Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Groddat är godast

Bakar bröd på vildjäst

Den senaste tiden har jag hållt på med en vildjäst och igår bakar jag bröd på jästen. Det var lite pyssligt, men förhållande lite arbetsinsats från min sida. Den ska mest vila. Och röras i då och då.

För att vara första gången är jag faktiskt stolt över resultatet, även om jag inte är någon mästerbagare. Använd enbart ekologiska produkter för bäst resultat.

Vildjäst

125 gram torkad frukt
50gram honung
1/4 dl socker
2 1/2 dl finger varmt vatten
Rör ihop allt och ställ på ett varmt ställe. Vårt varmaste ställe var under slasken, andra varma ställen kan vara på värmegolvet, ovanpå kylskåpet...

PhotoGrid_1443509554864

Såhär såg det ut för mig vid start. Låt burken stå tills frukten flytit upp till ytan, det luktar gott och surt ur burken. Det ska också ha bildats ett skum.  Tar cirka en vecka. Skaka burken morgon och kväll. Obs sätt inte på lock, det kan bildas tryck.

När jästen är klar silar du bort frukten, den kan du äta, men tänk på att den innehåller alkohol. Det är vätskan som du ska använda. ( Ej bild)

Steg 2

Rör ihop
25 gram vildjäst
40 gram vetemjöl
12 gram vatten
i ett glas och täck med plast. Låt stå framme, helst där det är varmt.

IMG_8325

Så här såg det ut från början

PhotoGrid_1443509446703

Efter cirka 8 timmar

Steg 3

Jag upprepade steg 2. Nu bör degen ha blivit stor, bullig och luftig. Fortfarande i glaset.

Steg 4

Nu har vi satt i gång jästen, nu ska vi dock mata den mer och låta den jäsa lite till...:)
Flytta jästen till en större bunke och tillsätt
540 gram vetemjöl
370gram vatten
Rör ner, behöver inte knådas. Täck med plast och ställ varmt.
Degen ska nu bubbla och öka i storlek. Låt stå minst 8 timmar.

IMG_8330

Steg 5

Nu ska vi börja knåda! Antingen för hand eller i maskin.
850 gram av bladningen
800 gram vetemjöl
450 gram vatten + 100 gram
25 gram salt
Kör allt på låg temperatur under tre minuter. Tillsätt resten av vattnet. (100gr) Fortsätt kör på låg hastighet. Låt degen vila i maskinen, kör sedan igen på medelhastighet i cirka 5 minuter.

Steg 6
Nu ska degen vila igen. I minst 4 timmar. Häll på lite olja och vik den ett par gånger under första timmen. Tag tag i kanterna så att degen sträcks ut. Detta gör att brödet blir segt.  ( ej bild)

Steg 7

Stälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Vik den försiktigt och lägg i rikligt mjölade jäskorgar. Jag gjorde en limpa i jäskorgen och resten gjorde jag baugetter av. Låt allt stå framme över natten. Vi har för kallt i vår kyl, annars hade jag ställt de i kylen.

Steg 8

Sätt ugnen på 250 grader. Vänd på korgen på en ordenligt varm plåt eller baksten. Kasta in lite vatten i ugnen för att skapa ånga. Lägg in brödet på 250 grader, efter 10 minuter sänk till 180 grader, grädda ytterligare 40 min.

Baguetterna gräddade jag på 180 grader i cirka 30 minuter.

 

IMG_8337

innan gräddning

IMG_8339

Klart!

Stort lycka till!

Brukar du baka med vildjäst? Hur blev det?


9 comments on “Bakar bröd på vildjäst

    • Anna on

      Hej
      Nja, väldigt lös tror jag inte att min heller var.
      Lycka till. Berätta gärna hur det gick. Det var länge sen, tack för att du påminner mig om att baka med vild jäst. Ta hand om dig.

      Svara
  1. Tommy Wretling on

    Hej Anna!

    Nu är mina första bröd med vildjäst i ugnen! Ska bli så kul att smaka resultatet. Mycket bra och pedagogiskt recept, nästa gång tar jag nog dock allt vatten i steg 5 direkt, upplevde det mycket svårt att få kvarvarande vattnet att gå in. Nu ska jag snart smaka! Superspännande! Ska överraska min fru med nybakat bröd när hon vaknar! 😀

    Svara
  2. Theres Asp on

    Efter att ha tillsatt de sista 100 g vatten blev degen väldigt lös… Tillsatte ca 100 gram mjöl för att få den till en behaglig deg igen. Kanske beroende på vilket mjöl man har? Jag använde vetemjöl special, Manitoba cream och lite siktat dinkel.

    Svara
  3. Bengt Erik Svedlund on

    Jag har bakat- tre omgångar nu, och det är utan tvekan det godaste matbröd jag ätit. Supergott också att rosta .

