Groddat är godast

Vegetariskt på menyn?

Det förvånar mig fortfarande att vi vegetarianer fortfarande inte förväntas vara intresserad av mat. Vi är besvärliga och konstiga och svåra att förstå sig på. Vi äter bara gräs eller morötter.  Vi ska ju inte vara hungriga vid lunchtid. Det passar ju inte – då ska det ju serveras kött, sås och potatis. Eller raggmunk med fläsk.

Flera gånger den här veckan har jag varit ute och ätit lunch på typiska lunchrestauranger. På ena stället tog de helt enkelt bara bort proteiner utan att ersätta med vegetariskt motsvarande.
På andra stället har de en vegetarisk rätt som de serverar hela veckan. De andra rätterna varieras och känns fräschare. På denna oreangebricklunchservering där maten serveras via stora kantiner över disk, fick jag naturligtvis vänta på min mat så länge att alla andra redan hade ätit upp och börjat med kaffet. Saknas det kunskaper i mise en place eller? Varför tar det så långt tid.

Flera gånger har jag också fått förmånen att få äta det som ”kocken kan hitta på”   åhh vad spännade! Verkligen.
Och du.. skulle du bli sugen på:

Ett veg. alt  för 80 kr.  Vad är det? Visst vattnas det i munnen, men det låter ju hur gått som helst, ett veg,alt. Ja men det tar vi! Hela gänget.  Det är ju så spännande att läsa alla dess menyer, kött / fisk / kyckling är utförligt och trevligt formulerade och sedan kommer detta:

veg. alt. De menar förstås det vegetariska alternativet. Men VA FAN! Ska inte vi få veta vad vi äter? Hallå skärpning!

Hur skulle detta få dig, som köttätare att känna?

  • Tänk om den vegetariska rätten var klar och köttet fick man vänta på. Kötttätten kommer in när alla har ätit upp och rasten snart är slut.
  • Eller om du skulle få det som kocken hittar på?  Han kanske hittar en påse mammascan längst bak i frysen. Och blandar i hop med lite av varje som finns.
  • Skulle du köpa ett kött.alt för 80kr? Ärligt? Skulle du? Man har ju ingen jävla aning om vad man får.

Dessutom är jag bekant med ganska många kockar som själva har sagt hur mycket det fuskar och myglas i kök. Så även att du beställt vegetarisk kan du ge dig sjutton på att det finns köttbuljong eller gelatin i din rätt.

Jag blir trött. Bättring krogsverige!

Jag vill kunna gå ut och äta, bli mätt och ha kul. Jag vill vara säker på att jag får bra mat som är 100% vegetarisk och gärna helst ekologiskt.

 

 

 

 


One comment on “Vegetariskt på menyn?

  1. Malin on

    Ja restaurangerna är skrämmande dåliga på veg.
    Vi har försökt boka bra mat i samband med vår årliga kickoff å trots att det varit riktigt bra/fina hotell har ingen av våra gäster varit nöjda med vego-alternativet. Uselt.
    Om man är på en wok så får man ofta bara smaklösa grönsaker (fräscha förvisso men utan all god krydda som är i andra wok-rätter) Jag är inte vego själv men har provat vego-alternativet tillräckligt för att veta!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kan man tvinga någon att äta mat?

Blogginlägg

Nej, svarar du säkert. Men jag skulle ändå vilja uppmana till diskussion, för när alla vänliga uppmaningar eller andra lokrop har tagit slut och ändå ingen kommer och äter hur gör du då?  Jag tänker i hemmet i första hand. Jag vill lyfta dessa punkter Mat finns tillgänglig nära på 24/ 7 – så varför […]

En svensk klassiker – Kåldolmar, potatis, sås

Blogginlägg

Hej igen. Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men […]

Stockholm, 2017

Blogginlägg

Östermalm, Stockholm, 1917 Fru Larsson ringer till Handlare Sandkvist och beställer varor, eftersom Fru Larsson är gammal och inte orkar. Fröken Ledberg packar iordning kassen,  Handlare Sandkvist ringer på den 12 årige springpojken för att leverera matvarorna som fröken Ledberg har packat i ordning till Fru Larsson.  Springpojken tar sin cykel eller sina ben och […]

Sommarlov? vad är bäst?

Sommarlov? vad är bäst?

Blogginlägg

Vad är bäst?  Är det alltid bäst med 10 veckors sommarlov? Blir barn och vuxna mer återhämtade bara för att de har långa sommarlov? De barnen som sitter hemma i en lägenhet i stan i 10 veckor utan någon kompis – är det bra? De barn som har föräldrar som dricker varje kväll för att […]

Lev helhjärtat

Blogginlägg

Den här veckan tänker jag lite extra på att leva helhjärtat – vad menas med det egentligen? För mig innebär det att följa sitt hjärta och vara själaglad.  Men vad betyder det egentligen, följa sitt hjärta  är nog som en floskler – tramsigt och flamsigt. Kanske du till och med tänker att det bara är […]

Miljödilemmat

Blogginlägg

Hej alla Idag har jag varit lite av en grävande journalist  – jag upptäckte en produkt i mitt städskåp. En toalettrengörningsprodukt. En produkt som jag ska fästa i toaletten så att toaletten blir ren. Denna produkt ska spolas ner i avloppet, alltså ut i vattnet, i havet. För skojs skull läste jag på produkten och […]

Hur firar du?

Blogginlägg

Idag den 10 juni är det bastudagen. Hur firar du? Har du egen bastu? Eller går du till badhuset. Vi har förmånen att ha en i vårt hyreshus som jag ska nyttja. Det är dessutom alltid ledig och luktar gott, ingen som har spillt öl i aggregatet.   Adjö med er.

Liten stresskola till Stressfria dagen

Blogginlägg

  Jag väljer att publicera detta inlägg idag den 27 mars dagen innan Den Stressfira Dagen. Så i morgon ska vi ta det lugn, eller hur? Av ett lustigt sammanträffande infaller Den Stressfria dagen samtidigt som Morsdag. Lustigt, eller en medveten handling? Ilska, irritationer, ångest, att vara lättirriterad är några exempel på olika sorters stress. […]

Grattis på morsdag

Blogginlägg

Äh jag vet, jag är tidigt ute i år. Men jag vill att min hälsning, min pepp ska komma fram och inte drunka bland alla trosor, chokladaskar, rosor och barnteckningar så varsågoda alla underbara morsor där ute. Om det är en och annan karl som läser så hittar ni anvisningar till morsdag här.  En klassiker […]

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Blogginlägg

Idag tänkte jag ha lite kockskola! Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst […]