Annons
Annons

På mitt julbord! Vegetariskt för alla.

Anna Ledberg

Groddat är godast
18 december, 2013
På mitt julbord! Vegetariskt för alla.
Dela inlägget

Vi vegetarianer / veganer har ju inte få mycket att hämta så här under köttets högtid. Inte matmässigt i allafall. Jag hör hur Herman ( sambon) diskuterar kött och kötträtter som ska serveras på det dignande julbordet. Åhh… han är sugen på det och det, grisfötter, skinka, sill, köttbullar… Nåväl han får sin mathögtid på samma sätt som jag får min, för jag och bror min som också är vegetarian ska bjuda på allt vi kan och ta med och ställa upp på bordet så julbodet dignar ännu mer. …:D

Är du sugen på något nyttigare och fräschare i år?  Läs nedan.  Behöver du recept på någon rätt, hojta till så fixar jag det.

Förrätt: 
Auberginsill ( Koka aubergin i sillstora bitar, lägg i glasburk med olivolja, salt, citron, och chilipeppar)

Annons

Småvarmt:

Ugnsbakad rotselleri
Olivson, som en Janson fast byt ut ansjovis mot oliver.
Falafelbollar
Lutad lök  ( = stekt lök i vitsås)
Kokt mjölig potatis
Brysselkål
Grönkålspaj med valnötter

Efterrätt

Äh det tror jag vi hoppar över, faktiskt. För hela helgen ägnar vi ju bara åt att äta. Men om jag skulle göra något skulle jag nog göra en Morotskaka eller en Chokladmoussekaka med nötbotten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som den här jag gjorde till min födelsedag i helgen. Den fick ett bra betyg av gästerna. Toppade med riven choklad och kokoschips och blåbär.  Det bästa med kakan var att man blev ”nyttigt mätt” med andra ord nöjd. Ofta har jag märkt att om man äter godis, eller vanlig tårta blir man däst och vill ligga på soffan och jäsa och äta mer godsaker.

Nu kommer jag inte exakt i håg hur jag gjorde kakan men på ett ungefär:
Botten: Mandel; valnötter, paranötter ,kokosfett och agavesirap mixas till en botten. Tryck ut i en form och ställ i frysen.
Fyllningen: Raw kakao, avokado, kokosfett, agave, (salt)
Lägg fyllningen över botten, ställ tillbaka i frysen. Bör serveras direkt från frysen. Går med andra ord att förbereda och ha ståendes i frysen.

Jag vet inte hur det är hos er men hos oss går hela dagarna åt att äta. Man går alltså från matbordet från fikabordet tillbaka till matbordet. Det finns liksom ingen hejd och i när ska man hinna bli hungrig emellan?

I år ska jag förespråka för en lång rask promenad innan ätandet börjar.

 

Annons
Annons