Annons
Annons

Kampen mot piller…

Anna Ledberg

Groddat är godast
25 februari, 2013
Kampen mot piller…
Dela inlägget

Desktop

 

Idag tänker jag på hur glad jag är att jag inte äter  piller för något. Jag kom och tänka på det idag när jag var inne på ett forum och läser om hur det tipsas att gå till doktorn för att få piller mot depression eller vad det nu kan vara. Det är någon som ska ha piller mot PMS, en annan mot depression en annan mot fetma, ytterligare en mot ADHD och så vidare. Folk äter ju piller mot allt, sedan tar de piller för biverkningarna för de första pillerna….;C Att jämföra sina piller är en folkhobby. Tydligen är man stolt att man måste äta sin citalopran…  Att man inte tar hand om sin kropp innan det är försent.

Jag vet att kosten spelar roll hur man mår och det skär i mitt hjärta när folk vägrar ta till sig det. Jag vet att rutiner och frisk luft spelar roll för att må bra i livet.

Annons

Nu ska jag avslöja vad jag gör för att må bra:

  • 1 msk linfröolja / dag. Annars blir man knäpp…;D (Detta gäller hela familjen, även min 2 åriga dotter, hon får dock mindre)
  • Äta på bestämda tider. Ruckar helst inte på tiderna på helgerna mer än en timme.  Har du inte ätit blir du seg, trött och sur. Planera din matdag.
  • Rutiner, rutiner, rutiner. Här kommer maten in.
  • ”Gör något” – med risk att låta som en skrajsen LilleSkutt i Bamse så säger jag samma. Så fort jag känner mig seg börjar jag göra något – och ”rörelse följer rörelse”.  Så fort man börjar med något – kommer resten av bara farten.
  • Är man inte sjuk ska man inte behöver vila mitt på dagen.
  • Daglig motion och daglig frisk luft.  (Helst samtidigt)

För mig är detta helt självklara saker – men det har visat sig att det är konstigt och märkvärdigt:
1) Olja är främmande och konstigt för folk att ta
2) Äta ska jag äta nu igen?  – En mycket vanlig kommentar. Folk är som ormar, svullar när de kommer åt och sedan får ångest / dåligt samvete över maten. Ja, du måste äta! Särskilt du som kämpar med vikten!
3) Rutiner…. Ha en rutinschema som du ser över. Se över dina rutiner, vad gör du om dagarna? Egentligen? Planera in mellanmål och mat i dina rutiner. En kopp kaffe och en vetelängd är inget bra mellanmål – men det är det som serveras på kontoren klockan 15.00  ( Hur tänker cheferna? Man får lära sig att ta med mat)

4) Det behöver ingen närmare förklarning. Bara börja så får du se.
5) Behöver heller ingen förklaring

6) Det där med frisk luft har visst kommit i skymundan sedan bilen kom och iPadsen kom till oss. Talar av egen erfarenhet. Igår var min sambo ute tre minuter på hela dagen. Det var underbart väder, en strålande dag. Han tog bilen som han parketat precis utanför och körde iväg. Han körde till sin bror, Satt i soffan med honom och glodde in i en skärm. Sedan åkte de med bilen lite till.

På kvällen när han kommer hem mår han dåligt och känner sig konstig. Och vill gå ut. Du som använder bilen mycket se till att parkera längst bort på parkeringen. På så sätt får du iaf lite luft och motion.
Själv hade jag ingen större lust att gå ut – jag hade ju varit på långprommenad med barnvagnen och kände mig nöjd och färdig för dagen.

Det är skönt att få luft på sig….

Det får bli mitt avslutande ord. Hade egentligen inte tid att skriva så långt, men blir så upprörd när folk tar det så lättvindigt med piller och läkemedel.

Tänk också på att allt händer ihop. har du inte ätit blir du trött, så blir du seg, så blir du sur, så vill du inte. Bara börja….

Ok… nu kommer jag kanske få en massa brev om att pillren hjälpt mig och det tror jag säkert. Jag vet att det är så också. Jag menar att man tar det så lätt och vill ha en quickfix för något som man ofta kan rätta till med maten, motionen och motivationen.

Mitt sätt att se på saken bara. Inte meningen att göra någon upprörd.

 

Annons
Annons