Grilla vegetariskt i sommar | Kurera.se
tofuspett, portabelloburgare och spetskål

Grilla vegetariskt i sommar

Sommaren är här och doften av nygrillat sprider sig över landet. För finns det något som ger mer sommarkänslor än härliga grillkvällar i sommarsolen? Men vad ska man då lägga på grillen? Här kommer tips och inspiration för en grön grillkväll med vegomat.

 

Portioner: 4

Ingredienser

Spetskål med rostad mandel
4 små spetskålshuvuden
Olja
Salt och peppar
1 dl rostade mandelflan eller finhackad mandel

Gremolata
2 vitlöksklyftor
Skal och saft från 1 citron
1 stor knippe bladpersilja
(blir cirka 3 dl grovt hackad)
1 dl olivolja
Salt och peppar

Tofugrillspett
2 förpackningar fast neutral tofu (540 g)
2,5 msk soja
1,5 msk limejuice
2 msk ingefärsjuice
1 vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
1 krm gurkmeja
½ röd chili
Salt och peppar
Röd paprika

Chutney
1 liten gul lök
1 äpple
1 stor färsk mango
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
1 msk saft från en färsk ingefära
1 msk rårörsocker
1,5 msk äppelcidervinäger
Örtsalt
1 nypa färsk koriander

Portabelloburgare med
4 stora portabellosvampar
0,5 dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk soja
Salt och peppar

Snabbpicklad rödlök
1 stor rödlök
3 msk äppelcidervinäger
1 msk lönnsirap
1 nypa salt

Vegansk tryffelmajonnäs
3 msk aquafaba (kikärtsspad)
1,5 tsk dijonsenap
1 nypa salt
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk tryffelolja
2,5 dl neutral olja

Gör så här

Spetskål med rostad mandel
Skär kålen i kvartar. Gnugga in med olja och krydda med salt och peppar. Grilla en kort stund på hög temperatur, kålen ska få en yta samt bli lite mjukare i konsistensen. Rosta mandel i en torr stekpanna. När kålen är färdiggrillad lägg upp på ett fat och häll på gremolata samt rostad mandel.

Gremolata
Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Ett perfekt och fräscht tillbehör till grillat.

Tofugrillspett

Blötlägg grillspett. Skär tofun i stora kuber. Pressa vitlök och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser i en skål och häll marinaden över tofun. Låt det marinera ett tag. Rör ibland så att alla tofubitar blir täckta. Sätt fast tofubitarna på ett grillspett, gärna med bitar av färsk röd paprika. Grilla spetten tills tofun fått en fin yta. Servera med chutneyn och en sallad serveras med chutney, se beskrivning nedan. Tofun kan stå i marinaden över natten för kraftigare smak.

Chutney
Skala mango och äpple. Finhacka frukten, löken och chili. Riv ingefäran och pressa ut juicen. Tillsätt alla ingredienser utom koriandern i en kastrull och låt koka upp. Rör om och låt sjuda i cirka 20 min. Frukten ska koka sönder och löken bli mjuk så chutneyn får en krämig härlig konsistens. Låt svalna helt. Smaka av med salt. Tillsätt finhackad koriander innan servering.

Portabelloburgare
Häll över olja och kryddor över svampen. Låt svampen marinera en halvtimme och tappa lite vätska. Grilla sedan på hög temperatur någon minut på varje sida tills de får en fin yta. Servera burgarna i bröd tillsammans med sallad, grönsaker, den syrliga löken och en klick tryffelmajonnäs.

Snabbpicklad rödlök
Skiva löken tunt och blanda med resterande ingredienser. Låt stå medan resten av tillbehören förbereds och tills löken mjuknat.
Rör om då och då.

Vegansk tryffelmajonnäs
Tillsätt alla ingredienser utom oljorna i en hög bunke eller mixer. Använd gärna en stavmixer. Mixa medan  oljorna hälls i försiktigt, lite i taget tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med mer salt och vitvinsvinäger efter smak.

Recept och foto av Maya Dilek

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.