Groddat är godast

Savoykålschips, marinerad tofu, nektarinremmar och broccoli! It’s Friday!

Idag blir det bara lite enkelt till mat.Vi kör allt på engång. Förrätten, efterrätten och varmrätten.  ( jag har även en potatisgratäng i ugnen, som inte är med på bild)
Förrätt:
IMG_8173
Marinerad tofu
Blanda samman tomatpuré, soja, olja  gurkmeja, ingefära och salt. Lägg i bitar av tofu. Låt stå till servering. Helst en god stund.

Varmrätt
Potatisgratäng och masserad broccoli
.
Broccolin är endast masserad och marinerad i citron, olja och salt.
Potatisen skivade jag tunt tillsammans med gullök, grädde, vitlök och massvis med svartpeppar. Den är i ugnen och ska där förbli minst 15 minuter till.
Vi har dock sällan ost på toppen. Och en gång ska jag göra potatisgratäng på buljong istället för grädde. Inte för kalorierna utan för jag är  nyfiken på hur det kan smaka.

Efterrätt

Savoykålchips och nektarinremmar
Savoykålschips
Skölj och ansa kålen, bryt i chipsstora bitar. Lägg i en skål och blanda i olja och salt.  Bred ut på papper och torka i ugnen en dag eller en och en halv. Se till att din ugn är på cirka 40 grader. Svårt att veta i en vanlig varmluftsugn.  Jag hittade en torkugn i mitt garderobsförråd, en som jag hade glömt bort och jag använde till dessa chips. En sån från OBH och som jag bara förut har  torkat svamp i och sedan glömt bort att jag hade. ://

Nektarinremmar
Mixa samman 5 nektariner med 1 banan. Bred ut på papper och torka i ugnen ( cirka 40 grader)  cirka en dag. De känns som läder när de är klara. Självklart kan du använda de frukt eller bär du har hemma. Hallonremmar brukar bli jättegott. Det gör vi annars.

Tack och hej!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kan man tvinga någon att äta mat?

Blogginlägg

Nej, svarar du säkert. Men jag skulle ändå vilja uppmana till diskussion, för när alla vänliga uppmaningar eller andra lokrop har tagit slut och ändå ingen kommer och äter hur gör du då?  Jag tänker i hemmet i första hand. Jag vill lyfta dessa punkter Mat finns tillgänglig nära på 24/ 7 – så varför […]

En svensk klassiker – Kåldolmar, potatis, sås

Blogginlägg

Hej igen. Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men […]

Stockholm, 2017

Blogginlägg

Östermalm, Stockholm, 1917 Fru Larsson ringer till Handlare Sandkvist och beställer varor, eftersom Fru Larsson är gammal och inte orkar. Fröken Ledberg packar iordning kassen,  Handlare Sandkvist ringer på den 12 årige springpojken för att leverera matvarorna som fröken Ledberg har packat i ordning till Fru Larsson.  Springpojken tar sin cykel eller sina ben och […]

Sommarlov? vad är bäst?

Sommarlov? vad är bäst?

Blogginlägg

Vad är bäst?  Är det alltid bäst med 10 veckors sommarlov? Blir barn och vuxna mer återhämtade bara för att de har långa sommarlov? De barnen som sitter hemma i en lägenhet i stan i 10 veckor utan någon kompis – är det bra? De barn som har föräldrar som dricker varje kväll för att […]

Lev helhjärtat

Blogginlägg

Den här veckan tänker jag lite extra på att leva helhjärtat – vad menas med det egentligen? För mig innebär det att följa sitt hjärta och vara själaglad.  Men vad betyder det egentligen, följa sitt hjärta  är nog som en floskler – tramsigt och flamsigt. Kanske du till och med tänker att det bara är […]

Miljödilemmat

Blogginlägg

Hej alla Idag har jag varit lite av en grävande journalist  – jag upptäckte en produkt i mitt städskåp. En toalettrengörningsprodukt. En produkt som jag ska fästa i toaletten så att toaletten blir ren. Denna produkt ska spolas ner i avloppet, alltså ut i vattnet, i havet. För skojs skull läste jag på produkten och […]

Hur firar du?

Blogginlägg

Idag den 10 juni är det bastudagen. Hur firar du? Har du egen bastu? Eller går du till badhuset. Vi har förmånen att ha en i vårt hyreshus som jag ska nyttja. Det är dessutom alltid ledig och luktar gott, ingen som har spillt öl i aggregatet.   Adjö med er.

Liten stresskola till Stressfria dagen

Blogginlägg

  Jag väljer att publicera detta inlägg idag den 27 mars dagen innan Den Stressfira Dagen. Så i morgon ska vi ta det lugn, eller hur? Av ett lustigt sammanträffande infaller Den Stressfria dagen samtidigt som Morsdag. Lustigt, eller en medveten handling? Ilska, irritationer, ångest, att vara lättirriterad är några exempel på olika sorters stress. […]

Grattis på morsdag

Blogginlägg

Äh jag vet, jag är tidigt ute i år. Men jag vill att min hälsning, min pepp ska komma fram och inte drunka bland alla trosor, chokladaskar, rosor och barnteckningar så varsågoda alla underbara morsor där ute. Om det är en och annan karl som läser så hittar ni anvisningar till morsdag här.  En klassiker […]

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Gör din egen nicecream på banan så här. Bilder och text

Blogginlägg

Idag tänkte jag ha lite kockskola! Min specialitet är att göra glass på bananer och jag tänkte faktiskt visa hur man gör. Börja med bananer! Massor. De SKA vara brunpickiga och halvmörka. Räkna med 5-6 bananer per portion. Men affären ger ju bort dessa, eftersom ingen köper dem:D Skiva bananerna och lägg i frysen. Minst […]