Annons
Annons

Några mattrender som jag upptäckt!

Anna Ledberg

Groddat är godast
8 september, 2014
Några mattrender som jag upptäckt!
Dela inlägget

Förra veckan hade vi i uppgift att studera mat, mattrender på nätet. ( Några av mina trender presenterade jag inte för klassen, utan bara här)

Jag hittade två större trender få se om ni också har upptäckt dem

Trend 1) ”Lek med maten / Barnsligt lätt med omelett”

Alla spel och tävlingar med klar avsändare. De handlar om att sätta ihop en taco, en handburgare, eller Magnums Modometer. Filmer om hur man tvättar toaletten med cocacola eller hur man enklast skär upp en melon eller en ananas sprids på alla sociala medier.

Annons

Och nu ska man släppa in ungarna i köket! Många kokböcker släpps riktade direkt till barn, de ska snabbt kunna fixa mellis utan föräldrarna. Och Sveriges yngsta mästerkock lägger ribban högt för deras kulinariska experiment.

screenshot-1407248822

Trend 2) ”Eko-Reko”

OMG! Detta är nästintill hysteriskt, fast bra förståss

I den här trenden hittar vi drick din sallad / den gröna smoothien. Den är överallt. Här finns också den färskpressade trenden. Till och med nere på min ICA finns ett apelsinjuicepress. Men trenden är ju större och innefattar fänkål, äpplen, selleri, rödbetor och lite annat. Som man helst ska juica hemma.

Jag har också märkte ett större intresse för våra rester; lokala kampanjer blandas med riks. En kampanj som har ett coolt namn Vinn på Svinn är ett skolprojekt där ungdomarna lär sig kost medvetenhet och vad man gör med ”gammal mat”

Secondhandmat är en annan ide där krogarna tar hand om butikens sämre mat.

Den här coola appen, ( Feedapp) visar dig var det finns butiker som har varor som har gått ut eller är ”på utgående”

Eller Love food hate waste  Trevlig sida som ger miljösparande tips och trix. Finns som app också.

For Resten är en dansk sida som ger dig trevlig inspiration om vad du kan göra med dina rester.

Att odla här och där är också mycket vanligt. Växtbaseradkost, vegan, raw – man ser sambandet med vad man äter och hur man mår. Förra årets vinnare i stora matbloggspriset var Våra Oköttsliga Lustar och på listan med vinnare återfinns många veganska bloggar.

2014 är året då alla har mjölmage! Asnajs tycker jag och hälsar bovetemjölet varmt välkommet till mitt kök. Och inte tar det slut där utan vi hittar på andra varianter. Pizza  botten på blomkål eller kikärtor är inget konstigt heller. Eller brownies på svartabönor!

Vad jag tror kommer hända i framtiden. ( OBS endast mina egna reflektioner, dock baserat på vad jag läst)

DNA -mat ( detta läste jag nånstans så är inte endast mina egna idéer) DNA mat utgår från din DNA uppsättning och ger dig bäst förutsättningar på vad som passar dig bäst. Du slipper chansa med LCHF, VV, banta, GI, 5:2…. Här anpassar du maten till vad som passar din genitik bäst.  ( Känns dock väldigt skrämmande)

Mer val! Menyerna på restaurangerna kommet behövas köras in på en skottkärra. Varje alternativ ska gå att få glutenfritt, veganvänligt, med extra fett, mindre fett.  Eller på kafé: Ingen vet längre vad en kaffe är, utan det ska vara en koffeinfri, mager och laktosfrilatte.

Jag gissar även att vi får tillbaka våra svenska sädesslag. Mer Råg i finrummet! Och varför gå efter ån för superbären? Kinesiska gojibär får ge plats för lingonet!

Idag hade jag visst mycket att säga:)

Men bara en kort sak till: Det som återfinns i studentköket?

Plast och pasta! Det kommet vi aldrig komma ifrån, eller vad tror du?

 

Annons
Annons