Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Groddat är godast

Veckomenyn!

Hej alla vänner!

Nu har jag gjort en veckomeny som ni gärna får låna / inspireras av. Ha så kul i köket! Jag är matinspiratör och inte matfotograf så ni får visualisera hur gott det ser ut. Alla recept är för 2 personer om inget annat anges.

Grönsaksgryta med råris 4 portioner.

 

Du behöver:

1 gullök, fint hackad

1 morot, i medaljonger

6 blomkålsbuketter

1 burk krossade tomater

190 gram kikärtor, dvs 1 tetra från ett trepack

1 dl gröna ärter, om du använder frysta låt de tina upp innan du lägger i dem.

 

Kryddor

Tomatpuré, 1 msk

Vitlök 1-2 klyftor

Gurkmeja 1 tsk

Salt och peppar efter smak

 

Börja med råriset. Koka enligt anvisning på paketet.

Hetta upp kokosfett eller olja i en större gryta. Lägg i kryddorna, men inte salt och peppar. Det gör du mot slutet. Se upp så inte kryddorna bränns. Lägg sedan i löken, moroten och låt steka några minuter. Lägg i resten, utom ärtorna. Späd med vatten om du tycker det behövs. Smaka av såsen och krydda mer om det behövs. Sjud i cirka 20 minuter. När allt är klart lägger du i ärtorna

 

Servera med riset. Jag gjorde med flit extra mycket gryta, så det räcker till lunch dagen efter.

Quinoa fylld paprika med morot&nötbiffar 

2 portioner quoina
1 msk soltorkade tomater
0,5 dl fetaost

2 paprikor

0,5 dl naturella casewnötter
2 morötter.

 

Koka quinoa , gärna med buljong. Om du har tid  - låt svalna. Blanda i bitar av tomaterna och fetaosten. Dela paprikan i halvor och ta bort kärnhuset. Fyll blandningen i paprikan och grädda i ugnen i cirka 20 minuter

 

Mixa nötterna till fint mjöl. Lägg i en bunke. Mixa morötterna till strössel. Blanda nötterna och morötterna och forma till biffar. Stek i varm panna några minuter på varje sida.

Servera med kokt broccoli toppat med sesamfrön.

Ugnspannkaka och broccolisoppa

3 ägg

1 dl vetegroddar

5 dl mjölk

3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader

Vispa ihop smeten och lägg i en smord ugnsform. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter.

 

Soppa

0,5 gul lök, fint hackad
1 broccolibukett, i mindre bitar

5 dl vatten

0,5 buljongträning, helst Kung Markatta

 

Lägg att i en kastrull. Låt koka mjukt och mixa sedan med mixerstaven.

Servera soppan som förrätt och pannkaka med sylt till efterrätt

Pärlcouscous med grönt strössel, marinerad morot, falafel och yoghurt

1 bit broccoli

2 portioner pärlcouscous

1 morot

olivolja

1 msk fint hackad persilja

Falafel, djupfrysta

Yoghurt

 

Mixa broccolin till strössel i din matberedare. Koka couscousen enligt förpackningen. Blanda ihop broccoliströssel och couscousen. Ställ åt sidan.

Strimla moroten fint med potatisskalaren, lägg i en skål, ringla över olja och persilja. (och salt) Värm falafel enligt paketet och servera allt tillsammans med yoghurt.

 

Linsburgare 4 burgare

3 dl röda linser

2 större morötter

hackad persilja

 

Servera med bröd och dina vanliga handburgare-tillbehör

 

Lägg linserna i blöt i minst 3 timmar. Häll av vattnet. Mixa linserna tillsammans med moroten och persiljan. Forma till biffar och stek i panna.

Servera med bröd och dina vanliga ”handburgare” tillbehör.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Vad är hälsosamt?

