Annons
Annons

Barnen ska inte bestämma vad familjen äter.

Anna Ledberg

Groddat är godast
25 april, 2014
Barnen ska inte bestämma vad familjen äter.
Dela inlägget

Föräldrar bör lära sina barn hälsosamma  matvanor så tidigt som möjligt! Om man inte vänjer barn med godsaker så kommer de inte att sakna det. Det är föräldrarnas ansvar att skapa en bra och hälsosam måltidskultur.

Det är huvudsakligen föräldrarnas ansvar att skapa bra vanor till sina barn. Vad serveras hemma, när serveras det? Vad finns hemma? Hur, var, när äter familjen. Tillsammans? Eller var och en för sig? När man själv vill? Det är många föräldrar som inte vill ta på sig ansvaret eller kanske inte förstår helheten. Man vill gärna låta någon annan ta ansvaret för sitt barns hälsa och välmående. ( Dock ibland är det kommunens fel – det finns fel och brister och då måste man som förälder ryta till, ett exempel är att det serveras Becel på förskolor!)

Ni som har hängt med i bloggen känner mig lite och vet att jag inte gör någon skillnad på barn / vuxen mat. Människor äter människomat. Man äter samma i hela familjen ( undantag finns förståss)

Jag läser en finsk artikel och det är ingen skillnad på hur svenska föräldrar beter sig. Ingen. Artikelförfattaren skriver om iPads och barn som åker vagn till och från dagis. Förslappning. Klart det är lättare att låta barnet åka vagn, klart det går snabbare. Man kan välja att göra det enkelt för sig och få ett lat barn. Det är ingen match att passa en treåring om hen får fri tillgång till familjens iPad. Då är hen lugn i flera timmar. Juh. Vem säger att det är jobbigt att ha barn?  Man måste vara försiktig med dagens teknik. Det är bra att den finns, men låt inte tekniken ta över era liv.

Annons

Vad har föräldrar bråttom till? Jag frågade sambon en gång när han propsade på att Elin skulle åka vagn hem när vi var ute och gick. Han skulle hem och kyla ölen och tina räkorna, därför kunde inte Elin gå hem utan var tungen att åka vagn.

 

14-svyle-39651531972a67af35
bild från yle24

Idag måste man vara stark som förälder när affärerna lockar med sina godsaker och ”barnprodukter” – produkter med fina färger och festliga figurer som lockar ungarna,  nästan dygnet runt. Och godisrader i ögonhöjd. Man måste vara stark, för att orka stå emot samhället. För de sk ”barnprodukterna” vill inte jag till mina barn.

ha en fin fredag!

 

Annons
Annons