Josefines Gravidblogg

PSD

8 mars, 2013 | Kommentera (4)

PSD= Plötslig spädbarnsdöd

En av mina största rädslor..

Första nätterna eller snarare första två veckorna lät jag mig själv knappt sova. Kollade hela tiden så han andades, inte var för kall eller för varm. Ställde klockan för att kolla till honom.

Jag är fortfarande livrädd för detta fenomen, som jag tror dom flesta föräldrar är men är lite lugnare och klarar av att sova. Men kollar fortfarande om han andas väldigt ofta. Dag som natt. Har svårt att lämna han sovandes själv i sovrummet utan att jag är där.

Nästan alla jag pratat med säger att man är lugnare med andra barnet, men har VÄLDIGT svårt att tro det.

Charlie har ju haft sedan födseln lite hastigare andning än andra barn för att han var så stor och att han inte fick hjälp att trycka ut fostervatten ur lungorna pga kejsarsnittet. Så vi skulle vara lite vaksamma på detta om det blev värre. I söndags så började han hyperventilera då och då samt helt svettig.. Vi tog av han kläderna men svetten fortsatte att rinna, han var orolig och åt dåligt under kvällen. Så vi ringde sjukvårdsupplysningen och fick en remiss till barnakuten. Inget ställe man vill vara på i dessa tider eller överhuvudtaget. Men det gick väldigt fort för oss att få träffa läkaren som lyssnade på hjärtat, kollade syret och pulsen. Hon sa att det var ingen fara och han verkade må väldigt bra. Lugnande besked för nojiga föräldrar men både vi och läkaren var glada att vi tog oron på allvar. För man vet ju aldrig, det kan ju vara något som inte stämmer.

charlie6

 

http://se.babycenter.com/a419/pl%C3%B6tslig-sp%C3%A4dbarnsd%C3%B6d

 

Postad: 8 mars, 2013 Av: Josefines Gravidblogg Kategori: Baby, Familj och vänner, Hälsa | Etiketter: , , , , , , , , , , , , | Kommentera (4)

Det finns 4 kommentarer:

PSD

 1. Sofia skrev den

  Hej! Tack för en kul blogg! Det har varit och är så kul att läsa då vi själva fick vår förstfödda dotter för två månader sen, också med kejsarsnitt. Det var dock planerat sen fyra dagar innan då det upptäcktes att hon låg i säte.

  Jag tänkte bara tipsa dig om att skaffa ett andningslarm. Jag vet att många avfärdar det med att man bara är fånig och ängslig men du ska veta att man släpper oron för PSD helt! Det är så skönt att slippa och man sover mycket bättre om nätterna. Vi fick ärva vårat larm av min svåger, jag vet inte om jag hade tänkt på att köpa det annars. Men nu tipsar jag gärna andra oroliga föräldrar om det!

  Edith blev dessutom förkyld för två veckor sen (misstänkt RS-virus) och hon var väldigt snorig och slemmig i halsen med otäck hosta. Då var jag väldigt glad för larmet. Annars hade jag nog inte sovit en blund på en vecka för oron att hon skulle slemma och snora igen och inte få luft.

  Vi har larmet Babysence II. Ha en bra dag!

  • Gravidbloggen skrev den

   Hej Sofia!

   Får börja med att gratulera till Edith! 🙂 Hoppas allt gick bra och att Edith mår bättre från det misstänkta Rs viruset.
   Jag har hört delade meningar om detta andningalarm. Blandat annat att det ibland avger falska signaler och skrämmer mer än vad det hjälper. Något ni har märkt att den gör?
   Intressant att höra fler åsikter om detta larm.

   MVH
   Josefine

 2. Sofia skrev den

  Hej igen! Nej larmet har aldrig avgett falska larm och jag undrar hur de som påstår att det är falsklarm vet att det verkligen var falskt och att inte barnet hade andningsuppehåll.
  Hur som helst tar jag gärna risken med falsklarm när jag vet att det iaf larmar om hon skulle få uppehåll.
  Som sagt sover jag mycket bättre på natten med larm än utan!

  • Gravidbloggen skrev den

   Ja, jag har ingen aning faktiskt. Men är glad för din skull att du sover bra och känner dig trygg. Det är det viktigaste!

   Mvh
   Jo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Josefine Norling.
Ålder: 25 år.
Bor: Västerås.
Familj: Min man Joakim, två monster till katter som anser att de är våra hyresvärdar, inte tvärtom, och vår son Charlie som föddes i februari 2013, 5 042 gram tung och 56 cm lång.
Om mig: Positiv, tokig i pyssel och älskar nya äventyr. Även matlagning, inredning, färg, form och att umgås med vänner och familj är viktiga delar i mitt liv.
Fokus just nu: Att göra min bästa för att vara en bra förälder till Charlie och göra allt jag kan för att hjälpa honom genom sin utveckling. Njuta av att vara tre i familjen samt se till att Joakim och jag stärker vårt förhållande även om dagarna kan vara tuffa.
Om bloggen: Handlade först om vår förberedelse inför att bli föräldrar. Nu när Charlie är född skriver jag om vilken anpassning, och lycka, det innebär.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)