Blogginlägg

Vad är hälsosamt och vad är nyttigt? Vad tycker du? Vad jag anser vara nyttigt har ingenting med mat att göra utan bara en inställning, alltså vad tror och vilka “sanningar” lever du efter?  What´s in your mind? Jag tänker så här: Om du inte ens vill ha något, alltså det “onyttiga / det syndiga” […]

Grönkålschips i torkugn

barn

Att göra grönkålschips i torkugn är superlätt. Typ så här: 1) Repa av kålen från blasen och tvätta den 2) Lägg i en bunke och lägg på lite olja och salt. Var förskiltig med saltet då jag upplever att när kålen torkar att smakerna bli starkare. 3) Lägg kålbitarna på en torkugnsplåt och in i […]

Grönkål och mangoldtips

Blogginlägg

  Hej och hå! Vi fick lite grönkål och mangold av Maria ( som i sin tur hade fått från sin granne med kolonilott) Jag gjorde: Pesto med grönkål och casewnötter Mixa cawenötter till fint mjöl tillsätt sedan en handfull grönkål och mixa till bra konsistens. Ringla i olivolja och smaka av, ibland kan det […]

utvärdering av en brevväxling

utvärdering av en brevväxling

Blogginlägg

I går var det den 1 oktober och landets ålderdomshem kunde äntligen öppnas. Ni förstå vilket fängelse det har varit för våra gamla. Att bara sitta och glo. Tänk dig. Från i mitten av april har jag och Elsa brevväxlat med SigBritt och det har varit så oerhört givande. Fantastiskt och har gett så mycket. […]

Zucchinitips

Blogginlägg

Nu är det verkligen zucchinitider! Här kommer några ideer på vad man kan göra med den mäktiga grönsak. Vi fick en gigantisk av Maria och den räcker till mycket. Här kommer några tips. Fräs i pitabröd Skär eller mandolina zucchini, morötter och lök fräs grönsakerna mjuka. Ha i tomatås, kryddor som ingefära och vitlök, gurkmeja. […]

Lova mig att göra en sak under hösten, bara en, ok?

Blogginlägg

Nu kommer en pekpinne, ok? Men en ganska viktig sådan, en väldigt viktigt egentligen. Det handlar om vad många gör medvetet och endel gör omedvetet. Några gör på fredagskvällen, någon annan på lördagen, någon ytterligare på söndagen. And life goes on. På måndagen kanske, eller tisdagen. Under mensen, för att någon är “dum” för att […]

Dagbok över en som fastar

Dagbok över en som fastar

Blogginlägg

Det är efter du har avslutat din fasta som det börjar hända grejer, bara så att du vet. Jag avslutade min fasta i onsdags och idag, lördag tömmer jag fortfarande och är drabbad av sura uppstötningar så fort jag äter “sur” mat. Bröd, mejeri, mjölmat är surt och ger mig uppstötningar – idag ska jag […]

Fastar *Dagbok över en som fastar*

Fastar *Dagbok över en som fastar*

Blogginlägg

Idag har jag gjort något som jag aldrig tidigare gjort förr och tänker ta tillfället i akt och föra lite dagbok om hur jag tänker och känner och mår. Fakta: Det här är en fasta som går ut på att dricka fuktjuicer och buljong Vi dricker bara äppeljuice, grönsaksjuice och multifruktjuice, buljong, vatten och örtte. […]

Vad är skillnaden mellan vegan och rawfood?

Vad är skillnaden mellan vegan och rawfood?

Blogginlägg

Det finns likheter mellan vegansk mat och rawfood mat men det är också några viktiga skillnader. All rawfood mat är vegansk men all vegansk mat är inte rawfood Vad är rawfood Det är mat som inte har hettats upp mer än 45 grader ( lite olika skolor angående temperaturen, vissa hävdar bestämt att 43 grader […]

5 saker att göra på jobbet – hemma

5 saker att göra på jobbet – hemma

Blogginlägg

Ok i dessa tider är det många som är hemma och jobbar och jag har märkt att en del uppfattar det som tråkigt och outvecklande och oinspirerande. Det blir lätt att man håller på med hemma saker, som att tvätta, städa och så. Jag vill inte att vi ska göra revolt och skita i jobbet […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)