    Svara
    • Anna on

      Hej
      Hmmm vet faktiskt inte. Tänker du på något särskilt mjöl?
      Tyvärr var det länge sedan jag satte mig på riktigt i den glutenfria världen
      Vad finns det för.mjöler nu förtiden, när jag höll på var det väldigt dyrt och små påsar. Det går åt gärna mycket

      Välj ett vitt lätt mjöl och testa.
      Kan du tala om hur det gick sen?
      Trevlig helg

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vad är hälsosamt?

Blogginlägg

Vad är hälsosamt och vad är nyttigt? Vad tycker du? Vad jag anser vara nyttigt har ingenting med mat att göra utan bara en inställning, alltså vad tror och vilka “sanningar” lever du efter?  What´s in your mind? Jag tänker så här: Om du inte ens vill ha något, alltså det “onyttiga / det syndiga” […]

Grönkålschips i torkugn

barn

Att göra grönkålschips i torkugn är superlätt. Typ så här: 1) Repa av kålen från blasen och tvätta den 2) Lägg i en bunke och lägg på lite olja och salt. Var förskiltig med saltet då jag upplever att när kålen torkar att smakerna bli starkare. 3) Lägg kålbitarna på en torkugnsplåt och in i […]

Grönkål och mangoldtips

Blogginlägg

  Hej och hå! Vi fick lite grönkål och mangold av Maria ( som i sin tur hade fått från sin granne med kolonilott) Jag gjorde: Pesto med grönkål och casewnötter Mixa cawenötter till fint mjöl tillsätt sedan en handfull grönkål och mixa till bra konsistens. Ringla i olivolja och smaka av, ibland kan det […]

utvärdering av en brevväxling

utvärdering av en brevväxling

Blogginlägg

I går var det den 1 oktober och landets ålderdomshem kunde äntligen öppnas. Ni förstå vilket fängelse det har varit för våra gamla. Att bara sitta och glo. Tänk dig. Från i mitten av april har jag och Elsa brevväxlat med SigBritt och det har varit så oerhört givande. Fantastiskt och har gett så mycket. […]

Zucchinitips

Blogginlägg

Nu är det verkligen zucchinitider! Här kommer några ideer på vad man kan göra med den mäktiga grönsak. Vi fick en gigantisk av Maria och den räcker till mycket. Här kommer några tips. Fräs i pitabröd Skär eller mandolina zucchini, morötter och lök fräs grönsakerna mjuka. Ha i tomatås, kryddor som ingefära och vitlök, gurkmeja. […]

Lova mig att göra en sak under hösten, bara en, ok?

Blogginlägg

Nu kommer en pekpinne, ok? Men en ganska viktig sådan, en väldigt viktigt egentligen. Det handlar om vad många gör medvetet och endel gör omedvetet. Några gör på fredagskvällen, någon annan på lördagen, någon ytterligare på söndagen. And life goes on. På måndagen kanske, eller tisdagen. Under mensen, för att någon är “dum” för att […]

Dagbok över en som fastar

Dagbok över en som fastar

Blogginlägg

Det är efter du har avslutat din fasta som det börjar hända grejer, bara så att du vet. Jag avslutade min fasta i onsdags och idag, lördag tömmer jag fortfarande och är drabbad av sura uppstötningar så fort jag äter “sur” mat. Bröd, mejeri, mjölmat är surt och ger mig uppstötningar – idag ska jag […]

Fastar *Dagbok över en som fastar*

Fastar *Dagbok över en som fastar*

Blogginlägg

Idag har jag gjort något som jag aldrig tidigare gjort förr och tänker ta tillfället i akt och föra lite dagbok om hur jag tänker och känner och mår. Fakta: Det här är en fasta som går ut på att dricka fuktjuicer och buljong Vi dricker bara äppeljuice, grönsaksjuice och multifruktjuice, buljong, vatten och örtte. […]

Vad är skillnaden mellan vegan och rawfood?

Vad är skillnaden mellan vegan och rawfood?

Blogginlägg

Det finns likheter mellan vegansk mat och rawfood mat men det är också några viktiga skillnader. All rawfood mat är vegansk men all vegansk mat är inte rawfood Vad är rawfood Det är mat som inte har hettats upp mer än 45 grader ( lite olika skolor angående temperaturen, vissa hävdar bestämt att 43 grader […]

5 saker att göra på jobbet – hemma

5 saker att göra på jobbet – hemma

Blogginlägg

Ok i dessa tider är det många som är hemma och jobbar och jag har märkt att en del uppfattar det som tråkigt och outvecklande och oinspirerande. Det blir lätt att man håller på med hemma saker, som att tvätta, städa och så. Jag vill inte att vi ska göra revolt och skita i jobbet […]