Groddat är godast

Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt
Potatisgratäng och masserad broccoli
.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Tips och tricks i Coronatider – Hemester

Tips och tricks i Coronatider – Hemester

Blogginlägg

Nu är det ju hög tid att planera sin semester och enligt rekommendation får vi bara förflytta oss två timmar från vår bostadsort. Så hur ska vi tänka. Jag tänker så här att de bästa stunderna och de bästa minnena och det bästa “allt” finns precis där vi bor och där vi är. Det fina […]

Tips och trix i coronatider – Skriv brev

Tips och trix i coronatider – Skriv brev

Blogginlägg

“Åh vad glad jag blev för ditt brev”, började hon sitt brev till Elsa Det värmde mitt hjärta och jag hade gjort livet lite, lite, lite lättare för en farmor. Att vara instängd på ett ålderdomshem är jobbigt, att inte få träffa någon är jobbigare. Ett brev, ni vet papper i kuvert och frimärke gör […]

Tips och trix i Corona tider – Gå till jobbet

Tips och trix i Corona tider – Gå till jobbet

Blogginlägg

Hej Ingen bör nog ha missat att det har hänt något här i landet och världen den senaste tiden. Coronatider verkligen, många upplever detta som en stor kris och katastrof och andra tänker utanför boxen och hittar lösningar på allting. Många är vi som jobbar hemma, visst det är väl asnajs ett tag, men inne […]

Hej igen

Hej igen

Blogginlägg

Det var länge sedan jag skrev något här, hej hej alla ny och gamla läsare. Jag har fått så många kommentarer och frågor på den här bloggen att jag drar igång den igen. Det är så roligt att många läser och följer mina recept och tankar kring livet. Tack, tack. Det värmer mig. Det är […]

Vad är nyttigt?

Vad är nyttigt?

Blogginlägg

Idag reflekterar jag lite över vad som är nyttigt. Jag såg att jag hade skrivit om det tidigare, tydligen en hjärtefråga för mig. Man får börja med att se personen i fråga VEM är det som frågar, tycker jag. Är Broccoli nyttigt? Säkert svarar du ja på den frågan. Men blir Broccolin nyttig om personen […]

Kan man tvinga någon att äta mat?

Blogginlägg

Nej, svarar du säkert. Men jag skulle ändå vilja uppmana till diskussion, för när alla vänliga uppmaningar eller andra lokrop har tagit slut och ändå ingen kommer och äter hur gör du då?  Jag tänker i hemmet i första hand. Jag vill lyfta dessa punkter Mat finns tillgänglig nära på 24/ 7 – så varför […]

En svensk klassiker – Kåldolmar, potatis, sås

Blogginlägg

Hej igen. Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men […]

Stockholm, 2017

Blogginlägg

Östermalm, Stockholm, 1917 Fru Larsson ringer till Handlare Sandkvist och beställer varor, eftersom Fru Larsson är gammal och inte orkar. Fröken Ledberg packar iordning kassen,  Handlare Sandkvist ringer på den 12 årige springpojken för att leverera matvarorna som fröken Ledberg har packat i ordning till Fru Larsson.  Springpojken tar sin cykel eller sina ben och […]

Sommarlov? vad är bäst?

Sommarlov? vad är bäst?

Blogginlägg

Vad är bäst?  Är det alltid bäst med 10 veckors sommarlov? Blir barn och vuxna mer återhämtade bara för att de har långa sommarlov? De barnen som sitter hemma i en lägenhet i stan i 10 veckor utan någon kompis – är det bra? De barn som har föräldrar som dricker varje kväll för att […]

Lev helhjärtat

Blogginlägg

Den här veckan tänker jag lite extra på att leva helhjärtat – vad menas med det egentligen? För mig innebär det att följa sitt hjärta och vara själaglad.  Men vad betyder det egentligen, följa sitt hjärta  är nog som en floskler – tramsigt och flamsigt. Kanske du till och med tänker att det bara är […]