Grodda ärtor och lägg i en värmande gryta

Fakta

Recept: Lina Wallentinson
Från boken: "Groddar, skott och mikrogrönt"

Med groddning kan du snabbt "odla" mikrogrönt året runt hemma i köket. Dessutom är det roligt intygar Lina Wallentinson som kallar det för odling för otåliga. Groddarna kan man sedan ha i både varma och kalla rätter, som här i ett recept på indisk korma.

I boken "Groddar, skott och mikrogrönt" lär Lina Wallentinson ut hur man blir en mästare på att härodla på nolltid. En av hennes favoriter är gula ärter. De blir enligt Lina snabbt till grymma groddar och snygga gröna skott. De kallas även soppärter och finns i de festa välsorterade butiker.

 

Lina Wallentinson

Groddar med nötig smak
De gula ärterna med sin nötiga sötma passar i alla möjliga rätter. Ska groddarna värmas upp i en soppa eller gryta behöver de bara ha fått en liten svans. Till en sallad kan de få växa några dagar till. Då blir de krispiga, luftiga och även mer lättsmälta för magen. Men ta det ändå försiktigt om du inte är van att äta råa ärtgroddar.


Ingredienser

1 dl gula ärter ger cirka 4 dl groddar

Korma
4 personer
2 dl ärtskott
100 g sojabönsgroddar (eller groddar av gula ärter reds anmärkning)
1 gul lök
1 blomkålshuvud (800 g)
1 tsk hel kardemumma
75 g smör
1 msk spiskummin
V dl russin (gärna gula)
1 msk gurkmeja
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
3 dl mild naturell yoghurt (3 %)
malen svartpeppar och ev salt

Gör så här

Ärter utvecklas olika snabbt när de ligger i vatten, en del är lite sega i starten. Därför är det bättre att blötlägga några timmar extra, gärna upp till ett dygn, om det finns tid Då slipper man rensa bort ärter som kanske skulle kommit igång om de fått ligga en stund till. Efter ett till två dygns groddning har de flesta ärter utvecklat en liten svans. Smaka efterhand som de växer. Den som vill kan skölja groddarna för att ta bort ytterhöljet men det behövs inte, det genomskinliga skalet stör varken smak eller utseende.

Så här gör man
1.
Häll ärterna i ett durkslag. Skölj dem noga med kallt vatten, över en bunke eller direkt under kranen.
2. Lägg ärterna i en skål eller burk. Blötlägg i rikligt med kallt vatten.
3. Häll de blötlagda ärtena i durkslaget. Rensa bort halva missfärgade ärter.
4. Skölj noga igen.
5. Täck skålen med en handduk, tallrik eller ett grytlock.
6. Skölj groddarna minst två gånger om dagen.
7. Skölj de färdiga groddarna och låt dem rinna av ordentligt.
8. Rensa eventuellt bort skal med hjälp av en hålslev.

Blötlägg i minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn. Grodda sedan i 3–5 dygn

Korma
Koka böngroddarna i 15 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Skala och finhacka löken. Ansa blomkålen. Spara blasten, finstrimla den och lägg åt sidan. Skär blomkålen i små buketter. Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret i en stor stekpanna. Fräs lök, kardemumma och spiskummin i 2–4 minuter under omrörning på medelvärme. Tillsätt blomkål, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och låt fräsa under omrörning i cirka 5 minuter. Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl, kokos, sojabönor och blomkålsblast. Låt koka i cirka 2 minuter. Rör ner yoghurten och låt sjuda någon minut. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Toppa med ärtskott. Servera gärna grytan med naanbröd, picklad lime eller mango chutney, turkisk yoghurt och basmatiris.

Av redaktionen

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Recept: Lina Wallentinson
Från boken: "Groddar, skott och mikrogrönt"

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

 

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.