Groddat är godast

vecka 29 – “man får aldrig göra som man vill”

Jag har märkt att det är flera par som inte alltid kommer överens, är sams eller tjafsar om små saker. Jag mötte en granne med barnvagnen på bussen som anförtrodde mig, jag TÅL henne inte längre och var därför påväg till sin mor med minsta barnet. "Hon låter mig inte göra som jag vill" sa han.

Vad är det med män, alltså? Begreppet "göra som man vill" hör jag ofta, ofta nuför tiden. Klart man får göra som man vill så länge det inte äventyrar barnets behov och säkerhet. Och när du som karl funderar på det du vill och inser att det skulle kvinnan aldrig låta dig göra.  Gör det inte då heller i smyg!  Det är sånt som skapar mer besvikelse, sår och att inte kunna lita på varandra.

Ett exempel! Du gillar öl  /vin /godis /socker jättemycket och har lovat att du inte ska äta /dricka det alls i veckan. Men se så fort kvinnan går i väg på annat eller du gömmer dig i badet / i vedboden / i garaget / eller var som så kommer det fram. Du äter /dricker i smyg för att hon inte ska märka något.  För att du inte får göra som du vill när du vill. Eller "jag får inte för..."

Tycker du som man att det är konstigt att kvinnan blir arg, besviken när hon än en gång kommer på dig göra något som upplevs som olämplig när man man har hand om sitt /sina barn? Att dricka öl, oavsett hur många och oavsett hur gott det är, är olämpligt en vardagskväll eller en lördag klockan 11 på förmiddagen. (Särskilt när du är ensam med barnen)

Ett annat exempel! Men vad männen hittar på alltså! En god vännina till mig och två barns mor hade varit ute på något kul en vardagkväll och kommer hem till sitt hem till sitt hem och nästan blivit påhoppad av rotweilers i sin lägenhet!  Pappan till de små barnen hade tyckt det varit kul att ta hem sin kompis med hund. Passa på liksom! Vänninan tycker inte om hundar, alls. Vilket välkomnande hem alltså. Både för henne och för de två barnen som varit hemma.

Om det som du som pappa vill göra inte uppskattas av kvinnan, oavsett om hon vet om vad du gör eller inte. Åk iväg själv med polare och gör det. UTAN BARN.

Då är det fullt OK att se på TV hela dagen, dricka öl från klockan 11 och leka med rotweilers. Eller ha whiskey och ciggarkväll. Eller hoppabungyjump, åka motorcykel och äta flottiga hamburgare.

Och låt kvinnan kunna lita på dig så hon vågar göra samma sak själv. Det är viktigt, mannen ändå gör som han vill så fort kvinnan lämnat rummet...  Eller? Det är inte OK. Var en representativ och stolt pappa när du är med barnen. Ofta vet kvinnor vad som är mest lämpligt så gör bara efter, helst inga egna initiativ..:)

Småbarn mår bäst av rutiner, alltså göra samma sak vid samma tid varje dag. De vet vad som gäller och sköter sig själva.  Visst kan man som man hitta på egna rutiner och försöka följa dem på en gång, men varför göra det svårt för sig? När allt är klart och det är bara att följa ett "schema"  - "får inte göra som du vill?" - när du tagit hand om barnet finns det gott om egentid inplanerad.

Och en sak till, utöka ditt ordföråd! Många män är överbeskyddande när det gäller vissa saker. Om du tillhör den grupp pappor som alltid säger:

"Gör inte så, gör inte si. Stå inte på pallen - du kan ramla, Spring inte - du kan ramla och slå dig, måla inte på dig, kladda inte med maten och nej, nej, nej till allt."

Jag har tröttnat och hur är det inte för barnet då.

Att alltid få höra "Nej,gör inte så."Alltså alltid, med vad hon än gör. Klart man måste få prova, och det är klart jag också säger Nej till saker som är olämpliga men inte till allt. 

Detta funderar jag på så här snart 5 timmar in i vecka 29.

