Groddat är godast

Veckomenyn!

Hej alla vänner!

Nu har jag gjort en veckomeny som ni gärna får låna / inspireras av. Ha så kul i köket! Jag är matinspiratör och inte matfotograf så ni får visualisera hur gott det ser ut. Alla recept är för 2 personer om inget annat anges.

Grönsaksgryta med råris 4 portioner.

 

Du behöver:

1 gullök, fint hackad

1 morot, i medaljonger

6 blomkålsbuketter

1 burk krossade tomater

190 gram kikärtor, dvs 1 tetra från ett trepack

1 dl gröna ärter, om du använder frysta låt de tina upp innan du lägger i dem.

 

Kryddor

Tomatpuré, 1 msk

Vitlök 1-2 klyftor

Gurkmeja 1 tsk

Salt och peppar efter smak

 

Börja med råriset. Koka enligt anvisning på paketet.

Hetta upp kokosfett eller olja i en större gryta. Lägg i kryddorna, men inte salt och peppar. Det gör du mot slutet. Se upp så inte kryddorna bränns. Lägg sedan i löken, moroten och låt steka några minuter. Lägg i resten, utom ärtorna. Späd med vatten om du tycker det behövs. Smaka av såsen och krydda mer om det behövs. Sjud i cirka 20 minuter. När allt är klart lägger du i ärtorna

 

Servera med riset. Jag gjorde med flit extra mycket gryta, så det räcker till lunch dagen efter.

Quinoa fylld paprika med morot&nötbiffar 

2 portioner quoina
1 msk soltorkade tomater
0,5 dl fetaost

2 paprikor

0,5 dl naturella casewnötter
2 morötter.

 

Koka quinoa , gärna med buljong. Om du har tid  – låt svalna. Blanda i bitar av tomaterna och fetaosten. Dela paprikan i halvor och ta bort kärnhuset. Fyll blandningen i paprikan och grädda i ugnen i cirka 20 minuter

 

Mixa nötterna till fint mjöl. Lägg i en bunke. Mixa morötterna till strössel. Blanda nötterna och morötterna och forma till biffar. Stek i varm panna några minuter på varje sida.

Servera med kokt broccoli toppat med sesamfrön.

Ugnspannkaka och broccolisoppa

3 ägg

1 dl vetegroddar

5 dl mjölk

3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader

Vispa ihop smeten och lägg i en smord ugnsform. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter.

 

Soppa

0,5 gul lök, fint hackad
1 broccolibukett, i mindre bitar

5 dl vatten

0,5 buljongträning, helst Kung Markatta

 

Lägg att i en kastrull. Låt koka mjukt och mixa sedan med mixerstaven.

Servera soppan som förrätt och pannkaka med sylt till efterrätt

Pärlcouscous med grönt strössel, marinerad morot, falafel och yoghurt

1 bit broccoli

2 portioner pärlcouscous

1 morot

olivolja

1 msk fint hackad persilja

Falafel, djupfrysta

Yoghurt

 

Mixa broccolin till strössel i din matberedare. Koka couscousen enligt förpackningen. Blanda ihop broccoliströssel och couscousen. Ställ åt sidan.

Strimla moroten fint med potatisskalaren, lägg i en skål, ringla över olja och persilja. (och salt) Värm falafel enligt paketet och servera allt tillsammans med yoghurt.

 

Linsburgare 4 burgare

3 dl röda linser

2 större morötter

hackad persilja

 

Servera med bröd och dina vanliga handburgare-tillbehör

 

Lägg linserna i blöt i minst 3 timmar. Häll av vattnet. Mixa linserna tillsammans med moroten och persiljan. Forma till biffar och stek i panna.

Servera med bröd och dina vanliga ”handburgare” tillbehör.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Sommarlov? vad är bäst?

Sommarlov? vad är bäst?

Blogginlägg

Vad är bäst?  Är det alltid bäst med 10 veckors sommarlov? Blir barn och vuxna mer återhämtade bara för att de har långa sommarlov? De barnen som sitter hemma i en lägenhet i stan i 10 veckor utan någon kompis – är det bra? De barn som har föräldrar som dricker varje kväll för att […]

Lev helhjärtat

Blogginlägg

Den här veckan tänker jag lite extra på att leva helhjärtat – vad menas med det egentligen? För mig innebär det att följa sitt hjärta och vara själaglad.  Men vad betyder det egentligen, följa sitt hjärta  är nog som en floskler – tramsigt och flamsigt. Kanske du till och med tänker att det bara är […]

Miljödilemmat

Blogginlägg

Hej alla Idag har jag varit lite av en grävande journalist  – jag upptäckte en produkt i mitt städskåp. En toalettrengörningsprodukt. En produkt som jag ska fästa i toaletten så att toaletten blir ren. Denna produkt ska spolas ner i avloppet, alltså ut i vattnet, i havet. För skojs skull läste jag på produkten och […]

Hur firar du?

Blogginlägg

Idag den 10 juni är det bastudagen. Hur firar du? Har du egen bastu? Eller går du till badhuset. Vi har förmånen att ha en i vårt hyreshus som jag ska nyttja. Det är dessutom alltid ledig och luktar gott, ingen som har spillt öl i aggregatet.   Adjö med er.

Liten stresskola till Stressfria dagen

Blogginlägg

  Jag väljer att publicera detta inlägg idag den 27 mars dagen innan Den Stressfira Dagen. Så i morgon ska vi ta det lugn, eller hur? Av ett lustigt sammanträffande infaller Den Stressfria dagen samtidigt som Morsdag. Lustigt, eller en medveten handling? Ilska, irritationer, ångest, att vara lättirriterad är några exempel på olika sorters stress. […]

Grattis på morsdag

Blogginlägg

Äh jag vet, jag är tidigt ute i år. Men jag vill att min hälsning, min pepp ska komma fram och inte drunka bland alla trosor, chokladaskar, rosor och barnteckningar så varsågoda alla underbara morsor där ute. Om det är en och annan karl som läser så hittar ni anvisningar till morsdag här.  En klassiker […]

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Blogginlägg

Idag tänkte jag ha lite kockskola! Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst […]

Avslöja dina ursäkter

Blogginlägg

  Vi har alla våra ursäkter för att slippa göra saker, eller hur? Jag brukar säga att den som vill gör, måste du tjata på någon så vill hen inte. Så sluta tjata – det enda som händer är att du tjatar sönder öronen på din vän. All förändring måste komma inifrån och den som […]

Stressad?

Blogginlägg

  Stressad, ja det är var och varenda kotte nuförtiden känns det som. Vårt sätt att leva, det sättet där det ställs nästan orimliga krav på oss, både i arbetslivet och i privatlivet är stressande, pressande och krävande. I storstäderna, som Stockholm där jag bor är det så vanligt att vara stressad och pressad – […]

Fötter – inte rötter

Blogginlägg

Känner du att du har svårt att passa in? Eller att du alltid måste kompromissa? Försöka passa in? Känner du ofta rädslan att göra fel? Det är är miljön det är fel på –  inte dig. Du ska inte anpassa dig efter miljön utan miljön efter dig. Vi har fått fötter och inte rötter och […]