Groddat är godast

Fräsch påskmeny att bjuda på. Marinerad svamp, belungalinssallad och ostpaj på teff!

I påsk bjuder jag hem mina vänner och serverar ostpaj gjord på teff och havremjöl, en sallad på belungalinser, rädisor och oliver samt marinerar champinjoner.

Jag älskar mat som är lätt att förbereda, är smidigt att bjuda många på och som många gillar. I det här receptet vinner både ostpajen och champinjonerna på att förberedas någon dag innan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostpaj med teff och havremjöl
2 dl ljust teff ( ett glutenfritt, ekologisk mjöl som ofta används i Etiopien, finns i vanliga affärer och på internet
1 dl havremjöl ( ett mjöl som gjorts av havre)
1,5 dl kolsyratvatten
1 msk olivolja

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ihop allt till en kladdig deg. Tryck ut i en välsmord pajform. Om degen kladdar doppa händerna i mjöl innan du trycker ut degen i formen. Förgrädda skalet i cirka 5 minuter.

Ostfyllningen
2 dl riven ost, helst av smakrik sort
2 ägg
1 dl vatten

Lägg osten i pajskalet, Rör i hop ägg och vatten. Häll över.Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sallad på belungalinser, rädisor och oliver

2 dl kokta belunga linser
1 påse ekologisk blandade salladsblad
3-4 rädisor
10-20 oliver

Lägg salladen på ett fint fat, toppa med tunt skurna rädisor, linserna, och oliverna. Vid servering ringla över en god olja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marinerade champinjoner, gott istället för t ex sillen

7-10 champinjoner, i mindre bitar
0,5dl tamari, soja, eller shoyo

0,5 dl olivolja

1 msk tomatpuré
vitlök
färsk chili

Gör så här
Lägg champinjonerna i en fin burk.
I en skål, blanda i hop sakerna till marinaden. Blanda ordentligt. Häll marinaden över svampen och sätt på locket. Klart.
Tips! Gör gärna dubbelsats, eller tredubbel för den här försvinnande god. Servera då en vacker skål istället.

Lycka till.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Stockholm, 2017

Blogginlägg

Östermalm, Stockholm, 1917 Fru Larsson ringer till Handlare Sandkvist och beställer varor, eftersom Fru Larsson är gammal och inte orkar. Fröken Ledberg packar iordning kassen,  Handlare Sandkvist ringer på den 12 årige springpojken för att leverera matvarorna som fröken Ledberg har packat i ordning till Fru Larsson.  Springpojken tar sin cykel eller sina ben och […]

Sommarlov? vad är bäst?

Sommarlov? vad är bäst?

Blogginlägg

Vad är bäst?  Är det alltid bäst med 10 veckors sommarlov? Blir barn och vuxna mer återhämtade bara för att de har långa sommarlov? De barnen som sitter hemma i en lägenhet i stan i 10 veckor utan någon kompis – är det bra? De barn som har föräldrar som dricker varje kväll för att […]

Lev helhjärtat

Blogginlägg

Den här veckan tänker jag lite extra på att leva helhjärtat – vad menas med det egentligen? För mig innebär det att följa sitt hjärta och vara själaglad.  Men vad betyder det egentligen, följa sitt hjärta  är nog som en floskler – tramsigt och flamsigt. Kanske du till och med tänker att det bara är […]

Miljödilemmat

Blogginlägg

Hej alla Idag har jag varit lite av en grävande journalist  – jag upptäckte en produkt i mitt städskåp. En toalettrengörningsprodukt. En produkt som jag ska fästa i toaletten så att toaletten blir ren. Denna produkt ska spolas ner i avloppet, alltså ut i vattnet, i havet. För skojs skull läste jag på produkten och […]

Hur firar du?

Blogginlägg

Idag den 10 juni är det bastudagen. Hur firar du? Har du egen bastu? Eller går du till badhuset. Vi har förmånen att ha en i vårt hyreshus som jag ska nyttja. Det är dessutom alltid ledig och luktar gott, ingen som har spillt öl i aggregatet.   Adjö med er.

Liten stresskola till Stressfria dagen

Blogginlägg

  Jag väljer att publicera detta inlägg idag den 27 mars dagen innan Den Stressfira Dagen. Så i morgon ska vi ta det lugn, eller hur? Av ett lustigt sammanträffande infaller Den Stressfria dagen samtidigt som Morsdag. Lustigt, eller en medveten handling? Ilska, irritationer, ångest, att vara lättirriterad är några exempel på olika sorters stress. […]

Grattis på morsdag

Blogginlägg

Äh jag vet, jag är tidigt ute i år. Men jag vill att min hälsning, min pepp ska komma fram och inte drunka bland alla trosor, chokladaskar, rosor och barnteckningar så varsågoda alla underbara morsor där ute. Om det är en och annan karl som läser så hittar ni anvisningar till morsdag här.  En klassiker […]

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Blogginlägg

Idag tänkte jag ha lite kockskola! Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst […]

Avslöja dina ursäkter

Blogginlägg

  Vi har alla våra ursäkter för att slippa göra saker, eller hur? Jag brukar säga att den som vill gör, måste du tjata på någon så vill hen inte. Så sluta tjata – det enda som händer är att du tjatar sönder öronen på din vän. All förändring måste komma inifrån och den som […]

Stressad?

Blogginlägg

  Stressad, ja det är var och varenda kotte nuförtiden känns det som. Vårt sätt att leva, det sättet där det ställs nästan orimliga krav på oss, både i arbetslivet och i privatlivet är stressande, pressande och krävande. I storstäderna, som Stockholm där jag bor är det så vanligt att vara stressad och pressad – […]