Jag ska dra igång en temavecka i Bloggen i veckan. Häng med du med! Första inlägget kommer idag.

Idag ska jag till mvc också, kanske kommer med något kul mått att bjuda på.

 

 

 


One comment on “vecka 29 – “man får aldrig göra som man vill”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vad är nyttigt?

Vad är nyttigt?

Blogginlägg

Idag reflekterar jag lite över vad som är nyttigt. Jag såg att jag hade skrivit om det tidigare, tydligen en hjärtefråga för mig. Man får börja med att se personen i fråga VEM är det som frågar, tycker jag. Är Broccoli nyttigt? Säkert svarar du ja på den frågan. Men blir Broccolin nyttig om personen […]

Kan man tvinga någon att äta mat?

Blogginlägg

Nej, svarar du säkert. Men jag skulle ändå vilja uppmana till diskussion, för när alla vänliga uppmaningar eller andra lokrop har tagit slut och ändå ingen kommer och äter hur gör du då?  Jag tänker i hemmet i första hand. Jag vill lyfta dessa punkter Mat finns tillgänglig nära på 24/ 7 – så varför […]

En svensk klassiker – Kåldolmar, potatis, sås

Blogginlägg

Hej igen. Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men […]

Stockholm, 2017

Blogginlägg

Östermalm, Stockholm, 1917 Fru Larsson ringer till Handlare Sandkvist och beställer varor, eftersom Fru Larsson är gammal och inte orkar. Fröken Ledberg packar iordning kassen,  Handlare Sandkvist ringer på den 12 årige springpojken för att leverera matvarorna som fröken Ledberg har packat i ordning till Fru Larsson.  Springpojken tar sin cykel eller sina ben och […]

Sommarlov? vad är bäst?

Sommarlov? vad är bäst?

Blogginlägg

Vad är bäst?  Är det alltid bäst med 10 veckors sommarlov? Blir barn och vuxna mer återhämtade bara för att de har långa sommarlov? De barnen som sitter hemma i en lägenhet i stan i 10 veckor utan någon kompis – är det bra? De barn som har föräldrar som dricker varje kväll för att […]

Lev helhjärtat

Blogginlägg

Den här veckan tänker jag lite extra på att leva helhjärtat – vad menas med det egentligen? För mig innebär det att följa sitt hjärta och vara själaglad.  Men vad betyder det egentligen, följa sitt hjärta  är nog som en floskler – tramsigt och flamsigt. Kanske du till och med tänker att det bara är […]

Miljödilemmat

Blogginlägg

Hej alla Idag har jag varit lite av en grävande journalist  – jag upptäckte en produkt i mitt städskåp. En toalettrengörningsprodukt. En produkt som jag ska fästa i toaletten så att toaletten blir ren. Denna produkt ska spolas ner i avloppet, alltså ut i vattnet, i havet. För skojs skull läste jag på produkten och […]

Hur firar du?

Blogginlägg

Idag den 10 juni är det bastudagen. Hur firar du? Har du egen bastu? Eller går du till badhuset. Vi har förmånen att ha en i vårt hyreshus som jag ska nyttja. Det är dessutom alltid ledig och luktar gott, ingen som har spillt öl i aggregatet.   Adjö med er.

Liten stresskola till Stressfria dagen

Blogginlägg

  Jag väljer att publicera detta inlägg idag den 27 mars dagen innan Den Stressfira Dagen. Så i morgon ska vi ta det lugn, eller hur? Av ett lustigt sammanträffande infaller Den Stressfria dagen samtidigt som Morsdag. Lustigt, eller en medveten handling? Ilska, irritationer, ångest, att vara lättirriterad är några exempel på olika sorters stress. […]

Grattis på morsdag

Blogginlägg

Äh jag vet, jag är tidigt ute i år. Men jag vill att min hälsning, min pepp ska komma fram och inte drunka bland alla trosor, chokladaskar, rosor och barnteckningar så varsågoda alla underbara morsor där ute. Om det är en och annan karl som läser så hittar ni anvisningar till morsdag här.  En klassiker […]