Annons
Annons

Bättre äta godis än inget alls?

Anna Ledberg

Groddat är godast
29 januari, 2014
Dela inlägget

Jag ställer mig frågande till hur vad ni anser. Ni som har barn som inte alltid äter av maten som serveras. Är det Ok för er att ge något annat än det som serveras vid det tillfället för att barnet inte ska gå hungrigt? Som smörgås, chips, godis?

Detta är en mycket känslig fråga och jag undrar vad / hur ni gör?
Min högst personliga åsikt är att man får välja av allt som står på bordet, men vi tar inte fram något annat ( som chips / godis och smörgås, men ibland står det på bordet i det fallet OK. Förtydligande, chip/ godis står inte på middagsbordet. Men smörgås kan göra det, till tex soppan) och passar det inte så får man gå hungrig och om jag märker att barnet inte ätit under hela dagen och hoppar över middagen kan jag skjuta till ett extra mellanmål till kvällen. Ett planerat, inte ett som kommer när barnet ligger i sängen och ska sova och klagar på att hon är hungrig.

Jag vill kunna erbjuda barn mat och att barnet sedan får välja vad det vill ha, jag måste lita på att barnet äter det hon behöver.  ( En svår ekvation för barnet, om det erbjuds godsaker sedan)

Annons

Barn i treårsåldern äter oftast inte som föräldrarna tänker och tycker har jag märkt och om hon bara äter grönsakerna en dag får vi vara nöjda. Eller vad tycker du? Hela kostcirkeln per måltid? För mig är det viktigare att förmedla en god måltidskultur än att äta av allt varje dag. Det är kul att laga mat, det är kul att äta lite så.

Och därför är det inte OK för mig att skjuta till en påse chips till efterrätt! Då lär hon sig att det spelar ju ingen roll om jag äter mat eller inte, eftersom jag ändå kommer få chips sedan.  Det finns flera föräldrar som tycker att det är bättre att äta chips / godis än inget alls och de vill inte att deras barn ska gå hungrigt.

Vad tycker du?

Kuriosa: Min lillebror åt inget alls (hemma)  under en period när han var liten och mina föräldrar gjorde så att de körde honom till Mcdonalds flera gånger i veckan så att han skulle äta. Något som i min värld känns helt främnande, jag skulle inte ens köra Elin till ett Rawfood ställe om middagen inte passade.  Men, det blev ju människa (läs vegetarian) av honom med!
Det gick tydligen att curla för 25 år sedan med!

Annons
Annons