hjärtat och upp till hjärnan. Det kan i sin tur ge hjärtklappning - när hjärtat försöker kompensera blodbristen - andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor.

 


Mias tips för gravida vid Vena Cava-syndrom eller svimningar/yrsel:

  • Prioritera vätska framför mat för att undvika att bli uttorkad, även om vätska volymmässigt känns värre än mat.
  • Prioritera att dricka juicer (helst gröna) och smoothies framför vatten för att få näringen på köpet. Extremt små mängder i taget.
  • Lyssna noga på kroppen och lär känna förloppet. Då kan de flesta svimningsanfall undvikas. Jag känner av det i kroppen en-två minuter innan det händer och hinner agera. Det börjar med sammandragningar (om inte magen redan är stenhård vilket min just nu är konstant), fortsätter med hjärtklappning och sedan kommer svimningskänslan.
  • Lär dig din kropps dygnsmönster och försök anpassa aktiviteter därefter. För mig är det mycket värre på morgonen och på förmiddagen än senare på dagen. Det är som att dagens första pulsökningar är som mest påfrestande på kroppen. Kroppen kämpar dessutom med frukosten (ökat blodflöde till magen ger än mindre blod till hjärnan) ända framåt lunch.
  • Ha alltid en plan för var du ska göra av dig själv om du får svimningskänslor. Helst ett ställe där det går att lägga sig ner. Om det inte går, ett ställe att sitta. Om det inte går, ett ställe att sjunka ihop intill en vägg eller något att hålla i. Det viktiga är att det finns en plan för den knappa tid man har på sig så att man kan undvika att falla.
  • Berätta för folk i din omgivning så att de vet hur de ska agera om du blir dålig eller svimmar, vilket är att lägga dig på vänster sida (INTE rygg) och ge dig vatten.
  • Vila när du har möjlighet och ligg gärna på vänster sida. Det maximerar blodflödet tillbaka till hjärtat, avlastar trycket på venen i ryggen och syresätter kroppen maximalt.
  • Praktisera yoga-övningar i framåtläge, till exempel kan du stå på alla fyra och svanka/skjut rygg, testa hunden, barnets position och liknande. Underbart skön effekt både under tiden och efteråt när man känner att man äntligen får tillräckligt med syre och blod till huvudet.
  • Bada i epsomsalt/magnesiumsulfat för att få mage och muskler att slappna av så mycket det går. Bada INTE ensam hemma och bada INTE för varmt eftersom det kan orsaka blodtrycksfall. Sitt gärna upp i badkaret eller ligg på vänster sida. Att ligga bakåtlutad förvärrar känslan.
  • Ät extra magnesium- och järntillskott, magnesium för avslappning och järn för syresättningen av blodet.

 

Av Emma V Larsson


Fakta

Vill du följa Mia under hennes graviditet och funderingar? Titta in och följ Mias Gravidblogg: https://kurera.se/mia-tjarnlund

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.