Grodda ärtor och lägg i en värmande gryta | Kurera.se

Grodda ärtor och lägg i en värmande gryta

Fakta

Recept: Lina Wallentinson
Från boken: "Groddar, skott och mikrogrönt"

Med groddning kan du snabbt "odla" mikrogrönt året runt hemma i köket. Dessutom är det roligt intygar Lina Wallentinson som kallar det för odling för otåliga. Groddarna kan man sedan ha i både varma och kalla rätter, som här i ett recept på indisk korma.

I boken "Groddar, skott och mikrogrönt" lär Lina Wallentinson ut hur man blir en mästare på att härodla på nolltid. En av hennes favoriter är gula ärter. De blir enligt Lina snabbt till grymma groddar och snygga gröna skott. De kallas även soppärter och finns i de festa välsorterade butiker.

 

Lina Wallentinson

Groddar med nötig smak
De gula ärterna med sin nötiga sötma passar i alla möjliga rätter. Ska groddarna värmas upp i en soppa eller gryta behöver de bara ha fått en liten svans. Till en sallad kan de få växa några dagar till. Då blir de krispiga, luftiga och även mer lättsmälta för magen. Men ta det ändå försiktigt om du inte är van att äta råa ärtgroddar.


Ingredienser

1 dl gula ärter ger cirka 4 dl groddar

Korma
4 personer
2 dl ärtskott
100 g sojabönsgroddar (eller groddar av gula ärter reds anmärkning)
1 gul lök
1 blomkålshuvud (800 g)
1 tsk hel kardemumma
75 g smör
1 msk spiskummin
V dl russin (gärna gula)
1 msk gurkmeja
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
3 dl mild naturell yoghurt (3 %)
malen svartpeppar och ev salt

Gör så här

Ärter utvecklas olika snabbt när de ligger i vatten, en del är lite sega i starten. Därför är det bättre att blötlägga några timmar extra, gärna upp till ett dygn, om det finns tid Då slipper man rensa bort ärter som kanske skulle kommit igång om de fått ligga en stund till. Efter ett till två dygns groddning har de flesta ärter utvecklat en liten svans. Smaka efterhand som de växer. Den som vill kan skölja groddarna för att ta bort ytterhöljet men det behövs inte, det genomskinliga skalet stör varken smak eller utseende.

Så här gör man
1.
Häll ärterna i ett durkslag. Skölj dem noga med kallt vatten, över en bunke eller direkt under kranen.
2. Lägg ärterna i en skål eller burk. Blötlägg i rikligt med kallt vatten.
3. Häll de blötlagda ärtena i durkslaget. Rensa bort halva missfärgade ärter.
4. Skölj noga igen.
5. Täck skålen med en handduk, tallrik eller ett grytlock.
6. Skölj groddarna minst två gånger om dagen.
7. Skölj de färdiga groddarna och låt dem rinna av ordentligt.
8. Rensa eventuellt bort skal med hjälp av en hålslev.

Blötlägg i minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn. Grodda sedan i 3–5 dygn

Korma
Koka böngroddarna i 15 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Skala och finhacka löken. Ansa blomkålen. Spara blasten, finstrimla den och lägg åt sidan. Skär blomkålen i små buketter. Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret i en stor stekpanna. Fräs lök, kardemumma och spiskummin i 2–4 minuter under omrörning på medelvärme. Tillsätt blomkål, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och låt fräsa under omrörning i cirka 5 minuter. Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl, kokos, sojabönor och blomkålsblast. Låt koka i cirka 2 minuter. Rör ner yoghurten och låt sjuda någon minut. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Toppa med ärtskott. Servera gärna grytan med naanbröd, picklad lime eller mango chutney, turkisk yoghurt och basmatiris.

Av redaktionen

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Recept: Lina Wallentinson
Från boken: "Groddar, skott och mikrogrönt"

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.