Grodda ärtor och lägg i en värmande gryta

Fakta

Recept: Lina Wallentinson
Från boken: "Groddar, skott och mikrogrönt"

Med groddning kan du snabbt “odla” mikrogrönt året runt hemma i köket. Dessutom är det roligt intygar Lina Wallentinson som kallar det för odling för otåliga. Groddarna kan man sedan ha i både varma och kalla rätter, som här i ett recept på indisk korma.

I boken “Groddar, skott och mikrogrönt” lär Lina Wallentinson ut hur man blir en mästare på att härodla på nolltid. En av hennes favoriter är gula ärter. De blir enligt Lina snabbt till grymma groddar och snygga gröna skott. De kallas även soppärter och finns i de festa välsorterade butiker.

Lina Wallentinson

 

Groddar med nötig smak
De gula ärterna med sin nötiga sötma passar i alla möjliga rätter. Ska groddarna värmas upp i en soppa eller gryta behöver de bara ha fått en liten svans. Till en sallad kan de få växa några dagar till. Då blir de krispiga, luftiga och även mer lättsmälta för magen. Men ta det ändå försiktigt om du inte är van att äta råa ärtgroddar.


Ingredienser

1 dl gula ärter ger cirka 4 dl groddar

Korma
4 personer
2 dl ärtskott
100 g sojabönsgroddar (eller groddar av gula ärter reds anmärkning)
1 gul lök
1 blomkålshuvud (800 g)
1 tsk hel kardemumma
75 g smör
1 msk spiskummin
V dl russin (gärna gula)
1 msk gurkmeja
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
3 dl mild naturell yoghurt (3 %)
malen svartpeppar och ev salt

Gör så här

Ärter utvecklas olika snabbt när de ligger i vatten, en del är lite sega i starten. Därför är det bättre att blötlägga några timmar extra, gärna upp till ett dygn, om det finns tid Då slipper man rensa bort ärter som kanske skulle kommit igång om de fått ligga en stund till. Efter ett till två dygns groddning har de flesta ärter utvecklat en liten svans. Smaka efterhand som de växer. Den som vill kan skölja groddarna för att ta bort ytterhöljet men det behövs inte, det genomskinliga skalet stör varken smak eller utseende.

Så här gör man
1.
Häll ärterna i ett durkslag. Skölj dem noga med kallt vatten, över en bunke eller direkt under kranen.
2. Lägg ärterna i en skål eller burk. Blötlägg i rikligt med kallt vatten.
3. Häll de blötlagda ärtena i durkslaget. Rensa bort halva missfärgade ärter.
4. Skölj noga igen.
5. Täck skålen med en handduk, tallrik eller ett grytlock.
6. Skölj groddarna minst två gånger om dagen.
7. Skölj de färdiga groddarna och låt dem rinna av ordentligt.
8. Rensa eventuellt bort skal med hjälp av en hålslev.

Blötlägg i minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn. Grodda sedan i 3–5 dygn

Korma
Koka böngroddarna i 15 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Skala och finhacka löken. Ansa blomkålen. Spara blasten, finstrimla den och lägg åt sidan. Skär blomkålen i små buketter. Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret i en stor stekpanna. Fräs lök, kardemumma och spiskummin i 2–4 minuter under omrörning på medelvärme. Tillsätt blomkål, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och låt fräsa under omrörning i cirka 5 minuter. Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl, kokos, sojabönor och blomkålsblast. Låt koka i cirka 2 minuter. Rör ner yoghurten och låt sjuda någon minut. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Toppa med ärtskott. Servera gärna grytan med naanbröd, picklad lime eller mango chutney, turkisk yoghurt och basmatiris.

Av redaktionen

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Recept: Lina Wallentinson
Från boken: "Groddar, skott och mikrogrönt"

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.