Annons
Annons

Pajdeg utan gluten och laktos

Anna Ledberg

Groddat är godast
13 mars, 2013
Pajdeg utan gluten och laktos
Dela inlägget

Min sambo har kommit in i ett svep att han vill ha allting glutenfritt eller med så lite i som möjligt. Jättekul utmaning tycker jag eftersom det är jag som alltid lagar maten hos oss.

Igår överraskade jag med en paj helt utan utan gluten och för att göra det extra festligt är den utan laktos också! Den fick en 4 / 5 i betyg av gubben. Överraskande nog saknade han bara några tomater i fyllningen, då  hade det varit en solklar femma!

Receptet:
1 dl rostat kikärtsmjöl. (Rosta 1 dl torra kikärtor i ugnen. Sätt ugnen på max, låt bli varm. rosta sedan kikärtorna i 10 minuter. Låt svalan och mixa till fint mjöl i din matberedare.)

Annons

Passa även på att rosta mer kikärtor när du håller på och gör det här goda knäcket!

3/4 dl solroskärnor
1,75 dl bovetemjöl
1 msk olivolja
1 dl vatten
Lägg allt i din matberedare och mixa till en slät massa. Degen blir jättekladdig. Det ska vara så. Tryck ut den, med fuktiga händer, i en pajform i förslagsvis silikon. (Eller något annat material som klarar gå från frysen till ugnen) Nagga.
Ställ i frysen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader
När ugnen är varm lägg i skalet och grädda i cirka 8 minuter.

Jag gjorde fyllningen på lök, fransk ost och oliver. Hoppa över osten eller välj tofu om du ska bjuda en ”laktis” eller vegan.
Min fyllning:
4 lökar skurna i halvmånar
Brieost
Svarta oliver, urkärnade

Mjukstek löken utan att den tar färg. Lägg i det förgräddade pajsklet. Toppa över osten och oliverna.

Äggstanning
3 ägg
1 msk vatten
persilja
salt och peppar
Vispa ihop allt och häll över. Grädda hela pajen i cirka 30-40 minuter. 200 grader. Låt helst vila en liten stund innan ni hugger in.
IMG_4303

IMG_4301

Jag är ingen matbildsfotograf, men ville ändå visa hur det kan se ut. Och jag hoppas att ni också vågar laga mat utan gluten.

Ha en kanonfin eftermiddag

 

 

Annons
Annons